SZÍNHÁZI ÍNYENCSÉGEK

Hasas Pasas írásai


Tüzes karnevál (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Mihail Mihajlovics Bahtyin a harsány és színpompás középkor egyik legtekintélyesebb kutatója. Elemzéseinek kulcsfogalma a karnevál. Mindaz, ami ezzel jár, megjelenik a színpadon: sírás, kacagás, haláltudat, humor, életakarás. Középkori nevetéskultúra. Karnevál, forgatag, a misztériumjátékok alsó és alantas világában játszódó profán bohóckodások.
Bővebben...

A hipnózis költészete (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Ismeretes, hogy Kleist élénken érdeklődött az álom természete iránt, előadásokra járt, kísérletek résztvevője volt, lázasan kutatta a tudat titkait. Papíron a Heilbronni Katica álom-jelenete is úgy kezdődik, hogy Sugár grófja „kísérletet” kezdeményez, s megszólítja a bodzabokor alatt alvó Katicát.
Bővebben...

A mese hatalma (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Keresztes Attila rendezése nemcsak megengedi, de tudatosan hívja elő és erősíti föl a darabban rejlő epizód-produkciókat. Ilyen Pech Jakab fellépése, ilyen Brigitta (Széles Zita) jelenete is.
Bővebben...

Pech (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Stein grófjának (Illyés Ákos) fogadóbeli jelenete már a nyers („megmunkálatlan”) szövegkönyvet tekintve is felszabadult bohózat. Elcserélt levelek lehetne az önmagában is megálló epizód-darab címe.
Bővebben...

Érzések fiolái (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Vihar Friderik, Sugár grófja beszélő nevet visel Kleist akaratából. Beszél ez a név már létrejöttének pillanatában, s csak akkor fog elhallgatni, mikor viselőjének küzdelmével együtt a darab is véget ér. Elül a vihar, nem szikráznak többé a villámok, s akkor majd béke és csend honol a gróf lelkében.
Bővebben...

HungaryCard

 

HungaryCard elfogadóhely

Kulisszajárás

A mai naptól kezdve a Móricz Zsigmond Színházba is betekinthetnek a Nyíregyházára érkező turisták. Érdekes és (remélhetőleg) tartalmas kulisszajárásoknak lehetnek részesei az érdeklődők. Megismerkedhetnek a háttérben zajló folyamatokkal, műhelyekkel, tárakkal, a színpad mögötti világgal. Kérdéseket tehetnek fel „idegenvezetőnknek”, hogy még jobban megismerjék a Színház intézményét. Legközelebb pedig már úgy ülnek be előadásainkra, hogy tudják, mennyi munka van abban, hogy az adott produkció létrejöjjön, és sikeresen mutatkozzon be a nagyközönségnek napról napra.
Véleményünk szerint valamilyen szinten minden előadás premier az aznapi közönségnek, függetlenül attól, hányszor játszottuk már az adott darabot. Min. 10 fő és max. 20 fő jelentkező esetén indítjuk kulisszajárásunkat.

Díja: 600 Ft/fő

Az időpontok rugalmasak, ám próbafolyamathoz kötöttek. Próbák idején természetesen nem áll módunkban zavarni a munkát. Ebben kérjük megértésüket. 

OTP akció - Számlavezetés

Onboarding banner fekvő 1

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi