SZÍNHÁZI ÍNYENCSÉGEK

Hasas Pasas írásai


Tüzes karnevál (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Mihail Mihajlovics Bahtyin a harsány és színpompás középkor egyik legtekintélyesebb kutatója. Elemzéseinek kulcsfogalma a karnevál. Mindaz, ami ezzel jár, megjelenik a színpadon: sírás, kacagás, haláltudat, humor, életakarás. Középkori nevetéskultúra. Karnevál, forgatag, a misztériumjátékok alsó és alantas világában játszódó profán bohóckodások.
Bővebben...

A hipnózis költészete (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Ismeretes, hogy Kleist élénken érdeklődött az álom természete iránt, előadásokra járt, kísérletek résztvevője volt, lázasan kutatta a tudat titkait. Papíron a Heilbronni Katica álom-jelenete is úgy kezdődik, hogy Sugár grófja „kísérletet” kezdeményez, s megszólítja a bodzabokor alatt alvó Katicát.
Bővebben...

A mese hatalma (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Keresztes Attila rendezése nemcsak megengedi, de tudatosan hívja elő és erősíti föl a darabban rejlő epizód-produkciókat. Ilyen Pech Jakab fellépése, ilyen Brigitta (Széles Zita) jelenete is.
Bővebben...

Pech (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Stein grófjának (Illyés Ákos) fogadóbeli jelenete már a nyers („megmunkálatlan”) szövegkönyvet tekintve is felszabadult bohózat. Elcserélt levelek lehetne az önmagában is megálló epizód-darab címe.
Bővebben...

Érzések fiolái (Tűzpróba, avagy a Heilbronni Katica)

Vihar Friderik, Sugár grófja beszélő nevet visel Kleist akaratából. Beszél ez a név már létrejöttének pillanatában, s csak akkor fog elhallgatni, mikor viselőjének küzdelmével együtt a darab is véget ér. Elül a vihar, nem szikráznak többé a villámok, s akkor majd béke és csend honol a gróf lelkében.
Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi