FRUZSINA NAGY MECCSE

 

Pregitzer Fruzsina izgalommal készül a Leenane szépe címû darab november 17-i premierjére, ugyanis az utóbbi évek talán legjelentősebb szerepét alakítja. 


A Krúdy Kamarában november 17-étől látható Martin McDonagh-tragikomédia sokszor megjelenik majd középiskolai bérletben, aminek nagyon örül a művésznő, hiszen a diákok számos rossz családi példát láthatnak az életben, ezért van mivel szembesülniük a színházban, az előadást követően pedig lesz mit megbeszélniük. Lélegzetelállító látlelet a mű az emberi kapcsolatokról, játszmázásokról, győzni akarásról, s hogy azt mi követi...

Kimondottan az a szerep, amelyikben le lehet ásni a mélybe, s kiadni azt, amit a „civil” életemben nem tehetek meg – nyilatkozta lapunknak a Jászai Mari- és Prima-díjas színésznő. – A krimiszerû történetben anya és lánya Írországban él, egy valóságban is létező, a világtól elzárt, kevés lakosú helyen. Az általam játszott anya a viselkedésével, a mesterkedéseivel mindent megtesz, hogy csak kettesben maradjanak, hiszen két lánya már elköltözött tőle, s nem tudni miért, de nem tartják vele a kapcsolatot. A harmadikat, Maureent nem engedi, s ezzel megfosztja a boldogulás lehetőségétől... Ilyen elzárt helyek Magyar­országon is léteznek, úgyhogy akár itt is megtörténhet mindez. Mind a két nőben van jó és rossz tulajdonság, a nézőnek kell eldöntenie, szerinte kiben melyikből van több. Ez megegyezik az író szándékával: beszéljenek majd a nézők a látottakról. Maureent Kuthy Patrícia alakítja, s szerepel a darabban Nagyidai Gergő mellett még Martin­kovics Máté egyetemi hallgató, aki „Ide nekem az oroszlánt is!”-módra akarja ennek a szakmának a fortélyait megismerni.

AZ M5 RÖGZÍTI A MŰSORÁT

Mint elmondta, remek dolog, hogy a határon túl is több helyen felléphet önálló estjeivel. A Mécs László papköltő emlékére készült, a Pesti Vigadóban december 4-én előadandó „Legyen világosság!” című versműsorát – Bata Hajnalka népdalénekessel – rögzíti az M5 tévécsatorna. Ugyanakkor szeret „társas meccsen” is játszani, aminek az az izgalma, hogy amikor ő „szervál”, nem tudja, milyen válasz érkezik rá. Nagyon örül ennek a McDonagh-szerepnek, mert évek óta nem kapott ekkora súlyú munkát. Sokáig gondot okozott számára, hogy nem tudta, kihez hasonlíthat az általa játszott asszony a most bemutatandó mûben, mert õ ilyet nem ismer a környezetében. Máthé Erzsi mûvésznő annak idején azt mondta neki: ha nem tud jól eljátszani egy szerepet, akkor arra gondol, melyik nagyra becsült színészkollégája tudná igazán megteremteni a figurát. Fruzsinának is ez szokott segíteni. Szerinte nem feladata annak megítélése, hogy kegyetlen-e az anya. Ő azzal törődik a színpadon, hogy az általa életre keltett asszony mikor, melyik mozdulattal, mit akar elérni. Olyan a viszonya a „lányával”, mint két bokszolóé a meccsen. Az érdekli, ő kapott-e ütést vagy betalált. Mindenáron arra törekszik, hogy ő adjon KO-t.

 

HUMOROS SZITUÁCIÓK

Göttinger Pál rendezővel dolgoztam már együtt a Castel Felicében – mondta. – Izgalmas, jó hangulatú próbafolyamatban van részünk. Színházunk főrendezője ismeri a darabban ábrázolt világot; elkápráztatott mindenféle ismerettel, hogy bele tudjuk képzelni magunkat az ott élők helyzetébe. A családtagok gigászi harca mellett sok-sok humoros jelenettel is találkozhatnak majd a nézők az előadásban, amik a szituációkból erednek. Egyszerű nyelvezetet használnak a szereplők, akik olykor szabadszájúak. Az előadást nézve megfogalmazódik a nézőkben: lehetne ez másként is, hiszen anya és lánya szeretik egymást, de nem veszik észre azt sem, ha a másik békejobbot nyújt. Elbeszélnek egymás mellett, ahogy olykor mi is tesszük a mindennapokban, pedig ez soha nem vezet jóra.

Forrás: Nyíregyházi Napló

Szerzõ: Sz. Kántor Éva

2017. november 13. 

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi