Utánanéztük kicsit..."De ki az a Herner Ferike faterja, és miért épp ezt a címet kapta a darab?" - Kérdezzük most már mi is Horváth Máriával, aki a Litera.hu portálon 2003 novemberében publikált egy kiváló kritikát az előadásról.

A választ a szerző eképp tárja az olvasó elé: "Háy János drámájában három generáció életének ideje találkozik, apák és fiaik a sorsszerűség, tradíciók, megmásíthatatlan és elkerülhetetlen bekövetkezések tanúiként ugyanazt a nevet viselik, úgy duplumok (illetve másolatok, klónok), ahogyan a maguk módján saját sorsukkal vagy sorstudatukkal küzdő karakterek. (Pinczés ugyanazokkal a színészekkel játszatja a felnőtt apákat és fiaikat.) Herner Ferike faterja több személy, egyszerre és külön-külön. Ő a rendőr, és ő Herner Ferike, aki szintén apja egy feltehetőleg Herner Ferikének hívott kisgyereknek. A darabban megjelenő Herner apa és fia (valamint a darabban nem szereplő, ám fő szerepet kapó gyermek) egymás lényének időbeni meghosszabbításai. Azonban nem véletlen, hogy más szerepelőkkel ellentétben a Herner apának nincs neve: ő a rendőr, aki névtelensége (senkisége?) által is kívül reked abból a világból, ahol minden folytonos, egymásból következő."

VIGYÁZAT: SZPOJLEREZÜNK!!!

"Háy darabját végig egy már megtörtént, lassan beszivárgó, de valójában csak a végén elhangzó tragédia kiderülésére építi. Egyik hőse birtokában van a tudásnak, de társai végig megakadályozzák abban, hogy a hírt, amire mindenki kíváncsi, megossza velük. Szétdumálják, elbeszélnek fölötte – így válik egy mellékesnek tűnő információból az egész darabot szervező, majd "tromfként" ráhelyezkedő tény. Háy végsőkig feszíti a húrt, de a késleltetés nem csupán az idegek cincálására szolgál, hanem arra is, hogy a majdan elhangzó borzalmat, amely a "minden tudható előre" tézis bizonyítékául szolgál (a csigatévében Krekács muterja azt hallotta, egy H. F. nevű ember vadászpuskája tisztítása közben fejbe lőtte saját gyermekét), sok oldalról előre megerősítse."

A kritika teljes terjedelemben az alábbi linkre kattintva olvasható:
http://www.litera.hu/hirek/minden-ugy-lesz-ahogy-mondom%E2%80%A6 

2017. augusztus 11.

 

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi