Sz. Kántor Éva cikke

 

Hernádi Judittal a megbocsátásról és a játék öröméről

 

Hernádi Judit a tavalyi VIDOR Fesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át a Mindent Éváról című műben nyújtott alakításáért, s idén is jó eséllyel indul a seregszemlén, hiszen mintha csak rá írták volna a Salamon király szorong című darabban Cora szerepét.

A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café produkciójában az általa játszott nő a második világháború előtt és alatt sanzonénekes volt, s Párizs német megszállása idején egy gestapós szépfiúra cserélte a Jordán Tamás által alakított Salomon Rubinsteint, aki bujkálni kényszerült. A béke beköszöntével nagyot fordult a világ: az egykori üldözött jelentős vagyont gyűjtött, a korábban ünnepelt asszony pedig megvetett, elszegényedett és kiábrándult lett, vécés néni egy söröző alagsorában, aki azonban még mindig képes szenvedélyeket lángra lobbantani.


Lényegében arról szól a történet, hogy ha felejteni nem is lehet, de ki kell békülni, meg kell bocsátani, túl kell lépni a dolgokon, még kibékíthetetlen ellentétek esetében is – nyilatkozta lapunknak a Jászai Mari-díjas művésznő. – Tulajdonképpen ezt értelmezheti valaki a mai világra is, hiszen a színház feladata, hogy a jelenkor emberéhez szóljon, függetlenül attól, hogy mi látható a színen, melyik időszakban játszódik a darab. Salomon volt Cora nagy szerelme, akit a német megszállás alatt nem árult el, pedig együttműködött a megszállókkal, kollaboráns volt, amiért nagy árat fizetett: 1945 után vécés néni lett, s így találkoznak újra a konfekcióiparban sikereket elért, „nadrágkirállyá” lett, már idős férfival, aki ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz. Nagyon érdekes a történet. Kiváló partnereim vannak: Jordán Tamás, Mohai Tamás és Sipos Vera, akikkel öröm együtt játszani. Mindig reagálunk egymásra, még akkor is, ha nem vagyunk benne egy-egy jelenetben. Jordán Tamást régóta ismerem, de most első alkalommal játszunk egy darabban. A rendezővel, Dicső Dániellel a próbán találkoztam először, vele is öröm a munka.

Hernádi Judit elárulta, a nyár számára nem csupán a kikapcsolódásról szól, hanem a munkáról is, többek között fellépett a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-vígjátékban. Szívesen jön Nyíregyházára ismét, mert udvariasság nélkül állíthatja, nagyon jó az itteni közönség: érdeklődő és értő. Az Émile Ajar, azaz Romain Gary regénye nyomán készült előadást augusztus 29-én 18 és 22 órai kezdettel láthatják az érdeklődők a Krúdy Kamarában.

Sz. Kántor Éva

Forrás: Lokal.hu
http://www.lokal.hu/2017-08-hernadi-judittal-a-megbocsatasrol-es-a-jatek-oromerol/##

 

2017. augusztus 10.

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi