A NEMZETI SZÍNHÁZ VENDÉGELŐADÁSA
 

 

Súlyos balesete ellenére a Jászai Mari-díjas Trill Zsolttal a főszerepben láthatják a Móricz Zsigmond Színház nézői a Vitéz lélek című Tamási Áron „példázatot” a 15. évfordulóját ünneplő pesti teátrum társulatának előadásában május 23-án, kedden este 7-től. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. május 12-ei számában)

Ez azért is örömteli, mert a napjaink egyik legtehetségesebb színészének tartott actor csukló- és térdsérülése miatt több elõadását is kénytelen volt lemondani az utóbbi idõben. Mint kérdésemre válaszolva elmondta, szerencsére nem lesz feltûnõ az a szerkezet, amit kénytelen lesz viselni a lábán, mert egy I. világháborúból hazatért katonát személyesít meg.

Martinovics Dorina és Tóth Auguszta
AZ ÚJRAKEZDÉSRÕL SZÓL
– Nemrég játszottuk ezt az elõadást Marosvásárhelyen, ami közel van ahhoz a helyhez, ahol a mû keletkezése idején élt az erdélyi író – mondta el lapunknak Zsolt. – A történet nagyon egyszerû ugyan, de tele van költészettel. Bár a rendezõnek, Vidnyánszky Attilának sokféle „õrülete” van, ez egy nagyon letisztult elõadás. Elõször elbeszélésként született a darab az I. világháború után, majd a II. világháború alatt írt belõle Tamási Áron színpadi mûvet, ami az újrakezdésrõl szól. Átment itt az emberek életén két pusztító esemény. A fõszereplõ, Balla Péter a frontról hazatérve rengeteg mindent elveszített, mégsem szomorkodik, újraépíti az életét, mondván, nincs semmi elveszve. Egyenes, egyszerû ember a fõhõs. Pontosan az egyenessége miatt lesznek problémái, mert végig akar menni a saját útján, de ahol emberek vannak, ott konfliktusok is akadnak, nemzetiségtõl függetlenül.
VISSZATÉRÕ ELEM A SZAMÁR
Mint elmondta a Kárpátaljáról származó mûvész, tág a mû értelmezési köre, hiszen nemcsak egy új ház építésérõl, egy közösség újraélesztésérõl lehet szó, de egy egész országéról vagy Európáéról. Visszatérõ eleme a mûnek a szamár, amihez mások rosszallása ellenére ragaszkodik Balla Péter. Ennek ugyancsak sokféle jelentése lehet, például társ a nélkülözésben... Mindenáron el akarják tõle venni, pedig az semmi rosszat nem csinál. Nem gépekkel akarja újjáépíteni a házát, a közösséget, a „világot”, hanem a szamárral. Betoppan hozzá a szerelem, nagyon egyszerûen, ahogyan az életben is megtörténik ez, és mégis Tamási jóvoltából roppant költõien. Az író fontosnak tartja a megbocsátást, de ezt sem szájbarágósan teszi.
– Az elsõ pillanattól nagyon tetszett ez a darab, mert rólunk, emberekrõl szól. Kétféle elõadásunk van: más, amit utaztatunk, s az, amit a Nemzetiben láthat a közönség magas színvonalú színpadtechnikával. Ott például erdõ van a színen... Látszólag semmi extra, s mégis rettenetesen érdekes! Hátha valakinek kedve kerekedik az itteni elõadás hatására megnézni azt is. Több mint három éve játsszuk ezt a mûvet, azóta néhányan a színészek közül elmentek, újak jöttek. Az elõadás ettõl nem változott. Az a rossz tulajdonságom, hogy azokat szeretem igazán, akikkel megpróbáltunk a kezdetekben együtt gondolkodni, létrehozni egy új elõadást. Tudomásul veszem ugyanakkor, hogy ez egy nagy színház, ahol jönnek-mennek az emberek, de számomra a „nagy csapat” mindig az elsõ.
Játszik a darabban többek között Mécs Károly, Nagy Anna, Tóth Auguszta és Trokán Nóra is.
(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)

Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/nyiregyhazan-vendegszerepel-a-nemzeti-szinhaz-2017-05-14

2017. május 14.

HungaryCard

 

HungaryCard elfogadóhely

Kulisszajárás

A mai naptól kezdve a Móricz Zsigmond Színházba is betekinthetnek a Nyíregyházára érkező turisták. Érdekes és (remélhetőleg) tartalmas kulisszajárásoknak lehetnek részesei az érdeklődők. Megismerkedhetnek a háttérben zajló folyamatokkal, műhelyekkel, tárakkal, a színpad mögötti világgal. Kérdéseket tehetnek fel „idegenvezetőnknek”, hogy még jobban megismerjék a Színház intézményét. Legközelebb pedig már úgy ülnek be előadásainkra, hogy tudják, mennyi munka van abban, hogy az adott produkció létrejöjjön, és sikeresen mutatkozzon be a nagyközönségnek napról napra.
Véleményünk szerint valamilyen szinten minden előadás premier az aznapi közönségnek, függetlenül attól, hányszor játszottuk már az adott darabot. Min. 10 fő és max. 20 fő jelentkező esetén indítjuk kulisszajárásunkat.

Díja: 600 Ft/fő

Az időpontok rugalmasak, ám próbafolyamathoz kötöttek. Próbák idején természetesen nem áll módunkban zavarni a munkát. Ebben kérjük megértésüket. 

OTP akció - Számlavezetés

Onboarding banner fekvő 1

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi