Hordozni állati jó!

 

Te rá mernél kötni egy gyereket az oroszlán hátára?

Május 9-én a Móricz Zsigmond Színház két nagyszínpadi előadása között nem mindennapi eseménynek lehettek tanúi a színház dolgozói. A kisfiú meg az oroszlánok című gyerekeknek játszott darab díszletében Lázár Ervin figurái megszeppent és csodálkozó babákkal a hátukon tértek vissza egy sajátos fotókampány készítésére.

A kezdeményezés elindítója a kétgyermekes Fridrik Noémi, aki a Móricz Zsigmond Színház társulata mellett a Nyíregyházi Babaklubnak is oszlopos tagja. Elmondása szerint nem a babakocsi-iparnak szeretett volna hadat üzenni, hiszen alkalmanként maga is használja a négykerekűt, egyszerűen csak fontosnak tartotta felhívni a kismamák és leendő anyukák – sőt apukák figyelmét is – az ún. kötődő nevelés előnyeire, amelyek sokak számára talán korántsem egyértelműek.

A tudományos kutatások és a Babaklub tagjainak tapasztalatai is visszaigazolják: a hordozásnak köszönhetően a kisgyermekek és szülők között erősebb, stabilabb érzelmi kötődés alakul ki, amelynek legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, hogy a kismamák, akik magukon „cipelik” csemetéiket, csak nagyon kivételes esetben számolnak be szoptatási problémákról, tehát általánosságban kijelenthető, hogy a hordozás kedvezően hat a tejkiválasztásra, továbbá az újszülöttek testhőmérséklet-és légzés szabályozására. A kötődő nevelés célja azonban ennél is több.

„A kisbabák és növekvő gyermekek érzelmi szükségletei éppoly fontosak, mint a testiek. A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényeiket éppoly fontos kielégíteni, mint megetetni őket, ha éhesek vagy felöltöztetni őket, ha fáznak. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a felcseperedő gyermekek a világban és önmagukban egyaránt bízzanak és szeretettel teli kapcsolatokat tudjanak kialakítani környezetükkel” – mesélte a csillogó tekintetű naíva, akitől azt is megtudtuk, hogy a kötözés technikáinak, számos változata ismert, s ezek akár földrészenként is változnak.

A művésznő hangsúlyozta: nem tanácsos egyedül hozzákezdeni a babakendők csomóihoz – érdemes először a gyakorlott anyákhoz, esetleg szakemberhez fordulni. Ezért is volt jelen az eseményen Rákhel-Szöllősy Ramóna hordozási tanácsadó, a Nyíregyházi Babaklub megálmodója, valamint Szabó-Fige Tímea, a Möbius hordozók és kiegészítők képviseletében. Ők biztosították a szükséges eszközöket a fotózáshoz, és nem utolsó sorban a Nyíregyházi Babaklub kismamái, akik magukkal hozták a kis porontyokat. A színésznő büszke volt kollégáira, akik nemtől függetlenül is melléálltak a kampánynak, amelynek címe: Te rá mernél kötni egy gyereket az oroszlán hátára? Hordozni állati jó! „Bízunk benne, hogy a képek önmagukért beszélnek, és minél többen választják ezt az életmódot” – nyilatkozta a színésznő.

Akik pedig személyesen is szeretnék felvenni a kapcsolatot a téma szakavatott képviselőivel, azok nyugodtan keressék őket személyesen, vagy látogassanak el a blogjukra: nyiregyhazibaba.blogspot.hu

Fotók: Harsányi Zoltán

Kapcsolódó cikkek:
http://www.lokal.hu/2017-05-kisgyermekek-az-oroszlan-hatan/

 

2017. május 9.

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi