Hordozni állati jó!

 

Te rá mernél kötni egy gyereket az oroszlán hátára?

Május 9-én a Móricz Zsigmond Színház két nagyszínpadi előadása között nem mindennapi eseménynek lehettek tanúi a színház dolgozói. A kisfiú meg az oroszlánok című gyerekeknek játszott darab díszletében Lázár Ervin figurái megszeppent és csodálkozó babákkal a hátukon tértek vissza egy sajátos fotókampány készítésére.

A kezdeményezés elindítója a kétgyermekes Fridrik Noémi, aki a Móricz Zsigmond Színház társulata mellett a Nyíregyházi Babaklubnak is oszlopos tagja. Elmondása szerint nem a babakocsi-iparnak szeretett volna hadat üzenni, hiszen alkalmanként maga is használja a négykerekűt, egyszerűen csak fontosnak tartotta felhívni a kismamák és leendő anyukák – sőt apukák figyelmét is – az ún. kötődő nevelés előnyeire, amelyek sokak számára talán korántsem egyértelműek.

A tudományos kutatások és a Babaklub tagjainak tapasztalatai is visszaigazolják: a hordozásnak köszönhetően a kisgyermekek és szülők között erősebb, stabilabb érzelmi kötődés alakul ki, amelynek legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, hogy a kismamák, akik magukon „cipelik” csemetéiket, csak nagyon kivételes esetben számolnak be szoptatási problémákról, tehát általánosságban kijelenthető, hogy a hordozás kedvezően hat a tejkiválasztásra, továbbá az újszülöttek testhőmérséklet-és légzés szabályozására. A kötődő nevelés célja azonban ennél is több.

„A kisbabák és növekvő gyermekek érzelmi szükségletei éppoly fontosak, mint a testiek. A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényeiket éppoly fontos kielégíteni, mint megetetni őket, ha éhesek vagy felöltöztetni őket, ha fáznak. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a felcseperedő gyermekek a világban és önmagukban egyaránt bízzanak és szeretettel teli kapcsolatokat tudjanak kialakítani környezetükkel” – mesélte a csillogó tekintetű naíva, akitől azt is megtudtuk, hogy a kötözés technikáinak, számos változata ismert, s ezek akár földrészenként is változnak.

A művésznő hangsúlyozta: nem tanácsos egyedül hozzákezdeni a babakendők csomóihoz – érdemes először a gyakorlott anyákhoz, esetleg szakemberhez fordulni. Ezért is volt jelen az eseményen Rákhel-Szöllősy Ramóna hordozási tanácsadó, a Nyíregyházi Babaklub megálmodója, valamint Szabó-Fige Tímea, a Möbius hordozók és kiegészítők képviseletében. Ők biztosították a szükséges eszközöket a fotózáshoz, és nem utolsó sorban a Nyíregyházi Babaklub kismamái, akik magukkal hozták a kis porontyokat. A színésznő büszke volt kollégáira, akik nemtől függetlenül is melléálltak a kampánynak, amelynek címe: Te rá mernél kötni egy gyereket az oroszlán hátára? Hordozni állati jó! „Bízunk benne, hogy a képek önmagukért beszélnek, és minél többen választják ezt az életmódot” – nyilatkozta a színésznő.

Akik pedig személyesen is szeretnék felvenni a kapcsolatot a téma szakavatott képviselőivel, azok nyugodtan keressék őket személyesen, vagy látogassanak el a blogjukra: nyiregyhazibaba.blogspot.hu

Fotók: Harsányi Zoltán

Kapcsolódó cikkek:
http://www.lokal.hu/2017-05-kisgyermekek-az-oroszlan-hatan/

 

2017. május 9.

HungaryCard

 

HungaryCard elfogadóhely

Kulisszajárás

A mai naptól kezdve a Móricz Zsigmond Színházba is betekinthetnek a Nyíregyházára érkező turisták. Érdekes és (remélhetőleg) tartalmas kulisszajárásoknak lehetnek részesei az érdeklődők. Megismerkedhetnek a háttérben zajló folyamatokkal, műhelyekkel, tárakkal, a színpad mögötti világgal. Kérdéseket tehetnek fel „idegenvezetőnknek”, hogy még jobban megismerjék a Színház intézményét. Legközelebb pedig már úgy ülnek be előadásainkra, hogy tudják, mennyi munka van abban, hogy az adott produkció létrejöjjön, és sikeresen mutatkozzon be a nagyközönségnek napról napra.
Véleményünk szerint valamilyen szinten minden előadás premier az aznapi közönségnek, függetlenül attól, hányszor játszottuk már az adott darabot. Min. 10 fő és max. 20 fő jelentkező esetén indítjuk kulisszajárásunkat.

Díja: 600 Ft/fő

Az időpontok rugalmasak, ám próbafolyamathoz kötöttek. Próbák idején természetesen nem áll módunkban zavarni a munkát. Ebben kérjük megértésüket. 

OTP akció - Számlavezetés

Onboarding banner fekvő 1

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi