Valentyin Katajev, Aldobolyi Nagy György, Romhányi József

BOLOND VASÁRNAP

(Zenés komédia 2 részben)

Fordította: Bartha András

Rendező: BALÁZS ÁDÁM

Bemutató: 1983. május 20.Szereposztás

 • OSZKÁR ZÜRCSEV: SZIGETI ANDRÁS
 • HELENA TUDORKINA: MÁTHÉ ETA
 • LEO BUJKÁLOV: KOVÁCS GYULA
 • IVÁN SÓVÁRGOV: HORVÁTH ISTVÁN
 • KLÁRA LURKÓ: FEKETE GYÖRGYI
 • VERA SZNOBKÓ: SZABÓ TÜNDE
 • DR. LINA SOKKOVA: VENNES EMMY
 • TÓDOR TUDORKIN: LENGYEL ISTVÁN, HETEY LÁSZLÓ
 • RÓZA ZÜRCSEVA: SZELI ILDIKÓ
 • DIÁK: CSORBA ILONA
 • ALEX: VARSA MÁTYÁSDíszlet: BARÁTH ANDRÁS
Jelmez: PILINYI MÁRTA m.v.
Zenei vezető: TOMASOVSZKI PÁL
Koreográfus: SOMOSS ZSUZSA
Segédrendező: KÁDÁR KATA


A darab


Története egyszerű és mégis alig összefoglalható, hiszen helyzetkomikumokra épül, ezekből formálódik bohózattá a műfaj törvényei szerint. Már a szereplők nevei is árulkodók: az anyagbeszerzőt Zűrcsevnek, a vezető beosztású hivatalnokot: Bujkálovnak, a híres professzort Tudorkinnak, a szerelmes tengerészt Sóvárgovnak, az idegorvosnőt Sokkovának hívják; mintha egy commedia dell’ artéből léptek volna elő. Zűrcsev egy sürgős anyagkiutalás aláírásáért üldözi Bujkálovot és egy előkelő szanatórium-szállodában, a Napraforgó üdülőben éri csak utol. Ő nem híres ember, mint az üdülő állandó vendégei, így csak füllentéssel tud az ajtón belül keveredni. Ettől a pillanattól feje tetejére áll az üdülő. Mindenki keres valakit, egymásután születnek és lepleződnek le a hazugságok, míg végül is természetesen mindenki egymásra talál, az eredeti „felállásban” persze, csupán Zűrcsev jut előbbre, elnyeri megszolgált jutalmát, a „különleges értékű” aláírást.
Galéria
KritikákKatajev zenés bohózatával zárja második évadját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. A könnyed, szellemes, „franciás” Bolond vasárnap igazi szezonvégi darab, és eltalált szereposztással biztos siker. Már a témája is nyári, egy kellemesnek ígérkező hétvége, a „Napraforgó” üdülőben, amit a francia bohózat hagyományainak megfelelően a főszereplő Zürcsev teljesen összekuszál. Katajev kitűnő dramaturg, helyzetei gondosan kidolgozottak, az egész darab tiszta, világos, áttekinthető és nagyon mulatságos. Ez az, amivel színházban, képernyőn stb. egyre ritkábban találkozunk, a „jól megcsinált” vígjáték, ahol az eredeti humor fölényes szakmai tudással és színházismerettel találkozik.
Balázs Ádám rendező, a lehetőségekhez mérten jól osztotta ki a szerepeket. Telitalálat Zürcsevet, a lelkiismeretes bölcsődei anyagbeszerzőt Szigeti Andrással játszatni, aki a Három a testőr meglehetősen jellegtelen figurája után most jókedvűen és felszabadultan komédiázik. Eredeti, minden sablontól mentes, ahogy időnként görcsbe rándul a lába az idegességtől, és ahogy kihasználja a jellemkomikum minden lehetőségét. Kovács Gyula Leo Bujkálov szerepében szintén ötletes és egyéni figura. Kettőjük félreértés-sorozata adja a darab legjobb jeleneteit. Tanulságos, ahogy néhány jól eltalált gesztussal jellemezni tudják beszélő nevű alakjaikat.

Mester Attila
Kelet-Magyarország


Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi