Moliére

AMPHITRYON

Rendező: NAGY ANDRÁS LÁSZLÓ

Bemutató: 1982. március 6.Szereposztás

  • AZ ÉJ: HARTMANN TERÉZ
  • MERKUR: LENGYEL ISTVÁN
  • SOSIAS: STETTNER OTTÓ
  • JUPITER: VITAI ANDRÁS
  • ALKMÉNÉ: JANCSÓ SAROLTA
  • KLEANTHIS: MUSZTE ANNA
  • AMPHITRYON: SZIGETI ANDRÁS
  • NAUKRATES: VARSA MÁTYÁS
  • ARGATIPHONTIDAS: BERKI ANTALDíszlet-jelmez: BARÁTH ANDRÁS m.v.
Segédrendező: BARÁTH ANDRÁS m.v.


A darab


Jupiter isten beleszeret a thébai hadvezér feleségébe, Alkménébe, s a férj távollétében annak alakját magára öltve, gyakorolja a férji jogokat. A hazatérő Amphitryon nem kis megdöbbenéssel tapasztalja, hogy helyét valaki más foglalta el. A két „férj” egymással és a gyanútlan Alkménével való találkozásai a helyzetkomikum rendkívül sok lehetőségét rejtik magukban, s ez még csak megduplázódik a szolgák kettősében. Sosias, az igazi Amphitryon szolgája, lépten-nyomon beleütközik Jupiter szolgájába, a Sosias alakjába öltözött Merkurba. Moliere leleménye itt érvényesül igazán.
Galéria
KritikákNagy András László a brechti „meztelen színpadon” (melyen hátul a dohányzást tiltó tábla is látszik) varázsol elénk korokat, hogy ez a több ezer éves történet időtlen térbe kerülve ne részigazságokat, helyhez kötött aktualitásokat, de a teljes igazságot mutassa fel. A Deus ex machina „gépe”, a kétlovas harci szekér ebben a felfogásban mintha cukorból, tojáshabból volna, kiáltó ellentéteként a lenti „földi darócnak”, s a durva harci sátrat idéző „palotának”.

...Végére hagytam, mert különlegesen összetett, sok színből, változatos eszközökkel fölépített (már-már azt írtam főszerep) Muszte Anna Kleanthis-a. Az előadás lendkereke, hajtómotorja ez a kitűnő női clown, bakancsban, felmosóronggyal, de sárga hajából felmeredő két bogárka csáppal a játékos Puck, és a folyton hasraeső kopott bohóc kitűnő ötvözete. Amikor színpadon van, az előadás érezhetően felpörög, percenként robbanásra kész. Hányféle módon tudja kifejezni magát Muszte Anna? Hangjának mennyi színe, s fokozata van? Aki a tömegből kiemelkedik – és nem termete miatt: Berki Antal. Argatiphontidas-a telibetalált karakterfigura – ez a félkarú szájhős, a hetvenkedő katona torzképe, aki – bár rövid villanás az előadásban – szintén emlékezetes marad.

Kék Maja jelmezei szellemesek, sok ötletet adnak a játékhoz. Különösen Kleanthis elképesztő gönchalmaza tetszett.

Mester Attila
Kelet-Magyarország


Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi