Tomku Kinga – Kazár Pál

JONATÁN ÉS A TÖBBIEK

(Zenés vitaminbomba gyerekeknek)

ŐSBEMUTATÓ

Rendező: SILLÓ SÁNDOR

Bemutató: 2014. február 22.

Az előadás hossza: kb. 1 óra 10 percSzereposztás


Továbbá: DUBROVKA TAMARA, MATEJKO MARIANN,
VARGA-BAJUSZ EMŐKE, VARGA CSILLA, GYÖRKI ZSOLT SÁNDOR


Díszlettervező: SILLÓ SÁNDOR
Jelmeztervező: JUHÁSZ KATALIN
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Zenei munkatárs: KAZÁR TÍCIÁNA
Szcenikus: BOLDIZSÁR ZSOLT
Koreográfus: VÁMOSI JUDIT, VÁMOSI MÁTÉ

Ügyelő: SÁRKÖZI ISTVÁN
Súgó: APJOK RODICA
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZSA darab

Ide figyeljetek, gyümölcsök! Ki az, aki nem fél a kukacoktól? Ki a legbátrabb? Ne hősködj, Jonatán! Csak együtt győzhetünk. Zenével, dallal, tánccal, kalandokkal, irány a mesebeli kert: Gyümölcsfalva! Gyertek velünk, gyerekek! Jöjjön az egész család! Hajrá vitaminok!Galéria


Tervezte: László Rita EmőkeFotók: Homonyik CsillaFotók: Karádi NóraFotók: Karádi ZsoltFotók: kulturszalon.huKritikák

Üdítő gyümölcsös alkotás

Dinamikus, olykor bumfordian bájos vagy didaktikus, máskor lefegyverzően szellemes.

Azok a csodálatos jelmezek! Igen, a jelmezek: a kreatív fantázia és az üde játékosság szemet gyönyörködtető kavalkádja! No és a zene, az ének, meg a tánc: mindezek együtt röpítenek a mesék mai, mégis gyermekien naiv világába…

Hogy miért éppen a gyümölcsök és a kíméletlen kártevő kukacok kalandjai elevenednek meg a színpadon? Miért ne? Láttunk már elég állatos mesét; jöjjenek az eleddig kevésbé sztárolt figurák! És ha az ennivalóan édes finomságok, valamint az ellenük szövetkező gonosz zabagépek nagyon is hasonlítanak ránk, nézőkre, akkor az (nem)csak a véletlen műve… Nem bizony, hiszen Tomku Kinga (poszt)modern munkája legalább annyira folytatója, mint amennyire újítója a hagyománynak.

A darab humoros dialógusai, nyelvjátékai, ötletes dalszövegei megkapó módon ragadják magukkal a kis (és nagy) nézőket. A mese dramaturgiailag sokat köszönhet az irodalom nagyjainak, hiszen Málnácska, Alma, Jonatán, s a többiek úgy keresik Gyümölcsfalvát, mint Csongor és Tünde Üdlakot, de fel-felvillan olykor az Óz, illetve az Alíz (Csodaországban) hatása is.

Tapintható lelkesedés

Tomku Kinga és Kazár Pál „zenés vitaminbomba” műfaji megjelölésű színjátéka Silló Sándor gyerekek nyelvén értő, mozgalmas rendezésében került színre.

Silló (aki maga tervezte a remek forgatható díszleteket) megtalálta a publikum szívéhez az utat: ebben nagyban segítette Juhász Katalin, a frenetikus jelmezek, Boldizsár Zsolt, az esztétikus szcenikai megoldások, s Vámosi Judit és Vámosi Máté, a táncok megálmodásakor. Nem kevésbé a színészek!

A fiatal gárda tapintható lelkesedéssel vitte színre a fordulatokban bővelkedő történetet. Jenei Judit mint Alma, Nyomtató Enikő mint Málnácska és Kosik Anita mint Őszike „vitték vállukon” az előadást. Gyuris Tibor a Napoleonra hajazó Kukackirály, Varga Norbert a „tiszta” Kukacka, Mátrai Lukács Sándor a cselszövő Kukac Károly, Munkácsi Anita az okos Citrom, Budai Norbert a lelkes Banán Béla szerepében volt emlékezetes.

Ugyancsak említésre méltó a Cseresznye-házaspár: Palicz Eszter Alma és Vámosi Gergely.

Nem kinn, hanem benn

A Jonatán és a többiek üdítő nagyszínpadi alkotás. Dinamikus, olykor bumfordian bájos, olykor didaktikus, máskor lefegyverzően szellemes.

Élményszerű a legkisebbeknek csakúgy, mint a felnőtteknek. (Igaz, ők a műben észrevehetnek bizonyos „másodlagos” jelentéseket is. Azt a filozófiai kérdést például, hogy valójában létezik-e egyáltalán Gyümölcsfalva…) A – végén önnön paródiáját kínáló – mű azt sugallja, ez a hely nem kinn van, hanem benn. Akkor leljük meg, amikor (minő abszurdum!) Málnácska és Kukacka egymásra találnak…


Karádi Zsolt
(kelet.hu)


Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi