Szigligeti Ede

LILIOMFI

(Vígjáték 3 felvonásban)

Átdolgozta: Mészöly Dezső

Rendező: VAS-ZOLTÁN IVÁN m.v.

Bemutató: 1991. szeptember 16.Szereposztás

 • SZILVAI: JUHÁSZ GYÖRGY
 • KAMILLA: PREGITZER FRUZSINA
 • MARISKA: MAJZIK EDIT
 • LILIOMFI: ILYÉS RÓBERT
 • SZELLEMFI: MEGYERI ZOLTÁN
 • SCHWARTZ: TÓTH KÁROLY
 • SCHWARTZ ADOLF: PETNEHÁZY ATTILA
 • KÁNYAY: GADOS BÉLA
 • ERZSI: SÁNDOR JÚLIA
 • GYURI: BÁLINT LÁSZLÓ
 • SZOLGÁLÓ: VIRÁG KRISZTINA

Valamint:
Mészáros Árpád, Srankó Éva, Venyige Sándor


Díszlet-jelmez: ZEKE EDIT m.v.
Zeneszerző: SÁRKÖZI ISTVÁN
Zenei vezető: KOLLONAY ZOLTÁN
Koreográfus: BOGNÁR JÓZSEF
Segédrendező: GYENGE KATALIN


A darab

A magyar klasszikus vígjátékok sorában jeles helyet foglal el ez a cselszövésekre és félreértésekre épülő darab. Szilvai professzornak az a terve, hogy gyámsága alá tartozó unokaöccséhez feleségül adja titokban nevelt gyámleányát, Mariskát. A fiú közben a professzor tudta nélkül Liliomfi néven színésznek áll. S mint "éhenkórász diarista" meghódítja Mariska szívét. Az éppen megözvegyült professzor ellenzi a házasságot, attól félti a lányt (Liliomfitól) akihez feleségül szánja. Liliomfi pedig azt hiszi, hogy nagybátyja akarja elvenni a lányt. Meg kell tehát szöktetnie. Mindenben hű színésztársa, Szellemfi van segítségére. Hogyan tisztázódnak a félreértések, hány szerepet kell eljátszania Liliomfinak ahhoz, hogy elnyerje szerelmét? Erről szól ez a fordulatos, mulatságos darab, amely megőrzött valamit a színészet hőskorának romantikájából.Galéria
Kritikák...A rendező Vas-Zoltán Ivánt dicsérheti, mert annyi ötletet tudott megvalósítani az előadásban, de nem maradtak el a színészek sem. Kiváló volt Pregitzer Fruzsina a nevelőnő szerepében, sugárzott belőle a belső jókedv és humor. Ilyés Róbert Liliomfija csupa energia és lendület, mókázó kedv. Nem az ő hibája, hogy Liliomfi és Mariska romantikusan elrajzolt szerelmespár, kevés bennük az élet, a hitelesség. Juhász György Szilvai professzor szerepében megőrizte a figura komolyságát, tekintélyét. Megyeri Zoltán Szellemfi szerepében azért is lehetett elevenebb, mert a figurában több az élet, mint a sóhajtozó Liliomfiban.

Meg kell említeni Gados Bélát (Schwartz, a fogadós), aki kiválóan alakította a magyarkodót. Szigligeti bírálata leginkább az ő alakján sugárzik át. Nemcsak, sőt elsősorban nem, külsőségekben kell szeretni a hazát, vagy vállalni magyarságunkat, mert az nevetséges lehet. A hazaszeretet mélyen átélt belső érzés. Gados Béla játéka egyértelműen megfogalmazta ezt az üzenetet.

Tetszett az előadás. A Móricz Zsigmond Színház kis színpadán még az ekhós szekér is elfért. De Vas-Zoltán Iván már a Miss Amerikában megmutatta, hogy kiválóan kihasználja a teret. Tud mulattatni, miközben kicsinyes viselkedésünk veszélyeire is képes figyelmeztetni.

Nagy István Attila
Kelet-Magyarország

Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi