Bohumil Hrabal

GYÖNGÉD BARBÁR

(Színmű 2 részben)

Fordította: Halász András

Rendező: IVO KROBOT m.v.

Bemutató: 1993. május 21.SzereposztásDíszlet-jelmez: IVO KROBOT m.v.
Zeneszerző: JIRI BULIS m.v.
Dramaturg: BOGNÁR RÓBERT
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

...A Gyöngéd barbárok nem igazi dráma, műfajelméleti szempontból legalábbis. Sok minden van benne, ami ellene dolgozik. A legfontosabb, hogy Hrabal apró képekben látja a világot. Nem a drámai összeütközésekre kíváncsi, hanem azokra az emlékekre, amelyek valaha a hősök egyéniségét kialakították.

A három egykori jóbarát – Vladimír, Egon és a doktor – felidézi huszonöt évvel ezelőtti önmagát. Az önmegvalósítás mámoros hitét, a világ birtokba vételének sodró lendületét. Ebben a felfogásban drámaidegen a doktor (Hrabal) narrátori szerepe, hiszen óhatatlanul elmondja a nézőknek azt, amit azoknak a látványból kellene megérteniük. Mindez abból ered, hogy a Gyöngéd barbárok forrását nem a dráma, hanem a líra táján kell keresnünk. A darab legfőbb erénye – ebből következően – a líraisága.
Nagy István Attila (Kelet-Magyarország)Galéria
Kritikák..Az előadás egyik legemlékezetesebb alakítása Bárány Frigyes nevéhez fűződik. Egyetlen felesleges mozdulata sincsen, minden gesztusa a figurából táplálkozik. Az öreg kocsis visszatér férfikora egykori munkahelyének színterére. A lóistállóban most kocsma van, mégis jó megmártózni a múltban. Annál is inkább, mert a festő ráérez az elmúlt élethez kötődés fontosságára.

Tetszett Csorba Ilona a csaplárosné szerepében, mert csupa melegség volt. Anya helyett anya, aki megoldja a kocsmába járók lelki problémáit. Aki segít mindenkin, mert a legemberibb emberek közül való. Csorba Ilona mindezt jósággal, derűvel közvetítette.

Jó szerep jutott Sándor Júliának, aki Tóth Károly oldalán egy ébredező szerelmet fogalmazhatott meg. Sándor Júlia kellően csábos, szükségesen cigányos volt, jól viselte a nézőkkel való testközeli játékot is. Tóth Károly a szorongásos segéd szerepében rendkívül hiteles volt.

A Gyöngéd barbárok jóízű jelenetek sorából áll. Ezekben az epizódokban láthattuk még Bajzáth Pétert, Gábos Katalint, Horváth László Attilát, Kocsis Antalt, Korcsmáros Gábort, Megyeri Zoltánt, Szabó Tündét, Venyige Sándort. Az ő alakításukról is csak jót lehet mondani. Ivo Krobot rendezéseinek egyik nagy erénye éppen az, hogy a lényeget tekintve nem ad nagy és kicsi szerepet, mert mindegyik egyformán fontos.

Nagy István Attila
Kelet-Magyarország

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi