Lengyel Ferenc

MACSKA JANCSI

(Mesejáték)

Rendező: GADOS BÉLA

Bemutató: 1990. november 2.SzereposztásDíszlet: KHELL ZSOLT m.v.
Jelmez: SZIGETI SZILVIA m.v.
Zeneszerző: KOLLONAY ZOLTÁN
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

"Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy költői lelkületű cica, Macska Jancsi. Egy szép reggelen arra ébredt, hogy nem tudja kifizetni a lakbérét. Elindult hát, hogy pénzhez jusson..." Hogy mi történik vele? Nos erről szól Lengyel Ferenc Macska Jancsi című gyermekdarabja, amely remélhetőleg jó szórakozást nyújt kicsi és nagyobbacska nézőinknek. Főhősünk viszontagságos kalandjai során olyan ismert figurákkal találkozik, mint Tomi Sztár a gazdag mosómedve, Posta Bank a zsugori pénzeszsák, Tipp és Topp a két rókagengszter. Az ősbemutató szerzője Lengyel Ferenc színész, jelenleg a Radnóti Miklós Színpad tagja.Galéria
Kritikák


Az előadást Gados Béla sok rendezői ötlettel dúsította, de ő sem teremthetett mást, mint ami a rendelkezésére állt.

Zavaros volt a keretjáték: a cirkuszban meséli el a Fehér bohóc (Juhász György) Macska Jancsi történetét. Nem derült ki, hogy erre miért van szükség? Juhász György igyekezett valódi karakterré válni, s ebben kiváló társa akadt Petneházy Attila (Buta Auguszt) személyében, aki szellemes, jó bohóc volt. Tóth Károly sokarcú lehetett ezen a délutánon. Volt Stucc Arthur, Burkus kutya, Tomi Sztár, Kenguru Ottó. Örülni tudtunk, hogy képes a gyors váltásokra. Orosz Anna (Perzsa Erzsi) igazolta mindazt, amit a Miss Amerikában megmutatott: biztosan mozog a színpadon, hitelesek a mozdulatai. Macska Jancsit, a bánatos költő figuráját Horváth László Attila alakította. Nem az ő hibája, hogy nem lett belőle olyan karakter, aki a gyermeki álmokban is visszatér. Tetszett Kocsis Antal a nyomozókutya szerepében.

Volt persze az előadásnak számomra felejthetetlen pillanata is. Amikor Macska Jancsi állásajánlatot kap, s válaszút elé érkezik, megkérdezi a gyerekeket: elfogadja-e a sok pénzt és írjon értéktelen reklámterveket, vagy maradjon, de írjon szép költeményeket, a gyerekek kórusban azt kiáltják: menj el, menj el!

Akkor összeszorult a szívem, s arra gondoltam, ennyire a mélyponton lennénk, hogy a gyermekeink minden megfontolás nélkül a pénzt választják?

Nagy István Attila
Kelet-Magyarország


Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi