Peter Weiss

JEAN PAUL MARAT ÜLDÖZTETÉSE ÉS MEGGYILKOLÁSA,
AHOGY A CHARENTONI ELMEGYÓGYINTÉZET SZÍNJÁTSZÓI ELŐADJÁK DE SADE ÚR BETANÍTÁSÁBAN

Fordította: Görgey Gábor

Rendező: TELIHAY PÉTER

Bemutató: 1995. január 14.Szereposztás


Valamint a színház előképzősei:
Buda Mónika, Dóra András, Erdős Borcsa, Kövér Judit, Mészáros Árpád Zsolt, Pásztor Zoltán, Siktár Zoltán, Tóth Zoltán László, Tóth Bernadett, Pipó László, Tucker András, Virág Kisztina, Gyuris Tibor, Varga Nóra, Tűzkő Sándor, Szirbik Bernadett


Díszlet-jelmez: ZEKE EDIT m.v.
Zeneszerző: HANS-MARTIN MAJEWSKI
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

A XX. század „totális színpadán” Weiss a forradalmiság és az individualizmus konfliktusát elemzi; Marat és Sade két filozófiai ellenpólust testesít meg, és az író az előbbi mellett foglal állást. A darab rendhagyó felépítése bő alkalmat nyújt az ellentét kibontására, a két nézőpont ütköztetésére, valamint a nézők ítélkezésének mozgósítására. A színhely és a cselekmény ötletét a történelem sugallta az írónak. De Sade márki, a szadizmus névadója a napóleoni korszak idején valóban a politikailag kényelmetlen személyek elsüllyesztésére használt charentoni elmegyógyintézet foglya volt, s színműveket is írt, amelyeket ott az ápoltak elő is adtak. Marat-ról ugyan nem írt darabot; ezt a munkát Peter Weiss végezte el helyette.
B.E. (Színházi kalauz)Galéria
Kritikák...A Jean Paul Marat arról szól – a főhős elégikusra sikeredett rajzával együtt –, hogy ellopták a forradalmat. Miközben a szegények, a kisemmizettek, a megnyomorítottak életüket is adták egy más világért (szabadság, egyenlőség, testvériség), a létrejött hatalom kiszorította azokat, akik egyáltalán túlélték ezt a küzdelmet. Talán éppen Berki Antal (Coulmier) közbe-közbeszólásának volt köszönhető, hogy a nézőtéren mindenki a magyar közelmúlt nagy eseményeire, eredményeire gondolt. Elsősorban azok, akik felülre kerültek. Feszengtek, néhányan el is mentek. Afféle plebejus forradalmi tetemre hívásban volt részük. A Jean Paul Marat nyíregyházi előadása kitűnő csapatmunka eredménye.

Kelet-Magyaroszág

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi