Gerhert Hauptmann

A BUNDA

(Tolvajkomédia két részben)

Fordította: Gábor Andor

Rendező: HERNYÁK GYÖRGY m.v.

Bemutató: 1995. január 13.SzereposztásDíszlet-jelmez: GYARMATHY ÁGNES
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Tervezőasszisztens: BÁTHORI GYÖRGY, PETŐ BEATRIX
Segédrendező: PANKOTAY ÉVA


A darab

" Az lenne a filozófia diadala, ha eloszlatnánk a gondviselés kacskaringós útjait borító homályt, és kiderülne, hogy miféle véget tartogat az ember számára, s ha ennek alapján valami útmutatófélét adhatnánk a szerencsétlen kétlábú teremtmény kezébe, kit szüntelen ide-oda hajigál ama lény megannyi szeszélye, ki állítólag szintoly zsarnoki módon kormányozza, ha tehát találnánk néhány olyan szabályt, melynek segítségével rájöhetne; mi módon értelmezze a gondviselés szándékait, s miként kerülje el a gondviselés szeszélyeit, a végzetet, melyet számtalan elnevezéssel illetnek, de meghatározni mindmáig nem tudtak."
De Sade – részlet az előadás műsorfüzetébőlGaléria
Kritikák...Nem tudni, kinek támadt az ötlete, hogy Gerhart Hauptmannt meg kell ismertetni a nyíregyházi közönséggel is. A bunda nagyon aktuális, olyan világot mutat be, amelyet – sajnos egyre jobban – ismerünk, hiszen a magyar lakosság jelentékeny része él a létminimum alatt.
A kamaraszínpadi előadás ezúttal adós maradt az itt megszokott magas színvonallal. A színészek egyenként kiválót nyújtottak: külön életet élt az öntelt és buta von Wehrhahn (Gazsó György), akinek a legfőbb törekvése, hogy jó pontokat gyűjtsön, s a részletek nem érdeklik. Nagyszerű volt Wolffné (Csoma Judit), akire nem lehetett nem odafigyelni, aki egyszerre volt gazember és a családért anyatigris módjára harcoló asszony. Emlékezetes volt a gyáva férj (Kocsis Antal), aki végrehajtja ugyan Wolffné parancsait, de sohasem adja fel lázadó indulatait. Mindenki jó volt, mégis. Valahogy az egész nem volt érdekes. Unalmasnak is lehetne mondani. Nem állt össze egységes egésszé.

Nagy István Attila
Kelet-Magyarország

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi