Collin Higgins

MAUDE ÉS HAROLD

(Játék két részben)

Fordította: Tolnay Klári

Rendező: BERÉNYI GÁBOR

Bemutató: 1994. szeptember 10.SzereposztásDíszlet: É. KISS PIROSKA
Jelmez: TORDAY HAJNAL
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Dramaturg: STUBER ANDREA
Segédrendező: PANKOTAY ÉVA


A darab

"... szép az, amit szépen csinálnak, és rút, amit rútul. Rút dolog egy hitvány embernek hitvány módon a kedvére tenni, s szép dolog derék embernek szépen a kedvébe járni. És hitvány az a közönséges szerető, aki jobban szereti a testet, mint a lelket. Az ilyen nem is állhatatos, mert az sem állandó, amit szeret; mert mihelyt oda a test virága, amelyet szeretett, sebes szárnyon odébbáll, szégyenben hagyva sok beszédet és fogadkozást. A nemes jellem szerelmese viszont egy életen át kitart, mert valami állandóval forrt össze..."
Platón – részlet az előadás műsorfüzetébőlGaléria
Kritikák...Máthé Eta Maude szerepében fokozatosan jutott el oda, hogy teljes egészében felvegye annak világát. Mintha tudta volna az első részben, hogy itt és most nagyon nagyot kell alakítani, mert ez jutalomjáték.
De szerencsére hamar eltűnt belőle a feszültség, és egyszerre lehetett Máthé Eta és Maude. Játéka megfogalmazta művészi hitvallását is: csak szeretettel szabad a világhoz közeledni, szeretettel, a megértés szándékával. Máthé Eta mindenre képes volt ezen az estén: eljátszotta a lelken átsuhanó fájdalmat és az óvatos örömöt, a mindent tudó asszonyt és a világot ártatlan szemekkel szemlélő nőt...
...Berényi Gábor rendezése sok-sok ötletet vonultatott fel. Már az évadvégi előbemutatón is érezni lehetett, hogy ebben az előadásban minden együtt van, ami a sikerhez szükséges. Egy kicsit megváltozott az előadás akusztikája azzal, hogy elkerült a darab a kisszínpadról. Ott személyesebb volt, a testközeliség jobban megérintette az embert, megérezhette, hogy vele is megtörténhet mindez. A nagyszínpad távolságtartó adottsága jobban apellált az észre, mint a szívre.

Nagy István Attila
Kelet-Magyarország

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi