Edward Albee

AZT HISZEM, MEGCSINÁLJÁK!...

(Thrillerke 3 képben)

Rendező: VEREBES ISTVÁN

Bemutató: 1997. április 5.Szereposztás

  • RICHARD: SZALMA TAMÁS
  • JENNY: VARJÚ OLGA
  • ROGER: MÉSZÁROS ÁRPÁD ZSOLT
  • JACK: GAZSÓ GYÖRGY
  • MRS. TOOTHE: ZUBOR ÁGNES


Díszlet: KIS KOVÁCS GERGELY m.v.
Jelmez: SZABÓ TÜNDE
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

A történet: Jenny és Bernard kétszobás lakásában vagyunk. A házaspár veszekedéséből megtudjuk, hogy Bernard keveset keres, nem telik üvegházra, vendégeskedésre. Leonie jelenik meg Jenny álláshirdetésére, és félre nem érthető kereseti forrást kínál fel. Jenny az ajánlaton felháborodik... Később a Leonie által hátrahagyott előleg birtokában előkelő étterembe hívja Bernardot. A férj először gyanút fog, hogy Jenny a tilalma ellenére állást vállalt, de aztán megbékül, mókázni kezd, feleleveníti megszokott kedves játékukat, amelynek két szereplője Bernard, a Nagyfőnök és Jenny, a karcsú indiánasszony.
Néhány héttel később, miközben a takarékos Bernard felesége kívánságlistája miatt bosszankodik (mosogatógép, üvegház, mozijegy hármuknak!), pénzes csomag érkezik a nevére. Vajon ki küldhette? A terhes anya, akinek a földalattin átadta egyszer a helyét, vagy az elegáns úr, aki érdeklődni szokott a vonaton a munkája iránt? Mindegy. Végre vendégségbe hívhatják a barátaikat. Míg azonban Bernard a pipaszurkálóját keresi, itt is, ott is újabb pénzkötegeket talál. Végül rá kell döbbennie, hogy felesége még a sztriptíztáncosnőnél is rosszabb hivatást választott. Kitörni készülő felháborodását Jack megjelenése szakítja félbe, aki golfozni hívja. Bernard nem megy vele, de ezzel csak Jenny korholását hívja ki: az utóbbi időben pocakot eresztett. Ez már a türelmes Bernardnak is sok, de mielőtt újból kitörhetne, megjelenik Roger, a fia. Nincs más hátra, mint hogy a sofőrön töltse ki bosszúját, aki borravalót követel a fiún. A partyhoz aztán már hidegvérrel rendeli meg az italt: egy láda pezsgőt és két üveg konyakot.
Roger, Bernard és Jenny feszült hangulatban készül az estre. Megérkeznek a vendégek. Váratlanul betoppan Leonie is. Kiderül, hogy a jelenlevő hölgyek valamennyien szorgalmas alkalmazottai, de műintézetét a rendőrség megjelenése miatt be kellene zárni. A megrendült férjek, akiket jólétük alapjaiban ráz meg a hír, tanácskozni gyűlnek össze. Az időközben teljesen megszelídült Bernard elnököl. Elhatározzák, hogy más helyen rendezkednek be, és továbbra is zavartalanul árusítják feleségeiket. Leonie megnyugodva távozik, majd belép a mindig kapatos Jack, összevissza fecseg, és lassan felfedezi a titkot. Jenny biztatására a férfiak elnémítják, és holttestét elássák a kertben.Galéria
Kritikák...Az abszurd színjátszásnak nincsenek hagyományai Magyarországon. De ez nem baj. Ha a rendezőt s a színészeket átjárja az előadásra szánt mű szelleme, rátalálnak a stílusára is. Verebes és öt színésze remekül rátaláltak. Szabó Tünde ruhái is segítették ebben a színészeket. Albee szemléletmódjának keserű iróniája, a lapos és szentimentális amerikai klisékből szőtt dialógusok fergeteges szórakozást nyújtanak a nézőnek, miközben a szereplők feje fölött ott lebeg mindvégig a készülődő rettenetes végkifejlet. Mrs. Toothe, az angol kerítőnő szerepében Zubor Ágnes hozza színpadra ezt a rettenetet, a kísértés, a bűnre való fölbujtás megjelenítésével. Rendkívüli, angolos eleganciájában, kizökkenthetetlen nyugalmával kezébe kaparintja és irányítja a többiek sorsát. A házaspár, Varjú Olga és Szalma Tamás amerikai és mai magyar újgazdagok egyben. Abszurditásig humoros és mégis fegyelmezett játékuk hátborzongatóan találó rajza annak, ami körülöttünk – esetleg bennünk? – lezajlik. Abban a világban, melyben a pénz játssza a főszerepet. Mészáros Árpád Roger szerepében naiv is, tanulékony is, minden bizonnyal szülei nyomdokába lép. Jacket, a különös barátot, akit a házaspár Mrs. Toothe biztatására megfojt a kanapéról lekapott szivacsbetétekkel, Gazsó György játssza. Fejjel lefelé leeresztik a színpad előterébe metszett pincelyukba. A pincelyuk fontos helyszín. Ide rejtegette Jenny is a keresményét. Albee abszurd drámaíró, számára nem fontos, hogy „ténylegesen” meghaljon egyik hőse, csak az a fontos, hogy ténylegesen megöljék. Gazsó a pincében azonnal föltámad, kikönyököl a lyukon. Laza, vidám, társadalmon kívüli és bohó – mint mindig. Megteheti. Részben, mert gazdag, másrészt pedig, dramaturgiai funkcióját tekintve, ő csak egy „voyeur de la vie”. Most megnyugtat bennünket: „Azt hiszem, megcsinálják”. Nem kell aggódnunk a gyilkos párért.

Saád Katalin
Critikai Lapok

Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi