Anton Pavlovics Csehov

VÁNYA BÁCSI

(Jelenetek a falusi életből)

Fordította: Makai Imre

Rendező: SZÁSZ JÁNOS

Bemutató: 1998. március 13.Szereposztás

  • SZEREBRJAKOV, ALEXANDR VLAGYIMIROVICS, NYUGALMAZOTT EGYETEMI TANÁR: GAZSÓ GYÖRGY
  • JELENA ANDREJEVNA, A FELESÉGE: VARJÚ OLGA
  • SZOFJA ALEXANDROVNA (SZONYA), SZEREBRJAKOV LÁNYA: SZABÓ MÁRTA
  • VOJNYICKIJ, IVAN PETROVICS: KEREKES LÁSZLÓ
  • ASZTROV, MIHAIL LVOVICS, ORVOS: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
  • TYELEGIN, ILJA ILJICSELSZEGÉNYEDETT FÖLDBIRTOKOS: BAJZÁTH PÉTER
  • OSZIP, SZOLGÁLÓ: SZIGETI ANDRÁS
  • JEFIN: RÓBERT GÁBOR
  • KOCSMÁROS: HARSÁNYI ZOLTÁN


Díszlet: ANTAL CSABA m.v.
Jelmez: JODÁL ÁGNES m.v.
Dramaturg: SZÁSZ JÁNOS, VENYIGE SÁNDOR
Koreográfus: NAGY GYÖRGY
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

"...Az előadás megtekintése utáni napon, itt a hivatalban sem tudok szabadulni ettől az utolsó képtől, amely lezárja a darabot, pedig innen távol esik minden líraiság, és képtelen vagyok a számokkal és jelentésekkel foglalkozni. Úgy rémlik, mintha valahol egy távoli, eleven világban jártam volna. Ennek a világnak a visszhangjai még itt zúgnak bennem, s visszatartanak egyhangú munkámtól. Semmi sem érdekel, mindenki unalmas itt körülöttem. Nagyon szeretném kibogozni, mi a titka annak az igézetnek, amely az utolsó jelenetből árad, s miért szeretnék utána sírni, sokáig sírni. Természetesen nem arról az erkölcsi tételről van szó, amit Szonya megformál. Ellenkezőleg! Napjainkban valószínűleg sokakat megtántorít ez a morál; többeknél nyilván még a hatást is gyengíti. Szerintem a lényeg ezeknek az embereknek a tragikumában van, ezeknek a hétköznapoknak a tragikumában, amelyek most visszatérnek hozzájuk, mindörökre és mindörökké bilincsben tartják őket. És még egy lényeges dolog van itt: a tehetség fénye bevilágítja a leghétköznapibb emberek életét és lelkét. Minden utcában rengeteg ilyen egyszerű ember él, és mindenki magában hordja egy ilyen életnek a részecskéjét. Ezért az utolsó jelenetet látván , amikor mindenki elutazott, és megint visszatérnek a hétköznapok a tücskökkel, számlákkal és így tovább, majdnem fizikai fájdalmat éreztem - és úgy rémlett, magam miatt. Engem hagyott itt mindenki, s csak ülök és írom a számlákat..."
P.I. Kurkin zemsztvo-orvos levele CsehovhozGaléria
Kritikák...A Ványa bácsit rendezte Nyíregyházán szédületes előadásban Szász János, akiből szép csöndben a színpadon is a megkerülhetetlen legjobbak egyike lett...

...Robosztus, sűrű, telített színészet kelletik a rendezői fölfogáshoz, amilyen ritkán található nálunk. De van Szásznál, Nyíregyházán. Nyersek, durvák, egyértelműek az emberi viszonyok, nincs női meghittség Szonya és Jelena között, ápolónői önfeláldozás Jelenában, esetlen galantéria Ványa bácsiban. Asztrov nem udvarol mackósan, hanem direkt ajánlatot tesz. Szerebrjakov nem szeszélyeivel szekírozza feleségét, hanem megerőszakolja. Szonya nem a lesütött tekintetével, hanem pirosítóval és lebontott hajjal igyekszik fölhívni magára a doktor figyelmét.

Ábrándos mondatok biológiai következményekkel telítődnek. Egész nap nem ettem, csak ittam, mondja a doktor, és az első kanál levestől az elgyötört gyomor öklendezni kezd. Horváth László Attila Asztrovja mokány alkoholista, nyűtt bőrkabátjában marhakupecre inkább hasonlít, mint orvosra, tömzsi testébe nagy orosz erő szorult, szenvedéllyel táncol és szaval, szépeket mond az erdőről, és közben öntudatlanul Szonya térdei között matat. Szabó Márta érzékeny megfigyelőként nem áttetsző, finom léleknek mutatja Szonyát, hanem darabos modorúnak, nehéz fölfogásúnak, akit a doktor fizikalitása ragad meg. Varjú Olga Jelenájában semmi sincs a szenvedő vagy szenvelgő zongoratanárnőből, unottan, lomhán hordja elvirágzásnak indult szépasszonyságát, egész lénye sivár, kietlen, Kerekes László Ványa bácsijának célzatos közeledései elől fásultan menekül, férjétől undorodik. Asztrov ajánlatára vulgárisan, nyersen mond igent...

...Számos példát sorolhatnék még az elemzés és az intuíció kettős spiráljából fakadó revelációkra, a költői erőre kapó, szikáran brutális jelenetmegoldásokra, egészen a befejező képig, amelyben a számlastemplizés konok kopogását és a kereplő nyerítését fokozatosan elnyomja a szimfonikus zenehullám. Ez a gondolatot és hatást keltő, ravaszul nagyvonalú teatralitás azonban többet érdemel: újranézést és bővebb tanulmányt.

Koltai Tamás
SzínházDíjak

1998. XVII. Országos Színházi Találkozó - Veszprém
Csehov: VÁNYA BÁCSI Rendező: Szász János

A legjobb előadás
A legjobb rendezés -Szász János
A legjobb díszlet - Antal Csaba
A legjobb női mellékszerep - Szabó Márta1998. X. Országos Stúdió- és Alternatív Színházi Találkozó - Gödöllő
Csehov: VÁNYA BÁCSI Rendező: Szász János

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díja


1998. Színikritikusok díja
Csehov: VÁNYA BÁCSI Rendező: Szász János

A legjobb előadás

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi