Anthony Marriott – Alistair Foot

CSAK SEMMI SZEXET KÉREM, ANGOLOK VAGYUNK

(Bohózat)

ŐSBEMUTATÓ

Fordította: Kéth György

Rendező: LÉNER ANDRÁS

Bemutató: 2000. április 8.SzereposztásDíszlet: PASECZKY ZSOLT
Jelmez: VÉBER TÍMEA
Dramaturg: HORVÁTH BARBARA
Segédrendező: KÓKAI MÁRIA


A darab

Anthony Marriott és Alistair Foot fergeteges vígjátéka a hetvenes évek egyik legnagyobb londoni sikere volt, még a Guinness-féle rekordok könyvébe is bekerült. Angol filmváltozata a hazai mozikban is óriási tömegeket vonzott.
Mi történik akkor, ha egy pedánsan puritán életet élő, fiatal és szépreményű angol banktisztviselő szolgálati lakását egy szerencsétlen, ám nehezen tisztázható félreértés folytán egy napon egyszer csak százszámra ellepik a pornóújságok, szexvideók, és egyéb hasonszőrű kiadványok, s ráadásul még gyakori vendég a házban a feddhetetlen erkölcsre kényes főnök, és az éppen efféle illegális különlegességek után nyomozó rendőrfelügyelő is?
Természetesen elszabadul a pokol, s hőseink egyre képtelenebb helyzetekbe keverednek, míg végül, ahogy az már lenni szokott, minden szépen megoldódik.Galéria
Kritikák... kibontására, az abszurdba hajló komikus helyzetek tökéletesítésére koncentrált. Peter, a friss férj (Petneházy Attila), zavarbajövős, mindenkinek megfelelni akaró jófiú. Francis, a felesége (Gosztola Adél), gátlásait szívesen levetkőzi, például otthon mindig hiányos öltözékben járkál és ellenállhatatlanul harsány. Eleanor (Szabó Tünde) fiatalos anyós, aki még szeretne hódítani, s ahogy konyakot keresve fenekét jobbra-balra riszálva végigvonul a szobán, majd kiesik az egyébként visszafogottnak tűnő Bromhead felügyelő (Bárány Frigyes) szeme. Horváth László Attila az örök balekot, Briant játssza, aki mindent diszkéten elintéz és elhallgat, de rogyadozik a térde félelmében és Micimackót kell neki mesélni, hogy megnyugodjon.

Ajtók nyílnak, ajtók csukódnak, a konyhai tolóablak mindig a legrosszabbkor esik le. Mindig mindenki a legrosszabbkor lép be, így sietni kell az árulkodó jelek eltűntetésével: a két agresszív prostituáltat a dolgozószobába, Needhamet, aki bajuszkötőben alszik és „mens sana in corpore sano” felkiáltással kocog a lakásban, három-négy adag altatóval a vendégszobába. A hangulat mindvégig a tetőponton van, az előadás dinamikus, a közönség végig nevet. Nyílt színi taps. Kell ennél több?

Falussy Lilla
Zsöllye

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi