Tamási Áron

ÉNEKES MADÁR

(Székely népi játék)

Rendező: CSIKOS SÁNDOR

Bemutató: 1989. május 7.SzereposztásDíszlet-jelmez: CSIKOS SÁNDOR
Zenei összeállító: GÖNCZY ÁGNES


A darab

Székely népi játék három felvonásban. A két öregedő Gondos lánynak megkéri a kezét két vénlegény: Eszterét a tréfás nyelvű Lukács, Regináét Máté. A harmadik lányt, Magdót egy Móka nevű kedves legényke kerülgeti. De Eszter és Regina is Mókát szeretné inkább, Máté, s kivált Lukács pedig a fiatal Magdót kívánja. Az öregek összefognak a fiatalok ellen, s Mókát kútba vetik, majd amikor onnét kiszabadul, puskával, sarlóval akarják meggyilkolni. A fiatalok tiszta szerelmét azonban csodával támogatják a természetfölötti erők: kimozdul a házfal, fölemelkedik a diófa, Mókát kiveti a kút, s amikor rájuk zárul ajtó és ablak, megnyílik az ágy, azon át szabadulnak.


B.A.
Színházi kalauzGaléria
Kritikák


Az Énekes madár a nyíregyházi évad egyik legszínvonalasabb előadása volt. Üdeségével lecsendesítette és magával ragadta a zacskókat zörgető középiskolásokat, varázslatos lírájával magasba repítette a felnőtt közönséget.
...A szereplők megtalálták azt az arányt, mellyel megőrizték a dráma bájos humorát anélkül, hogy közben erőltetett népieskedésbe vagy túlzott karikírozásba csapott volna át. Csodákat játszottak el, de magától értetődő természetességgel, a szerelem mindent legyőző erejét hirdetve... ...Szeretni kellett az előadást, mert minden egyes percében érződött, hogy a szereplők is nagyon szeretik...

Csizner Ildikó
Új Tükör


Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi