Viktor Szlavkin

A SZÜKSÉGLAKÁS

(Komédia)

Magyarországi bemutató

Fordította: Kovács Léna

Rendező: HEGYI ÁRPÁD JUTOCSA m.v.

Bemutató: 1987. október 9.



Szereposztás



Díszlet: KHELL ZSOLT m.v.
Jelmez: FÜLEKI ZSUZSA m.v.
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

Egy házaspár a mamussal együtt az áldatlan lakáshelyzet következtében egy működő céllövöldében kénytelen meghúzni magát. Beállít hozzájuk a mamus egyik sosemlátott unokaöccse, majd másnap a tulajdonos is, aki nagyon örül ottlétüknek, hiszen jelentősen föllendült a forgalma. Egy kis nézeteltérés támad a tulajdonos és a család közt, ezalatt a férj elolvas egy táviratot, amelyből megtudják, hogy átköltözhetnek a gőzfürdőbe. S mivel örömmel mennek el innen, a tulajdonos kétségbe esik, felveszi a mamus ruháját, és kinyitja a céllövöldét.



Galéria




Kritikák


A SZÜKSÉGLAKÁS szituációja már-már a lehetetlenségig feszített, felnagyított. A címben jelzett lakás ugyanis egy céllövölde. Egy családot költöztetnek ide, az anyát fiával és menyével, hozzájuk jön látogatóba az unokaöcs s a céllövölde tulajdonosa. Az ember – vallja rezignáltan az író – minden helyzetet, a legelviselhetetlenebbet is kibírja, már-már megszokja, sőt még jól is tudta magát érezni. Már fel sem tűnik, hogy lövöldöznek rá, kiszolgáltatott létét, céltábla-jellegét nem tartja felháborítónak. A figurákat életre keltő meggörnyedt testtartás nemcsak a fizikai, de a szellemi nyomorúság, elnyomorodottság jelképe is.
A szereplők a darab adta lehetőségeket jól kihasználják. A rendkívül szűklátókörű, mindennel megbékélő mamát Máthé Eta játssza. Emlékeiben még él valamilyen másfajta lét, de igazi, emberi méltóságot már ez sem ad neki. Csikos Sándor a fia, törődött, igényeiről lemondott, szinte közömbös, elég buta férfi. (A tulajdonos elleni lázadása nem eléggé megoldott rész.) Pap Éva a hervadó asszonyka szerepében megfelelően színtelen. A mindenért feltételek nélkül lelkesedő unokaöcs Petneházy Attila. Ő csak a szenzációt látja a helyzetben, s hajlandó szolgálatába állni, Safranek Károly ötletes jelmezében (Füleki Zsuzsa terve) egy pocakos, öntelt férfit játszik. Fölényes derűvel hozza elénk a tulajdonos joviális alakját, már-már karikatúráját is adva. Egyszerre félelmetes és nevetséges. Ő most a pillanatnyi hatalom birtokosa, s úgy érzi: mindenhez joga van, az ő szavait, tetteit, bármilyenek is, elismerés kell hogy övezze. Halála nem okoz megrendülést, de megkönnyebbülést sem – az ilyen emberek halhatatlanok.
A rendezőt az a szándék vezérelte, hogy megmutassa: nyitottaknak kell lennünk az emberi kapcsolatokra, önmagunkat is csak másokkal való viszonyainkban ismerhetjük meg. A másik darab figyelmeztetés is: a megalkuvás, a szűklátókörűség, a belenyugvás, de a hatalommal való visszaélés is méltatlan az emberhez. Jó vállalkozás volt ezeket a darabokat bemutatni.

Margócsy Klára
Kelet-Magyarország


Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás





Joomla Extensions powered by Joobi