A. A. Milne

MICIMACKÓ

(Mesejáték két részben)

Átdolgozta: Julian Slade

Zene: H. Fraser Simson

Fordította: Bátki Mihály

Rendező: GELLÉRT PÉTER

Bemutató: 1988. február 2.



Szereposztás

  • MICIMACKÓ: VARJÚ OLGA
  • RÓBERT GIDA: MAGYAR ÉVA
  • MALACKA: GEDAI MÁRIA
  • FÜLES: HETEY LÁSZLÓ
  • BAGOLY: BALOGH BÉLA
  • NYUSZI: VENNES EMMY
  • KANGA: MÁRTONFFY MÁRIA
  • ZSEBIBABA: TÚRÓCZI IZABELL
  • TIGRIS: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA


Díszlet: BARÁTH ANDRÁS
Jelmez: FÜLEKI ZSUZSA m.v.
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Dramaturg: BOGNÁR RÓBERT
Koreográfus: MAJOROS ISTVÁN
Segédrendező: KÓKAI MÁRIA


A darab

Pontosan hatvan évvel ezelőtt, Alan Alexander Milne a polgári – és a mai íróapukák – tradícióit követve nyolcéves fia számára megírta a Micimackó kuckója című mesét. (A Micimackót két évvel előtte, 1926-ban.) Micimackón hatvan év alatt nem fogott az idő: cseppet sem öregedett. Ma is kedves figurája körülményességével, falánkságával, költői lelkületével a gyermekeknek, akár a félénk Malacka, a fontoskodó Nyuszi, a sértődős Füles, a tudálékoskodó Bagoly, Kanga, Zsebibaba és a szilaj Tigris. No, és persze Róbert Gida, kinek a játékaival esik meg kedves humorral átszőtt sok varázslatos kaland.


Bodnár István
Kelet-Magyarország



Galéria




Kritikák


Gellért Péter, a darab rendezője biztos kézzel mozgatta, irányította a szereplőket. Pergő, jó ritmusú színjátékot láthat a közönség. Néha úgy tűnik viszont, hogy az előadás megvalósítói mintha nem számítottak volna a gyermekek spontán reagálásaira, melyek zavarba hozzák így olykor a színészeket is. Talán ha a gyermekeket is beavatták volna néha a játékba, ez elkerülhető lett volna. Mivel a Micimackó hosszú szériára számíthat, mindenképpen érdemes lenne megfontolni.
S ha már a színészeknél tartunk, csak dicséret illeti őket, hogy nem „guggoltak” le a gyermekekhez, hanem partnerükké fogadták őket. A Micimackót alakító Varjú Olga ismét bizonyított, az Irma, te édes jobb sorsra érdemes utcalánya után egy egészen más főszerepet játszott el, bűbájos bumfordisággal. Ahogy kellett, Magyar Éva (alias Róbert Gida) visszafogottan bölcs volt. Szívmelengetően alakította a bemutatón a Malackát Turóczi Izabell. Szeretetreméltóan szánalmas és nyárspolgári is volt Hetey László Füles szerepében. Tudatosan tudálékos volt Balogh Béla és fontoskodóan ügybuzgó a tornamutatványt is bemutató Vennes Emmy, azaz Nyuszi. Mértéktartóan mamáskodóan játszotta Mártonffy Mária Kangát és kiszámíthatatlanul kamaszosan Horváth László Attila a Tigrist. Elfogódás nélkül szerepelt Zsebibaba szerepében a hatéves Újvári Zsanett. Külön dicséret illeti az ötletes mozgatható díszletekért Baráth Andrást.

Bodnár István
Kelet-Magyarország


Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás





Joomla Extensions powered by Joobi