Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

FELJEGYZÉSEK AZ EGÉRLYUKBÓL

ŐSBEMUTATÓ

Fordította: Makai Imre

Bemutató: 1986. október 25.

A darab

Igen nagy feladatra vállalkozott színházunk Krúdy Stúdiószínpadán Szabó Tünde, amikor Dosztojevszkij talán egyik legproblematikusabb művét, a Feljegyzések az egérlyukból című kisregényét dramatizálta, állította színpadra egyedüli szereplőként. Dosztojevszkij 1864-ben, élete nehéz szakaszában írta ezt a művét, közvetlenül a Bűn és bűnhődés előtt. E széles körben ismert, kiváló regény számos gondolata megtalálható a Feljegyzések az egérlyukból lapjain.


Margócsy Klára
Kelet-MagyarországGaléria
Kritikák


Szabó Tünde hosszú, gondos munkával választotta ki a kisregényből a dramatizálásra alkalmas részeket, válogatta, húzta meg a szöveget, hogy egy bő órányi játékidő legyen. A mű – különösen az első részben – a beszélgetés szituációjára épül, az egyes szám szinte kínálja a megjelenítést. Nem kérhetjük számon a kisregény egészét, a megfelelő koncepció hitelesíti a válogatást, ha igazi drámáról nem is beszélhetünk. A mű olvastán felmerült bennünk a kérdés: ennek a kisregénynek a szereplője férfi, hogyan lehet ezt a tényt a színpadon áthidalni, hogyan lehet elhitetni, hogy itt nem speciálisan férfigondokról van szó. De ez a kétségünk a darab első pillanataiban eloszlik, egy ember áll előttünk, egy szenvedő és önmarcangoló ember, aki igen rosszul érzi magát az adott körülmények között...
...A művésznő a próbát sikeresen megállta. Ebben a szokatlan lelki kísérletezésben magabiztosan és bátran vett részt. Igen jó lenne, ha a színház stúdiója máskor is lehetőséget adna ilyenféle – akár egyszemélyes –, színészt és nézőt egyaránt megmérető produkciónak. Ez az előadás is bizonyítja, hogy érdemes a kendőzetlen szembenézés, megéri az önmagunkkal és helyzetünkkel való szembesülés. Szabó Tünde kétségeire és kínzó kérdéseire megtalálta a kellő visszaigazolást, a szándéka helyeslését bizonyító meleg tekinteteket, amelyek talán válaszokat is közvetítettek.

Margócsy Klára
Kelet-Magyarország


Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi