CSÜTÖRTÖKÖLÉSA 2001/2002-es színházi évad második felében indult útjára e sorozatunk a Színház Művész Stúdiójában.
„Elevenítsük fel a századok homályába tűnt ősnyír hagyományt, a csütörtökölést. (…) … veleje: a Találkozás” - volt olvasható a sorozatunkat beharangozó szórólapon.

E sorozat beindításával alapvető célunk olyan közönségrétegek megszólítása, színházba csábítása, akiknek eddig nem, vagy csak alkalmanként sikerült felkelteni érdeklődését a színház iránt; szerettük volna szorosabbá és aktívabbá tenni a kapcsolatot nézőinkkel, valamint a színház művészeinek kreatív energiáit, energia-tartalékait mozgósítani, frissíteni; kísérletet tenni új, másféle színházi, színészi megszólalás, nyelv kialakítása felé.

Az immáron féléves sikeres múltra visszatekintő kezdeményezésünk létjogosultságot nyert városunkban. Törzsközönsége kezd kialakulni. Lassan betölti azokat a várakozásainkat, amiket elindításakor fűztünk hozzá.

A programjaink:

2001/2002-es évad:

2002. február 14. Kovács Kristóf: Víziszony 1. (sampondráma)
Rend.: Simon Balázs

2002. február 28. Sarah Kane: Az átkozott (Blasted)
felolvasó színház
Rend.: Honti György

„Sarah Kane túladagolta magát” - írja Edward Bond, az egyik klasszikus brit drámaíró, Kane halála napján - „lenyelt egy csomó tablettát. A kórházban kimosták a gyomrát. Hazament, kifűzte a cipőjéből a fűzőt, és a vécében felakasztotta magát. Négy vagy öt darabot írt csaknem ugyanannyi év alatt. Első darabját, a Blasted-ot a sajtó és a rádió brutálisan támadta. A televízió említést sem tett róla, bár a Blasted történéseihez hasonló események nap mint nap szerepelnek a hírekben. A televízió számára azonban az esemény piacképes, és nem annak a jelentése.(…) A XX. század borzalmai nem változtatják meg a valóságot, csak levonják a következtetéseket.”

2002. március 7. Hamvai Kornél: Kitty Flynn
felolvasó színház
Rend.: Simon Balázs

Hamvai Kornél a kortárs magyar drámairodalom egyik legizgalmasabb alakja: első művét, a Vadászat címűt a kaposvári Csiky Gergely Színház pályázatára írta, amelyet megnyert vele, és a drámát Babarczy László rendezésében a színház be is mutatta. Márton partjelző fázik című egyfelvonását, amelyet saját regényéből írt színpadra, a budapesti Merlin Színház tartja mindmáig repertoárján, a Katona József Színház pedig a második évadot futja a Hóhérok hava című drámájával, a főszerepben Gazsó Györggyel.
Ezt a darabját a budapesti Vígszínház felkérésére írta, de baráti kérésre beleegyezett, hogy a nyíregyházi felolvasó színház keretében hangozzék el először - hiszen maga is kíváncsi rá, hogy hangzik.

2002. március 14. Kovács Kristóf: Víziszony 2. (sampondráma)
Rend.: Simon Balázs

2002. április 11. Költészet Napja: Csütörtök
Esti Zene meghívott zenészvendégeinkkel
A BorShowBand estje
Vendégművészek: Gerry O’Neil, Giovanni Lambizi és Grillus Sámuel
Közreműködik: Gosztola Adél és Róbert Gábor
Az est tervezett programja: jazz-standard variációk, improvizációk, VERSEK, session-music, jó hangulat, öröm, zene, örömzene, folyamatos kiszolgálás és fogyasztás.

2002. április 25. Kovács Kristóf: Víziszony 3. (sampondráma)
Rend.: Simon Balázs

2002. május 30. Kovács Kristóf: Víziszony 1-3. (sampondráma)
Rend.: Simon Balázs

2002. június 9. Vendégjáték a POSZT-on:
Kovács Kristóf: Víziszony 1-3. (sampondráma)

Ő elhagyja Garnéliát, a lány szíve azonban nem szakad meg, hanem a városba szökik, hogy elbitorlott öröksége nyomait felkutassa. A bitorló Mogyoró bácsi és két hűséges jobbkeze (Alvarez és Sangría atya) sorsa válságosra fordul. Bituba korán kel és baljós aranyat lel. Donna Amália bosszút esküszik. A város fölé lecsap a puccsista békaemberek rémuralma.

JÁTSSZÁK:
Avass Attila, Egyed Attila, Fábián Gábor, Gerle Andrea, Honti György, Kövér Judit, Róbert Gábor, Sándor Júlia, Szabó Zoltán, Széles Zita,
Tóth Zoltán László, Zubor Ágnes

VALAMINT:
Illyés Ákos, Kovács Kristóf, Kováts István, Tóth Miklós,
Kameniczky László, Zsíros Imre, Tucker András

ZENE: KAZÁR PÁL
RENDEZŐ: SIMON BALÁZS
PRODUCER: TASNÁDI CSABA t.d.i.


Az előadás helyszíne: 2002. június 9. vasárnap - 21.00; 22.00; 23.00 - Anna-udvar

Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi