Kolozsvári Papp László

ÉDES OTTHON

(komédia két részben)

ŐSBEMUTATÓ

Rendező: LÉNER PÉTER

Bemutató: 1984. december 8.SzereposztásDíszlet: SZÉKELY LÁSZLÓ m.v.
Jelmez: VÁGÓ NELLY m.v.
Dramaturg: OSZTOVICS LEVENTE
Zenéjét összeállította: PALÁSTI PÁL
Segédrendező: VÁRNAI ILDIKÓ


A darab

„ Az Édes Otthon“ ha-akarom-megtörténhet darab. ... Az abszurdumnak látszót a megtörténhetőhöz közelíti. ...Léner Péter, az előadás rendezője az „abszurdoid“ elemeket erősítette fel a darabban. Értelmezése nem mond ellent szerzőjének, csupán egy másik jelentéssíkra teszi át. Székely László rózsaszínben játszó, jelzett színpadán néhány „klasszikussá“ vált hiperrealista elem... kelt frivol, már-már szürreális hatást; rózsaszín kisbalták mindjárt az elején „elemelik“ a stílust.
Léner határozottan és szellemesen irányítja a játékot, a megfelelő pontokon vizuális leleményeivel adva nyomatékot a szöveg kesernyés humorának. Nem maradhat kétségünk afelől, hogy az író és a rendező egyaránt a morális önfeladásról beszél. Azokról az önfelmentő magánideológiákról, amelyekkel napi kegyetlenkedéseink, apró gyilkosságaink, árulásaink bocsánatosságát hirdetjük – amíg magunk is fel nem emésztődünk emberségünk fokozatos elfogyasztásában.
.. Máthé Eta Babus néni szerepében a földi és a földöntúli boszorkányság hamis édességét hamiskás mosolyba bújtatja...
...Szigeti András az életidegen humanizmus bús líráját, sőt melankóliáját sűríti szerepében; Antalja a groteszk esettség markáns megfogalmazása.“


Koltai Tamás
Új TükörGaléria
Kritikák


A mind érdekesebb műsorra és betanulásokra vállalkozó nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban Léner Péter rendezte a drámaírót avató ősbemutatót. Kolozsvári Papp Lászlót eddig jelentős prózaíróként tartotta számon a fiatal magyar irodalom eredményeire figyelő olvasó. Most bemutatott színpadi műve szövegét először a Színház című folyóirat közölte, szolid visszhangtalanságot „keltve”...
...A szereposztás meglepetésének Schlanger András bizonyult Sebestyén, a kóbor filozófus alakjában. Hippi értelmiségi, naiv garabonciás, tudálékosságával egyetemben is romlatlan és szánalmasan kiszolgáltatott, akár egy mai nagyképűsködő, de teljességgel tapasztalatlan fiatal. Babus néni csak játszik vele, de mert Sebestyén annyira hívőn válik játékszerévé, nem lehet meghatódottság nélkül nézni, mint lesz eszköze a célratörő gyakorlatiasságnak a rajongó filozófia. Schlanger András vérbeli jellemszínészhez méltón arra törekedett, hogy ne csak vicces legyen, hanem következetes is. Alakítását ezért lengte be a mélyebb humor, a távlatos irónia.

Berkes Erzsébet
Magyar Nemzet


Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi