Alfonso Paso

HAZUDJ INKÁBB, KEDVESEM!

(Bűnügyi komédia két részben)

Átdolgozta: EGRESSY ZOLTÁN

Fordította: Horvát János

Rendező: TÓTH MIKLÓS

Bemutató: 2002. szeptember 21.Szereposztás


Továbbá
Harsányi Zoltán, Kameniczky László


Díszlet: PASECZKI ZSOLT
Jelmez: VÉBER TÍMEA
Dramaturg: GÓCZÁN JUDIT
Konzultáns: KOVÁCS KRISTÓF
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA


A darab

Groteszk komédia, amelyben van gyilkosság, van gyilkos, van kirobbanóan latin temperamentumú házigazda, van bájos és dús fantáziájú feleség, s van kedves házibarát. Akad még revolveres pap, s rakoncátlan hulla is, s mindehhez ráadásul karácsony van.Galéria
KritikákAlfonso Paso (1926-1978) spanyol drámaíró bűnügyi komédiája alaposan próbára teszi a nevetőizmokat. Krimiről lévén szó a cselekményről nem szabad elárulni semmit, pusztán azt érdemes megjegyezni, hogy a karácsony estén játszódó történetben van egy hulla, s ez bizony beláthatatlan bonyodalmakhoz vezet.

Paso műve amolyan „jól megcsinált színdarab”, amelyben azért nem kell semmit sem komolyan venni. Az elég vontatottan alakuló első felvonás után a második azonban felpörög, és lendületes, fordulatos játékot kínál. Az épületes sztoriban nem a súlytalan eseményfordulatok jelentik az élményt, hanem a színészi játék.

Tóth Miklós dinamikus rendezése alkalmat ad a művészeknek arra, hogy kedvükre komédiázzanak. A premier abszolút főszereplője Horváth Margit. A korábban – ragyogó hangja miatt – főleg énekes szerepekben foglalkoztatott színésznő jutalomjátéka meggyőzi a publikumot arról, hogy kitűnően ért a prózai feladatokhoz is.

Sodró lendületű Juliáját jól egészíti ki Egyed Attila, aki a tőle megszokott nagyvonalúsággal jeleníti meg a férjet. A mozgalmas, bohózati elemekben sem szűkölködő második részben Petneházy Attila és Fábián Gábor kap nagyobb lehetőséget a játékra, míg Tóth Zoltán László, Sándor Júlia és Gyuris Tibor rövidebb jelenetekben villantja meg tréfálkozó kedvét. A játszók közül talán Gerle Andreának jutott a legfurcsább szerep: ő a karácsony esti „mennyből a hulla”. A mű nagy részében őt húzzák-vonszolják a többiek, ő fekszik a kanapé alatt, őt kell elrejteni és körülötte forog minden.

A Paseczki Zsolt polgári környezetet imitáló, kellemes hatású díszletei között játszódó krimiben végül persze megoldódnak a rejtélyek, a megszámlálhatatlan geggel feldúsított bemutató feltétlen élménnyel ajándékozza meg a közönséget. Annak is azt a részét, amely kedveli az efféle szalonvígjátékokat. Az ilyen színdarab úgymond „nem szól semmiről”, ám két-két és fél óra képes kikapcsolni a nézőt a mindennapokból. A Hazudj inkább, kedvesem! A lelkes szereplőgárda eleven játékának, a főhősök erőteljes alakításának köszönheti sikerét.

Szükség van az ilyenfajta „habkönnyű” szórakoztatásra is, jóllehet az első feléből nem ártott volna húzni. Horváth Margit és Egyed Attila temperamentumos figurái a mű valamennyi apróbb fogyatékosságát feledtetik, s valóban gondtalan kikapcsolódást kínálnak. Már csak ezért is érdemes megnézni őket!

Karádi Zsolt
Nyíregyházi NaplóA műsorfüzet tartalma

ALFONSO PASO
(1926-1978)

A bölcsészdiploma megszerzése után színészként és rendezőként tevékenykedett. A „mesterséget” drámaíró édesapjától örökölte. Néhány sikertelen kísérlet után „Szegénykék” című drámájával egy csapásra ismert és népszerű író lett. Ezután csak a drámaírásnak élt. Igen termékeny szerző volt, egy-egy évadban több darabja is megjelent. Művei közt sok az erotikus budoárdarab, sőt – Franco diktátor halála után a cenzúra megszűntével – pornográf darabokkal is jelentkezett. Műveinek többsége vígjáték. Biztos témaválasztás, könnyed dialógusok, humor és némi szentimentalizmus jellemzi. A hazai közönség – a leggyakrabban játszott – „Ön is lehet gyilkos” című darabjáról ismerheti.

„- Mondja el, töviről hegyire a gyilkosságot. Miért döfte le Ranke doktort, és hogyan készült rá?
Vangold úr a kezeit tördelte:
- De kapitány úr, csak nem képzeli, hogy gyilkos vagyok?
- Hogy állunk az alibijével?
- A micsodámmal?
- Az alibijével! Van alibije?
A terménykereskedő rémülten hebegett.
- A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hozott-e…ilyesmit…”
(Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéből)

Carlos Kivel sutyorogtál?
Julia Sutyorogtam? Ja, a macskát zavartam ki.
Carlos Nincs is macskánk.
Julia Én is így emlékezetem. Ezért zavartam ki.
(részlet a darabból)

„ A kapitány csodálkozott a legjobban, de azért máris hozzálátott a kutatáshoz, és benézett a tükör mögé, ahol a két fal találkozása háromszögű területet határolt.
- Itt nincs semmi.
- Csak az ágy alatt vagy a szekrényben lehet – mondta a főfelügyelő, és elindult a szekrényhez.
Most megtalálják a fiatalembert! Maud sikítani szeretett volna.
A kapitány benézett az ágy alá:
- Semmi.
A főfelügyelő kinyitotta a szekrényajtót. Egy másodpercig farkasszemet nézett a fiatalemberrel.
- Itt nincs semmi – mondta, és becsukta a szekrényajtót. Azután köszöntek és távoztak.”
(Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéből)

Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi