GRAFFITI ANGYALA

(Táncelőadás)

Zene: Dj. Suzy

Bemutató: 2007. április 24.Szereposztás

 • ANGYAL: MARCSINÁK ANIKÓ
 • FÜGE: BÁNKI ZSOLT M.V
 • ARTÚR: HOLLÓ ARNOLD
 • MATYI: HEGYMEGI MÁTÉ
 • RITA: SPAITS RITA
 • SÜNI: VÁMOSI JUDIT
 • SÜNITESÓ: VÁMOSI MÁTÉ
 • ISKOLATÁSKA: DOMOKOS PÉTER
 • BOGI: TÓTH BOGLÁRKA
 • CARAMELL: KERTÉSZ ZSOLT
 • RÓZSIKA: CSONTOS NOÉMI
 • MIKULÁS: LAHLOUH DÁNIEL


Jelmez: LAKATOS MÁRK
Koreográfus: LADÁNYI ANDREA, BÁNKI ZSOLT
fény: JENŐKÉK
hang: PAVLOVICS GERGELY


A darab

A graffiti, mint alkotás egyszerre képzőművészeti és társadalmi aspektusokat tartalmazó tevékenység, életszemlélet, világlátás és létforma. Jellemzően a 60-as évektől kiüresedő, elgettósodott nyugat-európai belvárosok, a lepusztult külvárosok falain feltűnő rajzok, melyek ma már szinte minden civilizációs felületen megtalálhatóak. Megjelent a láthatatlan, a társadalmi konvenciókkal szembeszálló, a hatóságok elől menekülő köztéri művész, akinek munkái csak időlegesen, a megsemmisítésig láthatóak.
A graffiti alkotói és alkotásai a kor speciális lenyomata. Az „alapküldetés”-nél fontosabb lesz az akció, az alkotásnál a létezés extrémitása.Galéria
Kritikák

LÁTOMÁS A GRAFFITIRŐL

Nagyhatású előadással mutatkozott be a színház tánckara

Lelkes fiatalok csoportja, a Móricz Zsigmond Színház tánckara első ízben vállalkozott arra, hogy önálló produkcióval lépjen a közönség elé. Hosszú hetek izzasztó próbái után a Krúdy Kamaraszínpadon került a publikum elé a Graffiti angyala. A csaknem egyórás előadás megkapó élmény az efféle táncnyelvhez kevéssé hozzászokott néző számára.

Az est koreográfusa, Ladányi Andrea nem ismeretlen a nyíregyháziak számára, hiszen ő álmodta meg többek között a Rovarok és a Csárdáskirálynő mozgásait is. Akik pedig figyelemmel kísérték a Táncfarsang legutóbbi rendezvénysorozatát, több estén át figyelhették egyedi világát. A Graffiti angyala is sajátosan Ladányis: az esztétikai magasrendűség meglehetősen sötét világképből bontakozik ki.

De mi is a graffiti?v Nos, egyszerű lenne falfirkának mondani. Az is, de több annál. A kommunikációs forradalom részeként hazánkat is elérte, mint speciális kommunikációs csatorna ez a városi szubkultúrából táplálkozó, számos elemzője szerint lázadó, mások értelmezésében köztéri, vizuális művészeti forma. A graffiti mindenképpen a nagyvárosi elidegenedés elleni tiltakozás, a fiatalos szellemi önvédelem eszközeként alkotja szociológusok-művészetfilozófusok vizsgálódási terepét. Ladányi Andrea és csapata – Bánki Zsolt koreográfusi segítségével – a kortárs tánc nyelvén beszél eme alternatív kultúráról, amelyben szürreális víziók között elevenedik meg a szerelem, a szex, a drog, a kegyetlenség, az agresszió világa. A projektor vetítette látvány (Iványi Marcellnek és Bertli Péternek köszönhetően) a remek fénytechnika segítségével és Dj Suzy zenéjével páratlan élményt nyújt. A maximálisan teljesítő táncosok (Bánki Zsolt, Holló Arnold, Hegymegi Máté, Spaits Rita, Vámosi Judit, Vámosi Máté, Domokos Péter, Tóth Boglárka, Kertész Zsolt, Csontos Noémi, Lahlouh Dániel) egyszerre idézik meg a városszéli fiatalokat (stylist: Lakatos Márk) és az általuk festett graffitik időnként riasztó közegét, amelyben oly sok mindent magába sűrít az angyal (Marcsinák Anikó), akit ők teremtenek, de meg is ölnek. A nézőre vár annak eldöntése, hogy Ladányi Andrea fantasztikus látomása végén a graffiti angyala valóban elpusztul-e, vagy, mivel angyal…

Az előadás létrehozásáért mindenképpen tisztelet illeti a hallatlanul kemény feladatra vállalkozó fiatalokat.

Karádi Zsolt
Nyíregyházi Napló

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi