Csukás István – Darvas Ferenc

ÁGACSKA

(Zenés mesejáték)

Rendező: TASNÁDI CSABA

Bemutató: 2007. szeptember 29.SzereposztásDíszlet: GÖREY JÁNOS
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Koreográfus: VÁMOSI JUDIT, VÁMOSI MÁTÉ
Munkatárs: KOVÁTS ISTVÁN
Rendezőasszisztens: APJOK RODICA


A darab

Egyszer volt, hol nem volt... egy platánfáról egyszer csak lepottyant egy ágacska. Rácsodálkozik az ismeretlen világra, új élményekre, új érzetekre, új barátokra. Pösze egér, Dani kacsa, Berci béka, a színészbarátok próbálnak segítségére lenni ebben az új, izgalmas és félelmetes közegben, és választ találni a könnyes-kacagtató játék végén minden ember- és növénypalánta alapvető kérdésére: „Ki vagyok én?”GalériaVideó
Kritikák

MESE ÁLLATOKRÓL ÉS EMBEREKRŐL

Fiatal színészek bemutatkozása Nyíregyházán

Gyermekelőadást tartani: boldogság. Felszabadult öröm. A kicsik, akik még nem tesznek különbséget a valós és a képzelt világ között, együtt élnek a színpaddal. Érzelem-nyilvánításaik hevesek, reakcióik azonban kiszámíthatók és irányíthatók.

A Móricz Zsigmond Színház Ágacska című produkciója nekik készült. Nekik, akik barátjuknak tekintik Pösze egeret, Dani kacsát, Berci békát, Ágacskát, s persze, a játékmestert is, aki, ha kell, szemész, fogorvos, vagy éppen fül-orr-gégész.

Csukás István mesejátéka ( zene: Darvas Ferenc) több irányból nézhető. A kicsik elsősorban az állatok kalandjait, a humoros pillanatokat, a kedves szójátékokat értékelik benne, míg az idősebbek, a felnőttek megláthatják, megpillanthatják azt a filozófiát, amely a barátság, az összetartozás fontosságáról szól. Az érettebb néző felfedezheti a - valljuk meg – néhol terjengős szövegben az Oidipusz király óta ismerős három szót, Ágacska „Ki vagyok én?”- kérdését, de meglelheti az a keserű tapasztalatot is, amelyet az állatok fogalmaznak meg. Ők azt állítják, hogy semmiképpen nem mennek közel az emberhez, hiszen tőle csak rossz várható..

Az előadást öt fiatal színész varázsolta a gyerekek elé. A kezdés „interaktív” kerete a színház csodáját mutatta fel: az apróságokat Éry-Kovács Zsanna, Nagy Karina, Horváth-Sebestyén Sándor, Polgár Péter, Szemkeő-Szabó Zoltán pillanatok alatt be tudta vonni a közös játékba. (A „valódi” cselekmény elindulásától kezdve azonban ez már nem funkcionált, így a csöppségek „szabályos” színdarabbal találkozhattak.) A zenés-táncos mese – némi didaxis árán – olyan emberi , állati(?) érzelmekkel szembesíti kicsiny nézőit, mint az elfogadás, a szeretet.

Tasnádi Csaba (aki egy bő évtizede már színre vitte Nyíregyházán a Csukás-művet) számos ötlettel tarkított, gyakran kacagtató rendezése egy igényesen megírt (gyerek)darab élő színházi élményével gazdagította az olykor sikoltozó, máskor dörömbölő, s a végén pedig a „visz-sza, visz-sza” ütemeit kiáltozó nebulókat…

Karádi Zsolt
Napló

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi