PÖTTYÖS PANNI

AVAGY EGY HOLDBÉLI UTAZÁS IGAZ TÖRTÉNETE

ŐSBEMUTATÓ

Szepes Mária mesekönyv-sorozata nyomán írta KARDOS TÜNDE és SIPOS BALÁZS

Rendező: SIPOS BALÁZS e.h.

Bemutató: 2015. április 4.

Az előadás hossza: kb. 40 percSZEREPLŐK:
Látványtervező: PÁZMÁNY VIRÁG
Dramaturg: KARDOS TÜNDE
Zeneszerző: KAZÁR PÁL

Mozgástervező: KERTÉSZ ZSOLT
Munkatárs: DEMETER ANNA


Az előadás a Szepes Mária Alapítvány engedélyével jött létre.


A darab

Panni bárányhimlős lett. Ahhoz, hogy meggyógyuljon, a Holdra kell feljutnia, ahol a Mágikus Holdpor eltünteti a viszkető piros pöttyöket. Igenám, de a Holdra feljutni nem könnyű feladat: Panninak meg kell találnia Ükükapa repülni tudó pöttyös esernyőjét, amit egy ládikóba rejtett el sok-sok évvel ezelőtt.
Legalábbis így meséli Nagymama, aki azt is tudni véli, hogy a pöttyös esernyőt csak az álmainkban lehet megtalálni. Panninak tehát aludnia kell, és hogy álombéli kalandjai során sikerrel járjon, sok akadályt kell leküzdenie. De nem lesz egyedül, hiszen segítségére sietnek álombéli és igazi barátai…Galéria

Fotók: Karádi NóraFotók: Karádi ZsoltFotók: kulturszalon.hu – Kundri TamásKritikák

Esernyős Panni csodálatos utazása

A nyíregyházi ősbemutató azoknak ajánlható, akik hisznek a csodákban…

Mi történik, ha Panni bárányhimlős lesz? Hogyan vigasztalja Nagymama? Megtalálja-e a kislány Ükükapa esernyőjét? És feljut-e vele a Holdba? Ezek bizony eleven kérdések ama nemzedékeket szórakoztató könyvsorozatban, amelyből most Kardos Tünde és Sipos Balázs komponált bájos előadást a MŰvész Stúdió színpadára.

Leckét kapnak szeretetből

Szepes Mária a Rákosi-kor legsötétebb esztendejében, 1953-ban kezdte el írni a Pöttyös Panni-könyveket, amelyek az elmúlt évtizedekben gyerekek százainak szereztek örömet. A Móricz Zsigmond Színház legújabb bemutatója a mai kicsinyek számára készült: megvan benne minden, ami az óvodásoknak, s az általános iskola alsó tagozatos diákjainak élményt adhat. Az ifjú nézők azonosulhatnak Pannival, átélhetik a (gyógyulás érdekében tett) űrutazás kalandjait, miközben leckét kapnak szeretetből meg játékosságból. És persze lírából, továbbá nosztalgiából is, hiszen a színen feltűnik Ükükapa (Kertész Zsolt) is, hogy az általa hajdan egy ládikóban elrejtett, röpülni képes pöttyös esernyővel segítse a gyermekek csodás útját.

Mágikus Holdpor

Sipos Balázs ötletes rendezése (látványterv: Pázmány Virág, zeneszerző: Kazár Pál) jól követhetően mutatja meg a „valóság” és az „álom” átjárhatóságát, harmonikusan ötvözve a hétköznap és az attól elszakadó, álombéli fantasztikum gyermekien naiv világát. A viszkető, piros pöttyeivel vesződő Panni (Bende Kinga) és Péterke (Mészáros Márton), valamint a Bárány (Varga Balázs) végül eljut az égbe, ahol megtörténik a varázslat, a Mágikus Holdpor csodát tesz! (Jó elgondolás az, hogy a rendező a Holdat és a Nagymamát egyaránt Széles Zitával játszatja, hiszen ő az, aki mesélni kezd unokájának a szívvel rendelkező (Varga Csilla) esernyőről…) A nyíregyházi ősbemutató bátran ajánlható mindazoknak, akik hisznek a csodákban: abban, hogy van valahol egy mesebeli eszköz, amely oda repít bennünket, ahová csak akarjuk…

Karádi Zsolt

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi