ÉGIGÉRŐ FŰ

(Mesemusical)

ŐSBEMUTATÓ

Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál című regénye és Égigérő fű című forgatókönyve
alapján írta: Bal József

Rendező: BAL JÓZSEF

Bemutató: 2015. március 14.

Az előadás hossza: kb. 1 óra 40 percSzereposztás


VIRÁGOK, LOVAK, NÉNIK, BÁCSIK:
NAGY NOÉMI, VÁMOSI JUDIT, VÉGVÁRI BOGLÁRKA, HOLLÓ ARNOLD,
KERTÉSZ ZSOLT, KOZMA DÁNIEL, VÁMOSI GERGELY, VÁMOSI MÁTÉ


Zeneszerző: KAZÁR PÁL
Dalszövegíró: SZŐKE ANDREA
Díszlet- és jelmeztervező: VARJAS ZSÓFIA
Dramaturg konzultáns: FARAGÓ ZSUZSA

Ügyelő: SÁRKÖZI ISTVÁN
Súgó: APJOK RODICA
Rendezőasszisztens: T-LAFOREST CSABA

Koreográfus: FEJES KITTYA darab

Poldi bácsi nyugdíjba megy, negyven év után kell otthagynia azt a „szép ződ gyep”-et, amire eddig parkőrként vigyázott. Misu, aki nyári szünetét tölti Poldi néninél és Poldi bácsinál, fejébe veszi, hogy a hét végéig a budapesti bérház udvarán a keramitkockákat egybefüggő fűszőnyegre cseréli, amiben mindenki a segítségére siet…Galéria


Tervezte: László Rita EmőkeFotók: Illyés ÁkosFotók: Karádi NóraFotók: Karádi ZsoltKritikák

Tánc és gyepszőnyeg a bérházudvaron

Az igényesen átépített Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont a legújabb színházi előadásnak, az Égigérő fű című mesemusicalnek. Az ősbemutató kicsik és nagyok számára egyaránt tartogatott meglepetéseket.

Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál regénye (valamint a belőle készült egykori mozifilm alapján) Bal József nemcsak írta a forgatókönyvet (dramaturg konzultáns: Faragó Zsuzsa), hanem rendezte is a darabot, amely – néhány ponton modernizálva ugyan a szöveget – ragaszkodik az eredetihez.

Felpörgő pillanatok

A cselekmény mára elég vontatottnak tűnik, ezért az alkotók (a fogyaszthatóság érdekében) a műfajt musicallé változtatták. És igazuk lett: az Égigérő fű a slágergyanús dallamoknak (zeneszerző: Kazár Pál, dalszövegek: Szőke Andrea) és a látványos táncoknak (koreográfus: Fejes Kitty), valamint az ötletes jelmezeknek-díszleteknek (Varjas Zsófia) köszönhetően azokban a pillanatokban pörög fel igazán, amikor a prózai színház zenéssé-táncossá változik.

Tréfára mindig kapható

A játék így néha olyan önálló (egyébként kitűnő) epizódokat kínál, mint például Rozi és Andris (Kosik Anita és Horváth Viktor), vagy Bertamama (Juhász Bori) és Oszkár (Nagyidai Gergő) kettőse. A negyven évig parkőrködő, a csak a „szép zöld gyepet” figyelő, ám most nyugdíjba vonuló Poldi bácsi számára (az általa lakott) bérház belső udvarára meglepetésként gyepet varázsolni akaró Misu mulatságos históriája Bal József ötletgazdag rendezésében elevenedik meg. A zenés feldolgozás képes az alkotás játékosságát és olykor fel-felvillanó líráját is közvetíteni. Tóth Károly eszköztelenül megjelenített Poldi bácsija telitalálat, miként Horváth Margit szelíd, ám időnként határozott, egyben tréfára mindig kapható Poldi nénije is. Jenei Judit kedvesen törékeny a Síróbaba, Sirkó Eszter pedig magával ragadó a folyton ötletelő, lelkendező Misu szerepében. Megnyerően vidám Puskás Tivadar és Juhász Bori. Kuthy Patrícia a monomániás kisasszonyból szerelmes nővé változó Kamilla, Kameniczky László pedig az igazgató szerepében nyújt kellemes perceket a nézőknek.

Emlékezetes élmény

Az Égigérő fű olyan új ifjúsági illetve gyermekelőadás, amelynek Sosztakovics II. Jazz Szvitje népszerű második keringőjét is felhasználó zenéje, táncai, pompás látványvilága, interaktív záró pillanatai következtében kicsik és nagyok számára egyaránt kellemes szórakozást és emlékezetes élményt jelent.

Karádi Zsolt

Hello Dolly B1RM 2

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi