HÍREK$type=ticker$cat=0$cols=3$hide=page-home

Kezdődhet a VIDOR, indulhat az évad

Interjú  Kirják Róberttel, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával.

Kezdődik a VIDOR, átadják a szabadtérit, megnyitják az évadot – Kirják Róbertnek nincs ideje unatkozni.Ez az az időszak Kirják Róbert életében, amikor napi plusz tíz órára van szüksége ahhoz, hogy ellássa a teendőit: augusztus 18-án, szombaton lesz a Rózsakert Szabadtéri Színpad nyitóelőadása, három nappal később tartják a Móricz Zsigmond Színház évadnyitó társulati ülését, szerdán átadják a felújított Bencs villát, 24-én pedig kezdődik a VIDOR Fesztivál. A Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója hozzászokott már ahhoz, hogy feszített tempójú az augusztus, de az idén még a korábbiaknál is sűrűbben követik egymást az események.

Évről évre újdonságokkal lepik meg a VIDOR Fesztivál közönségét, és nem lesz ez másként az idén sem. Melyek a legfontosabb újítások?

Valóban, a fesztivál programjainak összeállításakor fontos szempont, hogy mindig legyen egy-egy olyan eleme az eseménysorozatnak, amelyre azt mondhatják a nézők: eddig ilyen nem volt. Az idei év legnagyobb újításával egy régi adósságunkat szeretnénk törleszteni, a színházszerető közönség egy része ugyanis a hatalmas érdeklődés miatt nem tud bejutni egy-egy kiszemelt előadásra. Ezen szerettünk volna változtatni azzal, hogy a Kossuth téren az érdeklődők nemcsak koncerteket hallhatnak, de színházi előadást is láthatnak ingyen, ráadásul kettőt is! Az egyik a Játékszín Tied a világ című előadása, mely az Illés zenekar slágereit vonultatja fel, a főbb szerepekben Vastag Tamással, Nagy Sándorral, Feke Pállal, a rendező az a Szente Vajk, aki színházunkban a Hello, Dolly!, és a Sherlock Holmes – A sátán kutyája című nagy sikerű előadásokat állította színpadra, és van még egy kuriózum: az előadás végén Bródy János is megjelenik. A másik ingyenes zenés darab a Legénybúcsú című musical, amelynek főszerepében a Nyíregyházán nagyon népszerű Mészáros Árpád Zsoltot láthatjuk, de a szereplők közül Miller Zoltán és Barabás Kiss Zoltán neve is sokaknak lehet ismerős. Bízom benne, hogy sok nézőnek szerzünk örömet az előadásokkal, és hogy még több emberhez tudjuk közelebb vinni a színház élményét.

A helyszínekben lesz változás?

Az elmúlt években népszerű lett a VIDOR Falu, amely korábban a Korzó mellett várta a gasztronómiai ínyencségekre vágyókat – ez új helyszínre költözik és közelebb kerül a Kossuth térhez: a különböző standokat és bodegákat a Városalapítók szobra mellett, a Hősök terénél találják meg a fesztiválozók, így kisebb lesz a távolság a fellépők és a VIDOR Falu látogatói között, és azok is jól hallhatják a zenekarokat, akik éppen falatoznak. Az újítások közé tartozik az is, hogy a szabadtéri filmvetítéseket ezúttal nem a hagyományos kivetítőn láthatják a mozirajongók, hanem a koncerteknél tavaly használt óriási led-falon, ami sokkal jobb minőséget jelent, és növeli az élményt. A filmvetítések este 10 órakor kezdődnek a kis színpadon, s igyekszünk minél több paddal, ülőalkalmatossággal gondoskodni a látogatók kényelméről.


Ha már szóba kerültek a koncertek: kiket hallhatunk az idei fesztiválon?

Azzal, hogy a Bige Holding Csoport lett a fesztivál fő támogatója, és hogy a város is stabilan mellettünk áll, emelkedett a fesztivál összköltségvetése, ezzel együtt pedig a hazai fellépőket tekintve is nagyot léptünk előre. Ennek eredményeként a nagyszínpad vendégei között ebben az évben is köszönthetünk neves sztárfellépőket: koncertet ad a Wellhello, Caramel és Pápai Joci. Mellettük olyan népszerű előadók lépnek színpadra, mint a Sugarloaf, az Irie Maffiából ismert Sena, Ferenczi György, a Paso, Tompos Kátya, az Aurevoir, a Góbé és a nyíregyházi Karmapirin, a nyitónapon pedig fellép a megyei kötődésű Kelet Brass Band – ők az idén megnyerték az Egri Utcazene Fesztivál fődíját, és a Szatmárnémetiben megrendezett Utcazenészek Versenyét is –, azt hiszem, ennél jobb fesztiválnyitást aligha lehet elképzelni. Természetesen a világzene sem szorul háttérbe, a nagyszínpadon az olasz Luca Bassanese, a zimbabwei Mokoomba együttes és a Romániából érkező Mahala Rai Banda lép fel, a Kossuth tér kis színpadán pedig a nemzetközi zenei élet szereplői közül a ciprusi Monsieur Doumani trió, a francia Duo Montanaro, a romániai Nadara együttes, és az amerikai La Peche zenél majd. A hazai előadók is nagyon magas színvonalat képviselnek, a fesztivál vendége lesz a Gipsy Fusion Band, a Zoord, a Cimbalom Bro­thers, a Canarro vagy a Tibi a hegyről. További újdonság, hogy az idén színészzenekarokat is láthatnak-hallhatnak a nézők, fellép az Ed Is On, a Harmadik Figyelmeztetés, a Bekvart, valamint a Pink Mojos. Mellettük olyan feltörekvő tehetségeket is Nyíregyházára csábítottunk, akik az elmúlt években egyre nagyobb elismerést vívtak ki maguknak, de év közben csak ritkán fordulnak meg nálunk.


A fesztiválozók imádják a belvárosi forgatagot, sokan szívesen időznek a VIDOR Kertben – nekik kell számítaniuk változásra?

A programok között megpihenni vágyók a főtéren továbbra is választhatják a VIDOR Teraszt, és megszokott helyén a VIDOR Kertet, az érdeklődők pedig késő estig válogathatnak a különféle művészeti ágak gazdag kínálatából: várják őket a bábszínházak, az utcaszínházak, az artisták, a pantomimesek, az élő szobrok, a mutatványosok, a tűzzsonglőrök és a karikaturisták.


Az elmúlt években az irodalmi esteknek kialakult a törzsközönségük – ők az idén is számíthatnak a jól megszokott programokra?

Az irodalmi programok többségének a felújított és meg­szépült Bencs villa ad otthont. A villát, amelyet a jövő héten adnak majd át, a szabadtéri színpadhoz hasonlóan a színház fogja üzemeltetni: azt tervezzük, hogy havonta 3–4 irodalmi vagy zenés estet tartunk. Örülünk a feladatnak, de tudom, hogy nem lesz egyszerű a dolgunk, hiszen Nyíregyháza kulturális élete annyira sokszínű lett, és annyi helyszín, illetve esemény közül választhatnak a városban élők, hogy csak egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkciókkal tudjuk becsalogatni a nézőket. Mivel a két legnagyobb érdeklődésre számot tartó irodalmi program – a limerickbajnokság döntője és a Művészasztal Háy Jánossal – több nézőt vonz, mint amennyien a villába beférnek, ezt a két eseményt a hagyományoknak megfelelően a MŰvész Stúdióban rendezzük meg. Bízom benne, hogy sokak tetszését elnyeri a Pécsi Országos Színházi Találkozó nagyszabású szabadtéri plakátkiállítása, amely több száz plakátjával az ország színházi évadjának teljes keresztmetszetét mutatja be, és amely a Dózsa György utca sétáló utcai szakaszán lesz látható.

A felújított Rózsakert Szabadtéri Színpadon szombaton mutatják be az első előadást, a Meseautót, amely iránt óriási az érdeklődés.
Mi is érzékeljük a felfokozott várakozást a szabadtéri színpad megnyitásával kapcsolatosan. A munkák befejeződtek, a műemlékvédelem javaslatára néhány dolgon módosítanunk kellett, de az alapvető funkció természetesen nem változott. Az ide érkező vendégművészek és a nézők is örülni fognak a változásoknak: a legkiválóbb fény-, hang- és színpadtechnika áll majd a társulatok rendelkezésére, így olyan gigaprodukciókat is fogadni tudunk, amelyeket korábban, a megfelelő műszaki feltételek hiánya miatt el kellett utasítanunk. Az eddigi 844-ről 987-re nő a befogadóképesség, azaz százötvennel több néző élvezheti majd az előadásokat. Látványos díszlettel készült a nyitóelőadás, a Meseautó, amelyet Szente Vajk állít színpadra, és amelyre a jegyek néhány óra alatt elfogytak, annak ellenére is, hogy az eredetileg tervezett egy helyett két előadást láthat a közönség. De annak sem kell szomorkodnia, aki nem tudott rá jegyet venni, hiszen a Meseautó a színházban is látható lesz az egész évadban.

Milyen évadra számíthatnak a nézők?

A bemutatókat úgy válogattuk össze, hogy az ismerős címek között felbukkanjon egy-egy váratlan újdonság is. A klasszikusok mellett ismert történetek új adaptációi kerülnek színpadra, de lesz krimi, vígjáték és egy új magyar írást is műsorra tűzünk. Az új évadban is lesznek vendégjátékok, több közönségkedvenc darab pedig repertoáron marad. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezekkel a darabokkal és ezekkel a rendezőkkel (mások mellett Szente Vajk, Szikszai Rémusz, Zsótér Sándor és Verebes István is színpadra állít egy-egy előadást) garantált a siker – azt gondolom, minden adott ahhoz, hogy az elmúlt évadot is túlszárnyaljuk. Nem lesz könnyű, hiszen nagyon magasra tettük a lécet, de bízom benne, hogy sikerülni fog. A számok nagyon biztatók: a július 31-i állapot szerint 3348 nagyszínpadi bérletet értékesítettünk, míg az előző évi bérletezési időszak végén, novemberben 3303 darabot vásároltak a nézők, azaz már több bérlet fogyott, mint tavaly három hónappal később. Persze, ez csak részeredmény, én annak is örülnék, ha ebből az 50 százalékos növekedésből legalább tíz megmaradna. A bérleteseink száma évek óta folyamatosan nő, ez pedig fantasztikus eredmény, amire nagyon büszke vagyok.


Forrás: Kelet-Magyarország
Szerző: Száraz Ancsa

$show=search

ELŐADÁSAINK$type=slider$meta=0$label=0$rm=0$sn=0$count=999$show=home

$show=label

Nyíregyháza$show=home

További híreink$type=three$cate=0$author=0$comment=0$count=99$rm=0$snippet=0$meta=0$show=home

Név

1981/1982-es évad,8,2014/2015-ös évad,15,2015/2016-os évad,12,2016/2017-es évad,12,2017/2018-as évad,12,2018,1,2018-19,1,2018-19- es évad,1,2018-19-es évad,1,2018/2019-es évad,14,a balek,18,a dzsungel könyve,4,a hülyéje,1,a kék bolygó,1,a kék pék,2,a kis hableány,3,a kisfiú meg az oroszlánok,1,a manó,1,a név carmen,11,A név: Carmen,2,a repülő egér,3,a rózsák háborúja,13,aase-díj,1,ájlávju,1,arany-metszés,6,aranyceruza,1,aranykalapács-díj,1,asszony asszonynak farkasa,17,az egérlyukból,3,bajor lili,2,baksa imre,1,bal józsef,4,balfácánt vacsorára!,3,bárány frigyes,8,bemutató,1,Bencs irodalom,1,bencs villa,12,bende kinga,2,bérletek,1,bérletszünetek,1,bob herceg,1,bozóky istván,3,carmen,1,castel felice,1,casting,1,chicago,20,czvikker lilla,4,csiki zsolt,1,csikos sándor,1,csorba ilona,4,dengyel iván,1,dézsi darinka,14,díj,1,diótörő herceg,2,dobó kata,1,don carlos,18,dumaszínház,1,égi társulat,1,előadásaink,20,előadások,1,emilia galotti,1,éry-kovács zsanna,2,évadterv,2,eztrád,2,farsangi flamenco fiesta,1,fehér andrás,1,fehér balázs benő,7,fekete réka thália,2,fellinger domonkos,9,fesztival,1,forgách andrás,1,forgács péter,1,főfőnök,1,fridrik noémi,2,függöny fel,1,gáspár tibor,1,gazsó györgy,1,gerbár tibor,2,göttinger pál,13,gulácsi tamás,27,gulyás anna,3,gyerekeknek,4,gyilkosság meghirdetve,9,gyuris tibor,4,háda jános,1,halasi dániel,3,halpern és johnson,1,hamupipőke,1,hanganyag-archívum,1,hargitai iván,1,harlekin bábszínház,1,harsányi sulyom lászló,4,hello dolly,1,hetey lászló,1,hírek,28,hírlevél,1,holl istván,3,horváth illés,6,horváth julianna,2,horváth lászló attila,18,horváth margit,10,horváth réka,8,horváth sebestyén sándor,9,horváth viktor,7,illatszertár,21,illyés ákos,14,információ,8,interjú,79,istván istván,8,ivo krobot,1,jancsó miklós,1,játék,2,Jean Cocteau,1,jegyek,3,jenei judit,11,jordán tamás,1,józsa imre,1,jövőre veled ugyanitt,2,kalucsni,1,kamara,5,kameniczky lászló,5,karádi zsolt,2,kardos tünde,3,kaszás gergő,1,katona gábor,2,katona lászló,1,képek,8,képzelt riport egy amerikai popfesztiválról,2,kerekes éva,1,kerekes lászló,1,keresztes attila,8,kiállítás,1,kiemelt,3,kirják róbert,11,kiss diána magdolna,1,koblicska kálmán,2,kocsis antal,1,kocsis gyöngyvér,1,Kolonits Klára,1,koltai m gábor,5,kónya merlin renáta,7,koroknai sándor,1,kosik anita,25,kovács géza,1,kovács patrícia,2,kováts vera;,2,közérdekű,1,krámer györgy,2,kritika,7,Krúdy,1,Krúdy Kamara,3,kuthy patrícia,16,kutyaharapás,2,ladányi andrea,2,lakatos máté,7,lászló lili,6,leenane szépe,7,lendvai zoltán,1,léner péter,1,letölthető havi műsorok,1,macbeth,9,martinkovics máté,8,maszmók afrikában,7,máthé eta,3,mensáros lászló,1,mese,1,meseautó,16,mikuláshajó,1,mirr-murr kalandjai,2,mohácsi jános,7,Móricz Zsigmond Színház,2,móricz-gyűrű,1,mucsi zoltán,5,munkácsi anita,9,munkatársak,2,műsorváltozás,1,művészstúdió,1,nagyidai gergő,15,nagypál gábor,1,nagyszínpad,4,nézőművészeti kft,2,nívódíjak,12,novák eszter,1,nyolc nő,1,nyomtató enikő,7,olajos gábor,1,olt tamás,4,olvasópróba,9,orlai produkció,3,oscar,3,Örökös tag,1,örökös tagok,21,pankotay istván,1,petneházy attila,1,poszt,8,prah,1,pregitzer fruzsina,23,premier,1,prométheuszról,1,puskás tivadar,15,Rahmanyinov,2,rák zoltán,24,rendezők,13,rettenetes szülők,9,rólunk,6,rusznák adrienn,1,sajtótájékoztató,3,sárkányölő krisztián,1,scherer péter,2,schlanger andrás,2,schmidt sára,5,sediánszky nóra,17,sherlock holmes,6,sikerek díjak,1,silló sándor,1,simon kornél,1,simor ottó,1,sipos balázs,1,sirály,1,sirkó eszter,7,spartacus,1,szabadtéri színpad,1,szabó k istván,2,szabó kimmel tamás,1,szabó márta,14,szabó máté,5,szabó tünde,3,szakály viktória,1,szegezdi róbert,6,székhelyi józsef,2,széles zita,16,szente vajk,9,szigeti andrás,4,szikszai rémusz,2,színészek,48,színház,1,színházak éjszakája,4,színházi versenyprogram,1,színházunk története,1,színpadi munkatársak,1,szokolai brigitta,1,szőcs artur,5,szvrcsek anita,3,Tamás Attila,1,támogatói információ,1,táncfarsang,19,társulat,30,tasnádi csaba,7,taurin trauma,2,telefondoktor,2,Thália Színház,2,tóth károly,4,tóth szilvia lilla,2,tóth zolka,11,trokán anna,1,trokán péter,1,tucker andrás,1,túri lajos,4,tündér lala,1,új honlap,1,ullmann mónika,1,urmai gábor,11,ügyviteli munkatársak,1,vámosi máté,1,varga balázs,6,varga norbert,6,varosmajor,1,vaszkó bence,5,végh zsolt,5,venczli zóra,1,vendégművészek,19,verebes istván,2,vezetőség,1,vicei zsolt,3,vidám bérlet,1,Vidéki Színházak Fesztiválja,2,videó,27,videóajánló,4,vidor,12,világszép nádszálkisasszony,2,virtuális séta,1,vőlegény,2,vuk,1,zsigmond emőke,6,Zsoldos Bálint,1,zsótér sándor,2,
ltr
item
Móricz Zsigmond Színház: Kezdődhet a VIDOR, indulhat az évad
Kezdődhet a VIDOR, indulhat az évad
https://4.bp.blogspot.com/-ThWWHn7QiSQ/W3Z_8Z6FdHI/AAAAAAAARB8/9340XU_L6fQJT6gttBPBOGF2tH0XxfamACLcBGAs/s320/_DSC0502.JPG
https://4.bp.blogspot.com/-ThWWHn7QiSQ/W3Z_8Z6FdHI/AAAAAAAARB8/9340XU_L6fQJT6gttBPBOGF2tH0XxfamACLcBGAs/s72-c/_DSC0502.JPG
Móricz Zsigmond Színház
http://www.moriczszinhaz.hu/2018/08/kezdodhet-vidor-indulhat-az-evad.html
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/2018/08/kezdodhet-vidor-indulhat-az-evad.html
true
6325755384628304489
UTF-8
Összes cikk betöltve. Nem találtunk ilyen cikket. TOVÁBB Tovább... Válasz Válasz visszavonása Törlés By Címlap OLDALAK CIKKEK Összes HASONLÓ CIKKEK Címke Archívum KERESÉS Összes cikk Nem találtunk ilyen cikket. Címlapra vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vas h k sze cs p szo január február márciu április május június július augusztus szeptember október november december jan feb márc ápr május jún júl aug szept okt nov dec épp az imént 1 perce $$1$$ minutes ago egy órája $$1$$ hours ago tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago öt hétnél régebben követők követés EZ PRÉMIUM TARTALOM Megosztás mindet másol mindet kijelöl mindet kimásoltuk Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy