HÍREK$type=ticker$cat=0$cols=3$hide=page-home

A férfi tragédiája a megbocsájtás – Illatszertár a POSZT-onA nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház elhozta június közepén a hamisítatlan karácsonyi hangulatot a POSZT-ra, amit a borús időre való tekintettel, talán átélhetőbb napra nem is tehettek volna. A rendkívül komplex, majd három órás előadás, ahogy Gáspár Tibor színművész is fogalmazott: „Nem a szórakoztatást tűzte ki céljaként, sokkal inkább elgondolkodtat, ezáltal egy kellemes  »nem szórakozást« vált ki a nézőkből.” S hogy mit is láttunk valójában? Három olyan felvonást, ami versnek is beillett volna, keretes szerkezete kínálta a refrént. Íme:

A Mohácsi János által rendezett színdarab – ahogy a bevezetőben is előrevetítettem – komplexitása rengeteg pilléren áll, méghozzá úgy, hogy az egész cselekmény egy térben, egy állandó díszlet előtt történik, így a színészek játéka hozza el a rendkívüli mozgalmasságot a 2 óra 45 perces játékidőbe. A darabot – László Miklós regénye alapján – általában romantikus komédiaként szokták emlegetni, amiben mindkét jelző hibátlanul megállja a helyét – ám ennél sokkal többről van szó. Legalább ennyire aktív megnevezés lehet a karácsonyi „film” és a társadalmi kórkép is. Ennek a többszólamúságnak további alkotóeleme, hogy bár az eredeti drámában a főszereplő az illatszertár főnöke, Hammerschmidt Úr (Horváth László Attila), érdemes végiggondolni, hogy más-más szemszögből minden alakból kreálhatunk főszereplőt. Mindenkinek megvan a saját szála, a saját története, a saját drámája és komikus mozzanata, amely a végén boldog beletörődésbe, megbocsájtásba ér. Tehát mindenki egy utat jár be, viszont míg valaki egy rögös, hűtlenséggel átszőtt ösvényt, addig más egy mondhatni jó állapotú aszfaltos utat, melyen elszórtan találunk kátyúkat, de mégis minden ugyanonnan indul és ugyanoda érkezik. Ezáltal a szórakozás nem csak szórakozás, a dráma nem csak dráma: egy jól felépített, a társadalom képét jól tükröző szórakoztató előadást láthattunk június 14-én este a Pécsi Nemzeti Színházban.

Fotó: Hegyi Júlia Lily

A karakterek – A nyolc főszereplős darab
„Vagyok már annyira idős, hogy örüljek, ha megbocsájthatok.” – Hammerschmidt Úr

A cselekményt – ahogy fentebb is említettem – a szereplők mindenfélesége teszi igazán izgalmassá és átélhetővé. Mindent felvonultat, ami csak lehetséges: kapunk egy határozott, elegáns és alázatos főnököt, aki a darab drámai csúcspontjánál rájön, hogy felesége csalja az egyik dolgozójával, ezáltal elveszti mindazt, amiért már sokadik évtizede dolgozik – mégpedig a családját. De ottmarad neki a bolt, ahol alszik, eszik, dolgozik továbbra is. Érdekes kép tárul elénk, ahogy a férfi drámáját végigkövethetjük ebben az emberi ronccsá válásban. Megismerhetjük Asztalos urat (Horváth Sebestyén Sándor), aki már-már csinovnyiki tétlenségben szenved, míg élete a munkája, már másfél éve táplál szerelmet egy általa ismeretlen hölgy iránt, akivel pusztán leveleznek, de soha nem mert vele találkozni. Ő szolgáltatja a romantikus hangvétel fő szálát az előadásban, többször meg is jegyzi rá barátja és kollégája, Sipos úr (István István), hogy olyan mint egy elvakult költő. Ám minden felfordul az Illatszertárban: kilenc éves békés munkáját követően a főnök roppant haragos Asztalos úrra, amit nem tud hova tenni a hű dolgozó. A vita egészen odáig fajul, hogy Hammerschmidt úr ki is rúgja a romantikus, de már koránt sem fiatal alkalmazottját.

Mellettük megismerkedünk a korábban említett Sipos úrral, aki a bolt apukája, a dolgozók között rangidős, neki már családja van, gyerekek, az ő karaktere a legáltalánosabb, különösebb konfliktusokba nem keveredik, inkább kerüli őket roppant alázatosságával. Viszont ezáltal ő tudja biztosítani a komikus jelenetek és beszólások fő vázát. A negyedik eladó az üzletben Kádár úr (Gulácsi Tamás), aki a tipikus 20. század elején élő, hajolajjal elkent frizurájú – és persze bajszú – mézes mázas nőcsábász, akinek már feltehetően mindenki megvolt mind az üzletben, mind a vásárlók közt. Karaktere komikus és megnyerő, ám egy ponton roppant bosszantóvá és visszataszítóvá válik: ez a történet szálának megfelelően és az előítéletek bebizonyításaként is feltűnő változás. A viselkedése nem változik az előadás alatt cseppet sem, ám a cselekmények párhuzamos menete undort vált ki a néző részéről is – zseniális megoldás. Rajtuk kívül három fő nőalakot ismerhetünk meg: Balázs kisasszonyt (Széles Zita), aki rendkívül ügyetlen, romantikus, ám már vénülő hölgy, aki nem túl szerencsés a szerelemben, Asztalos úrral pedig egyenesen gyűlölik egymást. Rátz kisasszony (Szabó Márta) egy borzasztóan buta, ám ennél fogva kifejezetten komikus alak, aki éppen Kádárral áll szakító félben. A legkisebb szerepet betöltő, de mégis rengeteg motívumot a történetbe csempésző Molnár kisasszony (Horváth Margit) pedig a pletykák szerint Kádár jelenlegi szeretője, ő már idősebb, de jóval több szerepet kap a színpadon, mint László Miklós 1937-es drámájában. Ez a hét karakter pedig felvonultatja a legáltalánosabb, a sztereotíp jegyeket kivétel nélkül magukon hordozó alakokat, akik mind egy illatszertárban dolgoznak.

Már-már Rejtő Jenőt idézte számomra a fordulat, amikor kiderült, hogy azért küldte el a főnök  Asztalos urat, mivel kapott egy névtelen levelet, hogy valamelyik dolgozójával csalja a felesége, és Hammerschmidt Úr egyből rá gyanakodott. Ám egy nyomozó munkásságának köszönhetően kiderül, hogy nem Asztalos, hanem Kádár a kedvese szeretője. Ezt megtudva a főnök – az első felvonás zárójelenetében – az üzlet közepén tervezi fejbe lőni magát, ám ez egy véletlen folytán (Árpád, a cseléd belép és a főnök megijedve felé lő) sikertelen lesz.

Fotó: Hegyi Júlia Lily

A következő felvonásban egy igazi komikus káosz szemtanúi lehettünk. Kezdve a főnök bocsánatkérésével Asztalos felé, a válás bejelentésén át egy – majd húsz percen keresztül tartó – verekedésig, amiben csaknem szétverik a boltot (hozzátenném, ezen a ponton egy kicsit túlzásnak éreztem a már-már bohócosan esetlen humort). A főnök felesége megjelenik, a főnök kidobja, mindenki feszült, Asztalos és Balázs kisasszony egymást ölik, Kádár megjelenik, majd őt támadja mindenki, a főnök elájul, Sipos fejszével szaladgál. Szinte felfoghatatlan tempóban követik egymást az események, ám mégis emberi ez a káosz. Nem tűnik mesterkéltnek a közben elejtett, néha fájdalmasan mélyre eső poénokon kívül.

A második felvonás kezdő jelenetében kap nagyobb szerepet először Árpi, akit a nyolcadik főszereplőnek is tekinthetünk a darabban. Ő egy rendkívül eszetlen, egyszerű és buta fiú, de jó szívvel van főként főnöke felé. Kissé apa-fia kapcsolatot véltem többször is felfedezni, ami a főnöknek nyilván hiányzott. Komikus adok-kapok kezdődik köztük a reggeli felszolgálása közben, hiszen Árpi mindenben hibázik, de a főnök mindig kegyes, míg a fiú legfőbb gondja az első két felvonás idejében, hogy hány embert tud elgázolni a kerékpárjával. Ezzel a hiba-megbocsájtás váltakozással és a főnök megnyugvásával egyfajta előrevetítést kapunk a harmadik felvonáshoz is. Árpi története pedig igazi tükröt állít a társadalom azon részének, akiket a felkapaszkodott jelzővel tudjuk legjobban illetni. Kádár eltanácsolása után egyenesen a pult mögé kerül, ahol az addigi ostoba kölyök kiéli azt a minimális hatalmat, amit kapott: felvesz maga alá egy tanoncot, aki felé borzasztóan diktatórikus viselkedést mutat. A vendégekkel tapló, volt feletteseivel pedig úgy beszél, mintha ő is olyan tapasztalt lenne, mint ők. Természetesen mindenki kiröhögi, de ő komolyan folytatja szerepét. Véleményem szerint a darab egyik legnagyobb alakítását nyújtja Fellinger Domonkos mint Árpi megszemélyesítője.

A harmadik felvonás a megbékülés szakasza. Mindenki révbe ér, ám nem mondhatnánk kifejezett happy endnek. Eltekintve Asztalostól és Balázs kisasszonytól, akikről kiderül, hogy míg a valós életben gyűlölik egymást, már másfél éve szerelmes, névtelen levelezésben állnak. Mikor erre fény derül, – természetesen Sipos úr közlésében, aki kisegíti Asztalos úr tehetetlenségét – lánykérésnek, majd boldog egymásba borulásnak lehetünk szemtanúi. Számomra ez a szál volt az, ami nem fért bele egy ilyen komplex és erős társadalmi kritikákat megfogalmazó előadásba. És nem azért, mert a végén nem azonosult a többi szerephez, pusztán azért, mert szinte az első felvonás 20. percétől már előre lehetett erre számítani. Onnantól teljesen mindegy volt, hogy próbálták minél jobban sejtetni a dolgot, nem sikerült. Az egyetlen szála volt a cselekménynek, ami egyértelműen várható volt, és így mondhatni giccses romantikába hajolt át. Talán ha nem szívják egymás vérét ilyen feltűnően minden jelenet után, amiben Asztalos romantikázik. Mindenféle szemtelenség nélkül úgy éreztem magam ezeknél a civakodásoknál és a végén a felismerésnél, mintha egy Adam Sandler romantikus vígjátékot néznék éppen.

Siposról kiderül, hogy ő írta a Kádárt bemártó névtelen levelet a főnöknek, mivel félti a munkáját családapaként, de megnyugszik, az ő helye biztos az illatszertárban. A főnök pedig ráébred, hogy nem az elválás a legjobb módja a káosz lezárásának, beletörődik, hogy kora miatt sem képes már új életet kezdeni, inkább visszatér feleségéhez. Azért is tragédia az ő története, hiszen az életét azért áldozta fel a munka oltárán, hogy családjának a legjobb körülményeket biztosítsa. Így a megcsalás még inkább fáj neki. Persze, itt el lehet gondolkodni, hogy ki is valójában a hibás; a hűtlen feleség, vagy –más tekintetben – maga Hammerschmidt úr, aki a pénz helyett, ha törődést ad a családjának, akkor nem alakulnak így a dolgok. A produkció zárása egy boldog köntösbe bújtatott keserű beletörődés. A nagy megbocsájtást viszont mégis Kádár éli át, aki a főnök feleségével történt dolgok után visszatér az üzletbe meghívni Rátz kisasszonyt magához karácsonyra. A főnök pedig megengedi neki, és nem támadja le újra. Hammerschmidt úr minden tekintetben összetört, ám újrakezdi az életet, ahogy azt az összes szereplő megteszi. Mondhatni egy fejlődéstörténetet láthatunk, amihez a káosz folyamán jutunk el.

Összességében jól játszható, sztereotipikus karaktereket kaptunk, akiket jó nézni, – már csak a humor miatt is – de senki sem szeretné átélni a helyzetüket. Pedig ilyen esetek mindig is voltak, és mindig is lesznek. Talán a karakterek jól megformáltságát és jól játszhatóságát annak köszönhetjük, hogy az eredeti dráma írója, László Miklós is színész volt, de elengedhetetlenek azok a formulák, amiket Mohácsi mindig magával hoz, méghozzá az a precíz játék, ami az idő, a tér és a szöveg szintjén jelenik meg.

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Az idő, a tér és a szöveg
„Nagyon faint ez a kirakat” – Rendőr (Tóth Károly)

Klasszis megoldásnak gondolom már magában a László Miklós-féle drámában is, hogy végig egyetlen helyszínen zajlik a cselekmény. Ezt Mohácsi is nagyszerűen dolgozta színpadra, egy gyönyörű, részletes és monumentális illatszertári szekrénysorral és berendezéssel. Számomra külön kifejező volt, hogy az üzlet díszlete teljesen sötét, ahogy Hammerschmidt úr öltözete is, viszont a dolgozók egytől egyig fehérben vannak, ez magában hordozta a megkülönböztetést és a kontrasztos játékot, amiben a főnök beleolvad az élete művébe, az alkalmazottak pedig csak bejárók (itt nem tudom mennyire volt szándékolt, hogy Árpi pedig szürke zakót kapott, ami átmenet a főnök és az alkalmazottak között, de ha direkt így tervezték, akkor emelem kalapom a klasszis megoldás előtt).

Az egyszínteres megoldás nehézsége lehetett volna, ám az előadás erősségévé vált, hogy rengeteg dolog történik az üzleten kívül, ám ezekről mind a bolton belül terjengő beszélgetések és pletykák formájában kapunk visszajelzést. A játékidő mindössze talán egy hetet ölel fel, melynek záró estéje éppen szenteste. A háttérben folyamatosan hull a hó, karácsonyi motívumok rendszeresen megjelennek, és érdekes kontrasztot nyújt, hogy míg a szeretet ünnepére készülünk, egy totális káoszt vetít előre az első két felvonás. Izgulunk és szorítunk a szereplőkért: vagy mindegyikkel tudunk azonosulni, vagy egyikkel sem. Véleményem szerint egyetlen ponton hibázik a darab egy helyszínes megoldása, mégpedig, hogy megjeleníti Hammerschmidtnét, aki az eredeti drámában nem mutatkozik meg. Egészen jól ismerjük, el tudjuk képzelni anélkül is, hogy megjelenne, és csak telefonbeszélgetésekből, fél mondatokból értesülünk róla. Emellett számomra a szereplőválogatás sem adta vissza teljesen azt a képet, amit vártam volna tőle. Jenei Judit színésznő fiatalos és csinos, míg a főnök feleségét a megjelenéséig sokkal inkább jellemezte egy idős nő képe, aki igyekszik fiatalosnak tűnni, és ezért csalja meg a férjét. Azáltal, hogy egy fiatal nőként lett bemutatva sokkal érthetőbbé válik a megcsalás, már ha ezt a cselekedetet lehet érthetőnek tekinteni.

Ahogy említettem, a darab csodálatos kórkép, ám emellett roppant aktualitással is rendelkezik. A történet a két világháború között játszódik, meg is jelenik benne a spanyol polgárháború, Hitler és a kor magyar látásmódja is, ám végig észrevehető a Mohácsi testvérektől már megszokott szövegátdolgozás. Ennek köszönhetően nem egyszer jön velünk szembe modern és kacagtató jelenet, megszólalás, ami mindezek ellenére nem kellemetlen, túlzó vagy túlságosan kirívó. Tökéletesen elhelyezett formulák ezek, amik közelebb hozzák a nézőt a cselekményhez. Példának okáért vagy három perces tapsot kapott két érdekes és komikus szófordulat, az első, amikor a rendőr (Tóth Károly) megjegyzi, hogy „milyen faint ez a kirakat”, majd rá nem sokkal Árpád és a főnök párbeszédénél akadt meg a játék:

– „Majdnem meghaltál Árpi!

– Még mindig jobb, mintha majdnem túléltem volna főnök”

Ezek a nevettető, ám mégis tökéletes precizitással elhelyezett poénok pedig rendkívül aktuálissá teszik a darabot, annak ellenére, hogy minden tekintetben hűen ábrázolja a 30′-as éveket.

Vincze Bence
Forrás: f21.hu

$show=search

ELŐADÁSAINK$type=slider$meta=0$label=0$rm=0$sn=0$count=999$show=home

$show=label

Nyíregyháza$show=home

További híreink$type=three$cate=0$author=0$comment=0$count=99$rm=0$snippet=0$meta=0$show=home

Név

1981-től korábbi bemutatók listája,1,1981/1982-es évad,8,1982/1983-as évad,8,1983/1984-es évad,9,1984/1985-ös évad,12,1985/1986-os évad,12,1986/1987-es évad,14,1987/1988-as évad,10,1988/1989-es évad,10,1989/1990-es évad,11,1990/1991-es évad,10,1991/1992-es évad,12,1992/1993-as évad,8,1993/1994-es évad,11,1994/1995-ös évad,11,1995/1996-os évad,11,1996/1997-es évad,11,1997/1998-as évad,9,1998/1999-es évad,7,1999/2000-es évad,8,2000/2001-es évad,9,2001/2002-es évad,8,2002/2003-as évad,11,2003/2004-es évad,10,2004/2005-ös évad,10,2005/2006-os évad,9,2006/2007-es évad,12,2007/2008-as évad,11,2008/2009-es évad,11,2009/2010-es évad,13,2010/2011-es évad,15,2011/2012-es évad,13,2012/2013-as évad,1,2013/2014-es évad,14,2014/2015-ös évad,15,2015/2016-os évad,12,2016/2017-es évad,12,2017/2018-as évad,13,2018/2019-es évad,14,2019/2020-as évad,13,2020/2021-es évad,14,9-től 5-ig,10,a balek,18,a dzsungel könyve,4,a három kismalac,1,a hülyéje,1,a kék bolygó,6,a kék pék,2,a keresztapa,1,a kis hableány,11,a kisfiú meg az oroszlánok,1,a manó,8,a név carmen,11,A név: Carmen,2,a púpos,1,a púpos lovacska,2,a repülő egér,3,a rózsák háborúja,13,aase-díj,1,ady endre,1,ájlávju,1,albert éva,1,állati színjáték,8,antal bálint,1,antal olga,12,apjok rodica,1,arany-metszés,7,aranyceruza,1,aranykalapács-díj,1,asszony asszonynak farkasa,17,Áts Zoltán,2,avass attila,29,az egérlyukból,5,bagó bertalan,1,bajomi nagy györgy,2,bajor lili,2,bajusz emőke,4,bajzáth péter,3,baksa imre,1,bal józsef,7,balfácánt vacsorára!,9,balikó tamás,1,balla annamária,1,Balla Eszter,1,balogh béla,5,balogh gábor,14,bánhidi krisztián,1,bánki zsolt,1,bárány frigyes,46,barta éva,3,bartus gyula,1,bata hajnalka,1,bede-fazekas szabolcs,5,bemutató,1,Bencs irodalom,2,Bencs László Emléklap,1,bencs villa,40,bende kinga,3,benedek miklós,2,berki antal,4,bérlet,3,bérletek,2,bérletszünetek,1,betegség miatt elmarad,2,bíró kriszta,1,blaskó balázs,2,blog,5,bob herceg,13,bora gábor,1,bóta gyula,1,botos bálint,2,bozóky istván,4,Brighelle-díj,1,buda mónika,2,budai norbert,4,budai zsófia,8,carmen,1,carpedignem,1,castel felice,1,casting,2,chicago,21,chován gábor,2,czeizel gábor,1,cziffra krisztina,2,czikéli lászló,1,czvikker lilla,4,csabai judit,1,cseke szabolcs,1,cselényi nóra,1,csenterics ágnes,1,cserna antal,2,csík györgy,1,csiki zsolt,1,csikos sándor,13,csizmadia tibor,1,csoma judit,6,csontos noémi,4,csorba ilona,15,csutkai csaba,1,daróczy sándor,1,darvasi lászló,1,Debreczeny Csaba,1,delila,4,dengyel iván,1,dévai péter,1,dézsi darinka,16,díj,2,díjak,1,diótörő herceg,3,díszletterv,2,dobó kata,1,dóczy péter,1,domonkos péter,1,don carlos,18,dragomán györgy,2,dubrovka tamara,1,dudics gábor,1,dumaszínház,1,dunai károly,1,egger géza,3,égi társulat,1,egressy zoltán,1,egyed attila,7,elmeredt,1,előadásaink,19,előadások,1,emilia galotti,1,enigma,1,enyedi éva,1,erdős borcsa,1,ernei júlia,1,éry-kovács zsanna,8,etikett,1,évadterv,3,évadzáró,1,ezeregyéjszaka,8,eztrád,2,fábián gábor,5,fábián józsef,2,faragó zsuzsa,1,farkas lászló,1,farkas vs piroska,1,farsangi flamenco fiesta,1,fazekas istván,13,fehér andrás,1,fehér balázs benő,8,fekete ágnes,1,fekete györgyi,1,fekete istván,3,fekete réka thália,2,felhőfi kiss lászló,1,fellinger domonkos,26,ferencz krisztina,1,férjek és feleségek,1,fesztival,1,film,1,fodor boglárka,1,fodor katalin,1,fon gabi,1,forgách andrás,2,forgács péter,6,főfőnök,1,földi lászló,9,fridrik noémi,27,fritz györgy,1,függöny fel,1,fülöp angéla,6,für anikó,1,gaál erzsébet,9,gábos katalin,7,gados béla,25,galambos péter,1,garay nagy tamás,1,gáspár tibor,19,gazsó györgy,13,geday mária,2,gellért péter,6,georgita máté dezső,1,gerbár tibor,4,gerle andrea,19,gogol,1,gosztola adél,21,gönczy ágnes,1,göttinger pál,28,grosschmid erik,1,gubik petra,2,gulácsi tamás,34,gulyás anna,4,gulyás attila,1,gyarmathy ágnes,1,gyenge katalin,4,gyerekeknek,4,gyilkosság meghirdetve,14,gyuricza istván,1,gyuris tibor,39,háda jános,1,hajdu péter istván,1,halasi dániel,10,halpern és johnson,1,hamupipőke,8,hanganyag-archívum,1,hargitai iván,6,harlekin bábszínház,1,harsányi sulyom lászló,4,hartmann teréz,5,hável lászló,1,hegymegi máté,1,heisenberg,3,hello dolly,2,hetey lászló,30,hírek,513,hírlevél,1,holik zsolt,1,holl istván,4,holló arnold,3,holokauszt,1,honti györgy,3,horgas péter,1,horváth csaba,1,horváth illés,7,horváth istván,8,horváth julianna,3,horváth lászló attila,83,horváth margit,32,horváth réka,22,horváth sebestyén sándor,23,horváth viktor,9,Horváth Zsuzsa,2,húsvét,1,illatszertár,22,ilyés róbert,3,illyés ákos,41,információ,14,interjú,83,istván istván,8,ivo krobot,3,jancsó miklós,1,játék,2,Jean Cocteau,1,jegyek,3,jenei judit,47,jenővári miklós,1,jordán tamás,1,jósa andrás múzeum,2,jótékonyság,2,józsa bettina,3,józsa imre,1,jövőre veled ugyanitt,2,juhász györgy,18,juhász istván,1,kálid artúr,3,kalucsni,15,kamara,5,kameniczky lászló,14,kampányfilm,1,karácsony,1,karádi zsolt,2,kardos tünde,4,kasvinszki attila,3,kaszás gergő,2,katona gábor,3,katona lászló,1,katona zoltán,2,kazár pál,6,kelet színésze,2,képek,27,képzelt riport egy amerikai popfesztiválról,2,kerék benjámin,1,kerekes éva,1,kerekes lászló,9,keresztes attila,9,keresztes sándor,4,keresztes tamás,2,kertész zsolt,3,keszég lászló,4,kiállítás,1,kiemelt,2,kirády marcell,1,kirják róbert,16,kis-kovács gergely,1,kiss csinszka flóra,1,kiss diána magdolna,1,koblicska kálmán,14,kocsis antal,12,kocsis gyöngyvér,1,kókai mária,1,kokics péter,4,kollonay zoltán,2,Kolonits Klára,1,koltai m gábor,8,kompár valéria,1,kónya merlin renáta,10,korcsmáros gábor,2,korognai károly,1,koroknai sándor,2,korompai vali,2,korompay vali,1,kosik anita,32,kovács balázs,1,kovács kata,1,kovács katalin,1,kovács patrícia,2,kováts dénes,2,kováts istván,3,kováts vera;,3,kövek,2,kövér judit,12,kövesdi lászló,1,közérdekű,1,krámer györgy,4,kritika,8,krizsán zoltán,1,Krúdy,1,Krúdy Gyula-díj,1,Krúdy Kamara,8,kulcsár viktória,1,kulisszajárás,1,kuthy patrícia,54,kútvölgyi erzsébet,1,kutyaharapás,2,ladányi andrea,6,lakatos máté,9,lass bea,1,lászló lili,8,lászló rita emőke,1,leenane szépe,7,lencsés istván,1,lendvai zoltán,7,léner andrás,2,léner péter,7,lengyel istván,5,letölthető havi műsorok,1,limerick,2,litauszky lilla,1,losonczi katalin,11,macbeth,13,magyar éva,1,magyar kultúra napja,2,magyar színházak fesztiválja,1,magyar teátrumi társaság,1,majoros zoltán,1,majzik edit,2,mándi erika,1,marcsinák anikó,2,marketing,1,martinkovics máté,11,maszmók afrikában,7,máthé eta,16,matkócsik andrás,1,matolcsi marianna,3,mátonffy mária,1,mátrai lukács sándor,2,mátrai tamás,10,matuz jános,1,mátyus stefánia,1,megyeri zoltán,9,mensáros lászló,3,mertz tibor,1,mese,1,meseautó,26,mesél a bécsi erdő,6,mester edit,4,mészáros árpád zsolt,17,Mészáros Máté,1,mészáros péter,1,mészáros tibor,1,mezei zoltán,3,mi és ők,2,miklósi erika,1,mikulás furfangja,4,mikuláshajó,1,mirr-murr kalandjai,2,mohácsi jános,7,molnár csaba,1,molnár erika,10,molnár lászló,1,molnár mariann,14,móricz zsigmond,1,móricz-gyűrű,1,MOST FESZT,2,mucsi zoltán,5,munkácsi anita,21,munkatársak,2,műsorváltozás,1,Művész Stúdió,6,művészasztal,10,művészstúdió,2,nádas péter,1,nagy andrás lászló,3,nagy karina,3,nagy péter,1,nagy róbert,1,nagyidai gergő,47,nagypál gábor,1,nagyszínpad,4,nemzeti színház,1,nézőművészeti kft,2,nívódíjak,13,novák eszter,2,novák jános,1,nőnap,1,nyitott ablak,1,nyitrai lászló,3,nyolc nő,1,nyomtató enikő,10,olajos gábor,4,olt tamás,22,olvasópróba,13,operett,1,Orlai,1,orlai produkció,12,orosz anna,3,orosz helga,7,orpheum madams,3,oscar,14,osváth judit,1,osztovits levente,1,Örökös tag,1,örökös tagok,21,pálffy kinga,1,palicz eszter alma,2,pankotay éva,1,pankotay istván,3,pankotay péter,2,papp dániel,1,paráda zsolt,1,Párterápia,3,pásztor pál,12,pásztor zoltán,1,perjési hilda,4,petényi ilona,3,petneházy attila,45,Pierrot-díj,1,piroska és a farkas,2,pitz katalin,1,polgár péter,1,portik györffy andrás,4,poszt,8,pótlás,1,prah,1,pregitzer fruzsina,70,premier,4,prima díj,1,próba,1,prométheuszról,1,púpos lovacska,2,puskás tivadar,51,radvánszki tibor,1,Rahmanyinov,2,rajkó balázs,1,rák zoltán,39,rékasi károly,6,rendezők,11,réti szilvia,4,rettenetes szülők,9,réz judit,3,róbert gábor,5,rólunk,6,rosta sándor,1,rózsakert szabadtéri színpad,7,rudas istván,2,rusznák adrienn,1,saárossy kinga,2,safranek károly,13,sajtótájékoztató,6,salamon suba lászló,6,sándor júlia,24,sárkányölő krisztián,1,sárközi istván,3,sás péter,2,scherer péter,2,schlanger andrás,12,schmidt sára,7,schulteisz gábor,1,sediánszky nóra,30,sherlock holmes,6,sikerek díjak,1,silló sándor,2,simon kornél,4,simon mari,5,simon ottó,1,simor otto,1,simor ottó,15,sipos balázs,1,sirály,1,sirkó eszter,6,sógornők,3,solti csanád,1,somló gábor,1,somogyi nikoletta,1,spaits rita,1,spartacus,1,srankó éva,1,staub viktória,2,stettner ottó,10,szabadtéri mozi,1,szabadtéri nyár 2019,10,szabadtéri színpad,3,szabó k istván,2,szabó kimmel tamás,1,szabó márta,35,szabó máté,6,szabó tamás,1,szabó tünde,30,szabó zoltán,4,szakács tibor,1,szakály viktória,1,szalai kriszta,1,szalay bence,2,szalma noémi,9,szalma tamás,3,szántó sándor,1,szatmári ildikó,1,szegedi dezső,1,szegezdi róbert,6,székhelyi józsef,2,széles zita,38,szeli ildikó,2,szente vajk,14,szervét tibor,1,szigeti andrás,24,szikszai rémusz,10,szilágyi bálint,1,szilágyi tibor,1,színészek,68,színészház,1,színház,1,színházak éjszakája,4,Színházi bestiák,5,színházi versenyprogram,1,színházunk története,1,színpadi munkatársak,1,szokolai brigitta,2,szőcs artur,7,szűcz edit,1,szvrcsek anita,4,Tamás Attila,5,tamás kinga,1,támogatói információ,1,tanár úr kérem,5,táncfarsang,31,tanulmány a nőkről,1,társulat,25,tasnádi csaba,29,taurin trauma,2,telefondoktor,2,telihay péter,3,ténai petra,1,tenczler tímea,1,tengeren,14,térey jános,1,Thália Színház,2,tóth károly,51,tóth miklós,8,tóth sándor,2,tóth szilvia lilla,3,tóth zolka,33,tóth zoltán lászló,1,török imre,1,trokán anna,1,trokán péter,1,tucker andrás,1,túri lajos,4,tündér lala,1,tűzkő sándor,1,új honlap,1,ullmann mónika,3,upor lászló,1,úri muri,16,urmai gábor,12,ügyviteli munkatársak,1,vajda jános,6,valcz péter,1,vámosi gergely,1,vámosi judit,7,vámosi máté,3,vándor éva,1,varga balázs,8,varga fekete kinga,2,varga norbert,8,varga péter,2,várj míg sötét lesz,2,varjú olga,25,varosmajor,1,varsa mátyás,1,vas-zoltán iván,1,vaszkó bence,12,véber tímea,3,végh zsolt,5,venczli zóra,1,vendégművészek,30,vennes emmy,8,venyige sándor,2,verebes istván,8,vereckei rita,1,vezetőség,1,vicei zsolt,11,vida gábor,2,vidám bérlet,6,Vidéki Színházak Fesztiválja,2,videó,147,videóajánló,4,vidor,12,VIDOR 2019,2,VIDOR Fesztivál,13,VIDOR zsűritag,4,világszép nádszálkisasszony,2,virtuális séta,1,vitai andrás,2,vizkeleti zsolt,1,vlahovics edit,2,vőlegény,2,vuk,1,wéber kata,2,werkfilm,8,zakariás máté,1,zeke edit,1,zenés VIDOR nyár 2019,11,zubor ágnes,19,zsigmond emőke,5,Zsoldos Bálint,1,zsótér sándor,2,
ltr
item
Móricz Zsigmond Színház: A férfi tragédiája a megbocsájtás – Illatszertár a POSZT-on
A férfi tragédiája a megbocsájtás – Illatszertár a POSZT-on
https://4.bp.blogspot.com/-R9GWxh3YOQc/WydUnpW_5_I/AAAAAAAAQnY/dLGKE0rk5FIHvLyxRK0cByF-YoFSZE3QgCLcBGAs/s320/illatsz1.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-R9GWxh3YOQc/WydUnpW_5_I/AAAAAAAAQnY/dLGKE0rk5FIHvLyxRK0cByF-YoFSZE3QgCLcBGAs/s72-c/illatsz1.jpg
Móricz Zsigmond Színház
http://www.moriczszinhaz.hu/2018/06/a-ferfi-tragediaja-megbocsajtas.html
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/2018/06/a-ferfi-tragediaja-megbocsajtas.html
true
6325755384628304489
UTF-8
Összes cikk betöltve. Nem találtunk ilyen cikket. TOVÁBB Tovább... Válasz Válasz visszavonása Törlés By Címlap OLDALAK CIKKEK Összes HASONLÓ CIKKEK Címke Archívum KERESÉS Összes cikk Nem találtunk ilyen cikket. Címlapra vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vas h k sze cs p szo január február márciu április május június július augusztus szeptember október november december jan feb márc ápr május jún júl aug szept okt nov dec épp az imént 1 perce $$1$$ minutes ago egy órája $$1$$ hours ago tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago öt hétnél régebben követők követés EZ PRÉMIUM TARTALOM Megosztás mindet másol mindet kijelöl mindet kimásoltuk Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy