HÍREK$type=ticker$cat=0$cols=3$hide=page-home

SZIBÉRIAI CSÁRDÁS

Tasnádi István
SZIBÉRIAI CSÁRDÁS

(Zenés romantikus játék)

ŐSBEMUTATÓ

Rendező: TASNÁDI CSABA

Bemutató: 2015. április 25.

Az előadás hossza szünettel együtt: kb. 2 óra 15 perc


Szereposztás


MÜLLER ÁRON, karmester: ILLYÉS ÁKOS
MIZZI GÜNTHER, primadonna: KUTHY PATRÍCIA
KALTENBERG tábornok: ISTVÁN ISTVÁN
KALTENBERG adjutánsa: ILLYÉS VIKTOR
KÁLMÁN IMRE, zeneszerző: HORVÁTH VIKTOR
HÉRICZ, újságíró: LAKATOS MÁTÉ
BÓNI A SZÍNHÁZBAN: BÁNHIDI KRISZTIÁN
MOCSAI főhadnagy: NAGYIDAI GERGŐ
VASS JENŐ: RÁK ZOLTÁN
MARKOVITS főhadnagy: KAMENICZKY LÁSZLÓ
PETHEŐ ZSIGA: HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
MINYÓ ATTILA: GULÁCSI TAMÁS
KOLLÁR LÁSZLÓ: TÓTH ZOLKA
TRENKÓ: MÁTRAI LUKÁCS SÁNDOR
MIGRAY PÉTER: FELLINGER DOMONKOS
IMREI százados: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
SÁRA NŐVÉR: NYOMTATÓ ENIKŐ
HOLOTKOV tábornok: ISTVÁN ISTVÁN
HOLOTKOVA: HORVÁTH RÉKA
DINA HOLOTKOVA: JENEI JUDIT
SEREVSZKIJ adjutáns: VARGA BALÁZS
SZEMJONOV hetman: LENGYEL JÁNOS
CSAPAJEV: HORVÁTH VIKTOR

Továbbá:
Bajusz Emőke, Csontos Noémi, Dubrovka Tamara, Horváth Kíra,
Márföldi Bea, Nagy Noémi, Vámosi Judit, Végvári Boglárka,
Andrásdi Tibor, Belme Bence, Borók Péter, Györki Zsolt
Holló Arnold, Joó Tibor, Kertész Zsolt, Kozma Dániel,
Száraz Dávid, Tamás Attila, T-Laforest Csaba,
Vámosi Máté, Vámosi Gergely


Jelmeztervező: CSÍK GYÖRGY
Grafikai tervezők: BÁNKI ÁKOS és SZÖLLŐSI GÉZA
Koreográfus: LADÁNYI ANDREA
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Dramaturg: SZOKOLAI BRIGITTA
Koreográfus asszisztens: VÁMOSI JUDIT

Ügyelő: LENGYEL JÁNOS
Súgó: KOVÁCS KATALIN
Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA


A produkció Kalmár Péter és a KasKal Film Kft. engedélyével jött létre.


A darab

A Csárdáskirálynő az egyik leggyakrabban játszott magyar operett, de vajon tudta-e,
– hogy a komolyzenésznek induló Kálmán Imre így vélekedett saját munkásságáról?

„Tudom, hogy egy fél partitúraoldal Liszttől többet ér, mint az én eddigi összes operettem és azok, amiket még csak ezután írok majd. De azt is tudom, hogy ez a fél oldal szellemileg magasan álló közönségkoncentrátumot igényel, és ez mindig csak csekélyke része a színházba járóknak.”
– hogy, nem sokkal az után, hogy Kálmán Imre elkezdett dolgozni új operettjén, kitört a világháború, és Kálmán abbahagyta a komponálást?

„Nem tudok zenét szerezni akkor, mikor… a frontokon egymást öli a világ.” Egyéves szünet után Lehár Ferenc tanácsára folytatta a munkát, kibérelt egy villát az ausztriai Bad Ischlben, és végül itt fejezte be az operettet.
– hogy a bécsi bemutatóra 1915. november 13-án került volna sor a Johann Strauss Színházban?

November 13. egyébként péntekre esett, és a babonás Kálmán kérte az igazgatót, Millert, hogy ne aznap mutassák be darabot, de tekintettel arra, hogy addigra már minden jegy elkelt, az igazgató nem engedett. Az időpont azonban mégis eltolódott, mert Jozef König, az egyik főszereplő berekedt, így a premierre végül november 17-én került sor.
– hogy technikai szabadalom is fűződik a Csárdáskirálynő létrejöttéhez?

Beöthy László, a magyar bemutató helyszínének, a Király Színháznak a tulajdonosa, ennél az operettnél vezette be azt az újítást, hogy a második és a harmadik felvonás megkezdése előtt fehér vásznat eresztettek a függöny elé, amire kivetítették azt a szöveget, amit a zenekar éppen játszott, így a közönség is énekelhette a dalokat.
– hogy soha operett kiállítására annyi pénzt nem költöttek Budapesten, mint amennyit Kálmán új művére?


– hogy ezt követően az operett elindult világhódító körútjára?

1917-ben már Szentpéterváron mutatták be, Sylvia címmel. Az angolok és az amerikaiak Gypsy Princess címmel játszották, és a főhősnőből, Szilviából cigány hercegnőt faragtak.
– hogy az I. világháború alatt kormányzati szinten is támogatták a színházba járást?

„A színházra jelentőségteljesebb szerep hárul, mint valaha: feladata a nemzeti erő és bizalom fenntartása, valamint, hogy az agyonzaklatott, agyoncsigázott idegeket néhány órára elzsongítsa és narkotizálja.”
– hogy mindez nem maradt a tömegekre hatástalan? hogy a Vígszínház 350 ezer, a Király Színház 320 ezer nézőt fogadott?

„Hosszú éveken belül nem volt annyi táblás nézőtér, annyi sikeres bemutató és annyi színészi siker Budapesten, mint az elmúlt színházi esztendőben!” – lelkendezett a Magyar Színpad egyik cikkírója 1916-ban.
– hogy több mint háromszáz színészt soroztak be 1915-ben?

A fogságba került katonák polgári foglalkozásuktól függetlenül igyekeztek magukat lefoglalni, illetve másokat szórakoztatni a frontvonalak mögött: tábori színházakat szerveztek, volt, ahol egyszerre négy társulat is működött. A díszleteket, a kellékeket, a ruhákat maguk készítették el vagy szerezték be. Ilyen előadás során adták elő többek közt a Csárdáskirálynét a Magyar Tábori Színház tagjai 1919 novemberében Szibériában, Krasznaja Rjecskában. Természetesen a női szerepeket is férfiak játszották; a kottákat, dalszövegeket emlékezetből jegyezték le. Egy másik, 1921-ben létrehozott előadás célja az volt, hogy a még mindig hadifogságban sínylődők hazajövetelét elősegítse, másrészt pedig, hogy a közönség megismerje azok munkáját, akik távol hazájuktól kulturmissziót teljesítettek a magyar színházi élet megismertetéséért.
A Csárdáskirálynét több táborban is adták annak idején, volt, ahol 30 előadást is megért.
Folklór lett belőle.

(Színházi Élet 1921. május 22-28.)Kritikák
A lányok Szibériában is angyalok

A kitűnő előadás sajátos átmenetet képez a teátrális és a filmes megjelenítés között.

Sok van, mi csodálatos, de a Csárdáskirálynő… Nos, Kálmán Imre operettje minden idők legnépszerűbb zenés alkotása. Nyíregyházán is kasszasiker volt (és lesz…) Lesz, mert Tasnádi István új – az első világháború kitörésének, s a mű bemutatásának századik évfordulója tiszteletére született, megtörtént eseményeken, visszaemlékezéseken alapuló – munkája az említett darab élet-megtartó hatását demonstrálja.

Dráma és kacagás

Tasnádi Csaba a Csárdáskirálynőt 2007 tavaszán rendezte meg Nyíregyházán. Az új változat az eredeti keresztmetszeteként, foglalataként, egyben paródiájaként is értelmezhető. Csakhogy, amíg a rendező nyolc esztendővel ezelőtt „komolyan vette” Kálmán Imrét, addig a Szibériai csárdás a maga reális abszurdjával csábította arra, hogy az általa dirigált játék a hadszíntérre hurcolt, ott fogságba esett férfiak nyomorát s túlélésre törekvését egyszerre idézze. A jól adagolt feszültség, a megható pillanatok, a harsány kacagást generáló táncok, a drámai képsorok, továbbá az ismert dallamok (zenei vezető: Kazár Pál) élvezetes produkcióvá állnak össze.

Mindig bombasiker

Tasnádi István többnyire rövid jelenetekből építkező, hatásos párbeszédeket alkalmazó zenés romantikus játéka (dramaturg: Szokolai Brigitta) a „színház a színházban”, illetve a „színház a háborúban” toposzára épül. Történetében a rabok a beígért szabadulás reményében eljátsszák a Sylvia címen ismert operettet, amelyben természetesen férfiak alakítják a női szerepeket. (Az effajta „átlényegülés” mindig bombasiker: különösen, ha a nézők olyan remeklésekkel találkoznak, mint Nagyidai Gergő, Gulácsi Tamás vagy Horváth Sebestyén Sándor alakítása…) Tasnádi Csaba a rendkívül sok helyszínen játszódó, fordulatos históriát Bánki Ákos és Szöllősi Géza hallatlanul asszociatív videografikáinak segítségével teszi mozgalmassá. A hagyományos díszleteket csak minimális mennyiségben alkalmazó bemutató így sajátos átmenetet képez a teátrális és a filmes megjelenítés között.

Minden veszedelmen keresztül

A Szibériai csárdás lenyűgözően lendületes előadás, amely (egy-két dramaturgiai egyenetlensége ellenére) zajos sikerre számíthat. Ennek biztosítéka – Ladányi Andrea koreográfiája mellett – Jenei Judit, István István, Tóth Zolka, Rák Zoltán, Fellinger Domokos, Nyomtató Enikő, Varga Norbert, Horváth László Attila, Varga Balázs, Kameniczky László, Horváth Réka kiváló alakítása. És elsősorban a két főszereplő, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos minden veszedelmen keresztül egymásra találó szerelmes párja, akik elhitetik velünk: A lányok, a lányok, a lányok angyalok…

Karádi Zsolt$show=search

ELŐADÁSAINK$type=slider$meta=0$label=0$rm=0$sn=0$count=999$show=home

$show=label

Nyíregyháza$show=home

További híreink$type=three$cate=0$author=0$comment=0$count=99$rm=0$snippet=0$meta=0$show=home

Név

1981/1982-es évad,8,2014/2015-ös évad,15,2015/2016-os évad,12,2016/2017-es évad,12,2017/2018-as évad,13,2018,1,2018-19,1,2018-19- es évad,1,2018-19-es évad,1,2018/2019-es évad,14,a balek,18,a dzsungel könyve,4,a hülyéje,1,a kék bolygó,1,a kék pék,2,a kis hableány,4,a kisfiú meg az oroszlánok,1,a manó,1,a név carmen,11,A név: Carmen,2,a repülő egér,3,a rózsák háborúja,13,aase-díj,1,ájlávju,1,arany-metszés,6,aranyceruza,1,aranykalapács-díj,1,asszony asszonynak farkasa,17,az egérlyukból,3,bajor lili,2,baksa imre,1,bal józsef,4,balfácánt vacsorára!,3,bárány frigyes,8,bemutató,1,Bencs irodalom,1,bencs villa,12,bende kinga,2,bérletek,1,bérletszünetek,1,bob herceg,1,bozóky istván,3,carmen,1,castel felice,1,casting,1,chicago,20,czvikker lilla,4,csiki zsolt,1,csikos sándor,1,csorba ilona,4,dengyel iván,1,dézsi darinka,14,díj,1,diótörő herceg,2,dobó kata,1,don carlos,18,dumaszínház,1,égi társulat,1,előadásaink,20,előadások,1,emilia galotti,1,éry-kovács zsanna,2,évadterv,2,eztrád,2,farsangi flamenco fiesta,1,fehér andrás,1,fehér balázs benő,7,fekete réka thália,2,fellinger domonkos,9,fesztival,1,forgách andrás,1,forgács péter,1,főfőnök,1,fridrik noémi,2,függöny fel,1,gáspár tibor,1,gazsó györgy,1,gerbár tibor,2,göttinger pál,13,gulácsi tamás,27,gulyás anna,3,gyerekeknek,4,gyilkosság meghirdetve,9,gyuris tibor,4,háda jános,1,halasi dániel,3,halpern és johnson,1,hamupipőke,1,hanganyag-archívum,1,hargitai iván,1,harlekin bábszínház,1,harsányi sulyom lászló,4,hello dolly,1,hetey lászló,1,hírek,30,hírlevél,1,holl istván,3,horváth illés,6,horváth julianna,2,horváth lászló attila,18,horváth margit,10,horváth réka,8,horváth sebestyén sándor,9,horváth viktor,7,illatszertár,21,illyés ákos,14,információ,8,interjú,80,istván istván,8,ivo krobot,1,jancsó miklós,1,játék,2,Jean Cocteau,1,jegyek,3,jenei judit,11,jordán tamás,1,józsa imre,1,jövőre veled ugyanitt,2,kalucsni,1,kamara,5,kameniczky lászló,5,karádi zsolt,2,kardos tünde,3,kaszás gergő,1,katona gábor,2,katona lászló,1,képek,8,képzelt riport egy amerikai popfesztiválról,2,kerekes éva,1,kerekes lászló,1,keresztes attila,8,kiállítás,1,kiemelt,4,kirják róbert,11,kiss diána magdolna,1,koblicska kálmán,2,kocsis antal,1,kocsis gyöngyvér,1,Kolonits Klára,1,koltai m gábor,5,kónya merlin renáta,7,koroknai sándor,1,kosik anita,25,kovács géza,1,kovács patrícia,2,kováts vera;,2,közérdekű,1,krámer györgy,2,kritika,7,Krúdy,1,Krúdy Kamara,3,kuthy patrícia,16,kutyaharapás,2,ladányi andrea,2,lakatos máté,7,lászló lili,6,leenane szépe,7,lendvai zoltán,1,léner péter,1,letölthető havi műsorok,1,macbeth,9,martinkovics máté,8,maszmók afrikában,7,máthé eta,3,mensáros lászló,1,mese,1,meseautó,16,mikuláshajó,1,mirr-murr kalandjai,2,mohácsi jános,7,Móricz Zsigmond Színház,2,móricz-gyűrű,1,mucsi zoltán,5,munkácsi anita,9,munkatársak,2,műsorváltozás,1,művészstúdió,1,nagyidai gergő,15,nagypál gábor,1,nagyszínpad,4,nézőművészeti kft,2,nívódíjak,12,novák eszter,1,nyolc nő,1,nyomtató enikő,7,olajos gábor,1,olt tamás,4,olvasópróba,9,orlai produkció,3,oscar,4,Örökös tag,1,örökös tagok,21,pankotay istván,1,petneházy attila,1,poszt,8,prah,1,pregitzer fruzsina,23,premier,1,prométheuszról,1,puskás tivadar,15,Rahmanyinov,2,rák zoltán,24,rendezők,13,rettenetes szülők,9,rólunk,6,rusznák adrienn,1,sajtótájékoztató,3,sárkányölő krisztián,1,scherer péter,2,schlanger andrás,2,schmidt sára,5,sediánszky nóra,17,sherlock holmes,6,sikerek díjak,1,silló sándor,1,simon kornél,1,simor ottó,1,sipos balázs,1,sirály,1,sirkó eszter,7,spartacus,1,szabadtéri színpad,1,szabó k istván,2,szabó kimmel tamás,1,szabó márta,14,szabó máté,5,szabó tünde,3,szakály viktória,1,szegezdi róbert,6,székhelyi józsef,2,széles zita,16,szente vajk,9,szigeti andrás,4,szikszai rémusz,2,színészek,48,színház,1,színházak éjszakája,4,színházi versenyprogram,1,színházunk története,1,színpadi munkatársak,1,szokolai brigitta,1,szőcs artur,5,szvrcsek anita,4,Tamás Attila,1,támogatói információ,1,táncfarsang,19,társulat,30,tasnádi csaba,7,taurin trauma,2,telefondoktor,2,Thália Színház,2,tóth károly,4,tóth szilvia lilla,2,tóth zolka,11,trokán anna,1,trokán péter,1,tucker andrás,1,túri lajos,4,tündér lala,1,új honlap,1,ullmann mónika,1,urmai gábor,11,ügyviteli munkatársak,1,vámosi máté,1,varga balázs,6,varga norbert,6,varosmajor,1,vaszkó bence,5,végh zsolt,5,venczli zóra,1,vendégművészek,19,verebes istván,2,vezetőség,1,vicei zsolt,3,vidám bérlet,1,Vidéki Színházak Fesztiválja,2,videó,27,videóajánló,4,vidor,12,világszép nádszálkisasszony,2,virtuális séta,1,vőlegény,2,vuk,1,zsigmond emőke,6,Zsoldos Bálint,1,zsótér sándor,2,
ltr
item
Móricz Zsigmond Színház: SZIBÉRIAI CSÁRDÁS
SZIBÉRIAI CSÁRDÁS
https://2.bp.blogspot.com/-aKw45BXWUjg/Wjqy-bg24RI/AAAAAAAAOtk/DJXVaGjB25QaquVtMh594a2VUSN1oukYgCLcBGAs/s320/DSC_0429.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-aKw45BXWUjg/Wjqy-bg24RI/AAAAAAAAOtk/DJXVaGjB25QaquVtMh594a2VUSN1oukYgCLcBGAs/s72-c/DSC_0429.jpg
Móricz Zsigmond Színház
http://www.moriczszinhaz.hu/2015/04/sziberiai-csardas.html
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/2015/04/sziberiai-csardas.html
true
6325755384628304489
UTF-8
Összes cikk betöltve. Nem találtunk ilyen cikket. TOVÁBB Tovább... Válasz Válasz visszavonása Törlés By Címlap OLDALAK CIKKEK Összes HASONLÓ CIKKEK Címke Archívum KERESÉS Összes cikk Nem találtunk ilyen cikket. Címlapra vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vas h k sze cs p szo január február márciu április május június július augusztus szeptember október november december jan feb márc ápr május jún júl aug szept okt nov dec épp az imént 1 perce $$1$$ minutes ago egy órája $$1$$ hours ago tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago öt hétnél régebben követők követés EZ PRÉMIUM TARTALOM Megosztás mindet másol mindet kijelöl mindet kimásoltuk Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy