HÍREK$type=ticker$cat=0$cols=3$hide=page-home

A VARÁZSFUVOLAW. A. Mozart

Emanuel Schikaneder
A VARÁZSFUVOLA

(Opera-játék)

Rendező: TASNÁDI CSABA

Bemutató: 2011. november 12.


Szereposztás


SARASTRO: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
TAMINO: PÁSZTOR PÁL
PAMINA: BUDAI ZSÓFIA
PAPAGENO: RÁK ZOLTÁN
PAPAGENA: KUTHY PATRÍCIA
AZ ÉJ KIRÁLYNŐJE: HORVÁTH MARGIT
MONOSTATOS: NAGYIDAI GERGŐ
ELSŐ HÖLGY: JENEI JUDIT
MÁSODIK HÖLGY: FRIDRIK NOÉMI
HARMADIK HÖLGY: BARTA ÉVA
ÖREG PAP/ I. ŐRTÁLLÓ/ I. RABSZOLGA: HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
II. PAP/ II. ŐRTÁLLÓ/ II. RABSZOLGA: VARGA BALÁZS
HÁROM GYERMEK: MÁRFÖLDI CSENDIKE, SZATMÁRI ESZTER, FORRÓ MÁRK / KIRÁLY LILLA, MÁTYÁS CINTIA, PÁLÓCZI GÁBOR

TOVÁBBÁ: BUGYA ESZTER, CSONTOS NOÉMI, DUBROVKA TAMARA, HUNYADI DÖNIZ, KÁNTOR BIANKA, KOVÁCS KLAUDIA, KOVÁCS RÉKA, KOVÁCS ZSUZSA, KÓSA BOGLÁRKA, LÁZÁR ANITA, MARCSINÁK ANIKÓ, MATEJKÓ MARIANNA, MÁRFÖLDI ÉLETKE, MÉSZÁROS TÍMEA, PALICZ ESZTER ALMA, SOLTÉSZ IMOLA, SZABÓ CINTIA, SZUROMI GRÉTA, TÓTH AMINA, VAS VANDA, VÁMOSI JUDIT, BORBÉLY CSABA, BUDAI NORBERT, GUBA MÁTÉ, HOLLÓ ARNOLD, JELES HUBA, KERTÉSZ ZSOLT, KÓSA BALÁZS, MIXTAI ISTVÁN, SÁRKÖZI ATTILA, TÓTH VIKTOR, VARGA GYULA, VÁMOSI GERGELY


Konzultáns: SEDIÁNSZKY NÓRA
Animáció tervező: SZÖLLŐSI GÉZA
Animáció kivitelező: BÁNKI ÁKOS
Videó: KESERUE ZSOLT
Stylist: LAKATOS MÁRK
Hangeffektek: BORLAI GERGŐ
Zenei munkatárs: KAZÁR PÁL
Ügyelő: Lengyel János
Súgó: Kovács Katalin
Koreográfus asszisztens: Vámosi Judit
Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla
Társrendező – Koreográfus: LADÁNYI ANDREA
Az előadásban hallható lemezfelvétel a Decca Record Company Limited London engedélyével és a Universal Music Hanglemezkiadó Kft. szíves hozzájárulásával kerül lejátszásra.
A Bécsi Filharmonikus zenekart SOLTI GYÖRGY vezényli.
A szövegkönyv ERNEI JÚLIA fordítása alapján készült.


A darab

Wolfgang Amadeus Mozart operája a zenetörténet egyik legismertebb és leggyakrabban játszott remekműve. Érzelmekben és humorban gazdag mű, amely az emberi tisztaság, a szépség, a jóság és a bölcsesség eszméjét énekli meg.

Tamino herceg elindul, hogy kiszabadítsa Paminát, a gonosz Éj Királynőjének lányát Sarastronak, a Nap temploma főpapjának fogságából. A fiatalok egymásba szeretnek, de vágyuk csak akkor teljesülhet, ha végigjárják a bölcsességhez vezető utat. Próbatételeikben önmagukkal is meg kell küzdeniük: Taminónak meg kell tanulnia uralkodni érzelmein, míg Paminának magáévá kell tennie a feltétel nélküli szeretetet. Kitartásukkal és türelmükkel méltókká válnak az utolsó próbatételre, amelyben együtt győzik le az elemeket a varázsfuvola békét és harmóniát teremtő erejével. Az Éj Királynője hiába tör Sarastro birodalmára, a Fény szükségszerűen győzedelmeskedik a Sötétség felett.

E hallatlanul gazdag mű igazán élvezetes kikapcsolódást nyújt, minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A varázsos elemeknek és fülbemászó dallamoknak köszönhetően bárki számára remek lehetőség, hogy megismerkedjen a műfajjal. Liebner János zenetudós szerint „A varázsfuvola tükör: önmagát látja, aki belenéz; és amit csak keres, mindent megtalál benne. Teljes, zárt világkép, az univerzum tükre.”


Kritikák

KÉT CSABA MOZARTTAL BESZÉLGET

Nem kell túl nagy fantázia, hogy elképzeljük, ahogy Tasnádi Csaba, a rendező Tasnádi Csabával, az igazgatóval beszélget. Te, Csaba, mondja a rendező, mert a színházban mindenki tegeződik, hiába várom, hogy meghívjanak végre A varázsfuvolát megrendezni, úgyhogy megrendezném itt, Nyíregyházán. Te, Csaba, mondja neki az igazgató, megrendezheted, de nálunk nincsen operai tagozat, nem baj? Dehogy baj, feleli rendező Csaba, és az igazgató szavának megörülve tüstént munkához fog. Megszerzi a Solti-felvétel jogait, sajnos a második változatot, nem a régi talvelásat, habár, most elakadtam, Kurt Moll is fantasztikus Sarastro. A többi már gyerekjáték. Legalább a zenei színvonal biztosított.

Ha olyan, mintha háborognék, akkor hamis a benyomás. Alapjában véve én azt is elég jó programnak tartanám, ha összegyűjtenének egy halom embert, hogy hallgassák meg együtt A varázsfuvolát, jó, inkább a régebbi Solti-változatot, ha már Solti, mert azon Hermann Prey énekli Papagenót, de ezen nem veszünk össze. Ezen túl azonban a végeredmény nagyon nem kedvez a gonoszkodóknak. Már eleve nem lehet Tasnádi Csaba túlhatalmáról beszélni, a kész előadás inkább tűnik Ladányi Andrea és az animációkat készítő Szöllősi Géza és Bánki Ákos munkájának, mint a rendezőének. Hozzájuk csatlakozott még a stylist Lakatos Márk, aki valóban stylistként és nem jelmeztervezőként volt jelen, mert tervrajzok készítése helyett csupán bevásárolt a boltokban. Ettől aztán jó, friss, mai lett a látvány, Papageno sárga csukában és zokniban, kockás nadrágban, leopárdmintás nyitott bundában csámborog a színre, ezerszer jobb élmény, mint a hagyományosan idétlen madárember-jelmezek.

A végeredmény az évad egyik legkülönösebb opera-előadása lett, amelyben a valóságban egyetlen hangot sem énekelnek, a szereplők csak a dialógusokat mondják, az áriákat és együtteseket eltáncolják. Nyilvánvalóan némileg könnyítettek a tánckövetelmények, de így is dolgoznak a színészek, mintha a bányában volnának, kalapot levéve kell megemlékezni a Sarastrót játszó Horváth László Attila teljesítménye előtt, és számomra különösen nagy öröm az izompacsirta Nagyidai Gergő Monostatosként, sántán, mint az ördög, szarvas sisakkal a fején, végre egyszer értem, hogy miért van a történetben mindenki berezelve az amúgy mégis csak könnyű karaktertenortól. Dögös a három hölgy bugyit-melltartót villantó hálóruhája, a Paminát táncoló Budai Zsófi izmos vádlija. Végre egy A varázsfuvola opera-előadás, amely látványnak is olyan érzéki, mint zenének.

Egyébként nincs felforgatva a történet, az történik, ami szokott, elég bonyodalmas ez a darab önmagában is. A nyitány erős Bergman-utánérzés, és kicsit erősebb a hangsúly Sarastro és Pamina vonzalmán, ami se nem rossz, se nem indokolatlan. Kicsit a várhatónál ügyefogyottabb a folyton tajcsizó Tamino, ami már nem előny, de mit lehet tenni, Pásztor Pálban nincs olyan sok spiritusz. De végre Pamina az, akinek lennie kell, nem sápatag virág, hanem szélsőséges, gyorsan lobbanó lány, aki hol a mennyekben jár, hol a szakadék szélén, végre nem arra van, hogy megakassza az egyébként szépen haladó történetet.
Most tényleg halad, még ha érezni is azt a válságot, hogy a lemezhang mégsem mérhető az igazihoz, és hogy nem lehet túlzásba vinni a táncparádét, tekintettel kell lenni az ehhez nem szokott színészekhez. Mindennel együtt is felszabadító az előadás, olyan, amely után jólesik nyújtózni, végre valami, hála az égnek, hogy igazgató Csaba hagyta álmodni rendező Csabát. 


FÁY MIKLÓS

LÁTOMÁS SZERELEMRŐL, MŰVÉSZETRŐL 

Műfajok határán mozgó, vakmerő, posztmodern kísérlet született a Móricz Zsigmond Színházban.

„Operát Nyíregyházán? No, ne már!...” – gondolhatták sokan, amikor híre ment, mire készül a színház. A bemutató azonban őket is meggyőzhette: valami egészen különleges született. Valami különleges, jobb híján opera-játéknak nevezett alkotás, amely A varázsfuvola egyedi olvasata. 
Tasnádi Csaba rendezése (társrendező: Ladányi Andrea, stylist: Lakatos Márk), rendkívül dekoratív előadás. Nem fejti meg Mozart titkát, inkább mintha Spike Hughes-szal vallaná: A varázsfuvola „olyan páratlan művészi élményt jelent, amely végső titkait soha, még saját halhatatlansága utolsó percében sem tárja fel”.

Ezrek szívében

Az új bemutató vakmerő kísérlet. Vakmerő, mert csaknem három órás terjedelmével műfajok határán mozog. Mozart harmóniái, amelyek – David Crains szerint – „ezrek és milliók eszében és szívében élnek”, most a nyíregyháziak számára válnak elérhetővé. 
A Tasnádi Csaba és Ladányi Andrea csapata misszióként vállalta, hogy a szabolcsi emberekkel, akik közül kevesen jutnak el a budapesti Operaházba, megismertesse azt a zenét, amely „súrol valami leírhatatlant, valami létezésen túli örömöt és csodát” (Stefan Siegert).

Sarastro is szerelmes

E rövid írásban lehetetlen a libretto és a nyíregyházi változat azonosságait és különbségeit elemezni. (Csak néhány példa: a librettista Schikaneder szerint „Tamino pompás japán vadászöltözetben” jelenik meg. „Kezében íj, nyila nincs”. Ez magyarázza a kitűnő Pásztor Pál különös jelmezét, s ezért van nála a fuvolákból hajlított, íjra emlékeztető szerkezet. Vagy például: a keleti helyszínekhez, s a tündérmesékhez vonzódó Schikaneder tüzet, vizet, zsínórpadról leeresztett hölgyeket és fiúkat, élő oroszlánokat írt elő. Ezek helyett olykor mozgást szimuláló, olykor nonfiguratív vetített háttér látható. (Az előadás mintha vállalná némely Mozart-monográfusnak azt a véleményét, hogy maga Sarastro is szerelmes Paminába...) Az Ernei Júlia fordítása alapján készült szövegkönyv (konzultáns: Sediánszky Nóra), a klasszikus és kortárs tánc elemeit egyaránt felhasználó, sajátos koreográfia (Ladányi Andrea), az olykor Bosch-képeket felhasználó asszociatív háttérvetítés (animáció: Szöllősi Géza, Bánki Ákos, video: Keserue Zsolt), a hatásos hangeffektek (Borlai Gergő) alkotó módon járulnak hozzá Mozart világának maivá tételéhez.

Posztmodern látomás

Az izgalmas táncokban akadnak korábbról ismert „ladányizmusok”, s néha az ének hosszabb, mint amit az aktuális koreográfia ki tud tölteni. (A játék egy fontos pontján a folyton éhes Papageno (Rák Zoltán) Mozarttá változik, s madaraival együtt valamiféle revü részesei lesz…) A főszereplő Budai Zsófi, aki kecses hajlékonysággal teremti meg a szűzies Paminát. Sarastrot, a főpapot Horváth László Attila kellő bölcsességgel és szigorral, Papagénát Kuthy Patrícia kellő humorral és bájjal állítja elénk. Nagyidai Gergő a gonosz Monostatosként, Horváth Margit az Éj királynőjeként remekel. Az ő szolgái-segítői Jenei Judit, Fridrik Noémi és Barta Éva. Ügyesen alakít több szerepet Horváth Sebestyén Sándor és Varga Balázs. A varázsfuvola nemcsak Mozart művészetének summázata, hanem összegzi Ladányi Andrea és Tasnádi Csaba tálentumának eredőit is. A szabadkőműves s a maga idejében politikai utalásokkal rendelkező, eklektikus meséjű, német nyelvű hangfelvételen megszólaló opera kezükben a művészet és a szerelem posztmodern, a nézők aktivitására is számító látomásává vált.

Karádi Zsolt

ÁTALAKÍTOTT VARÁZSFUVOLA

Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója régóta tervezi, hogy egy igazi opera előadást láthasson a nyíregyházi közönség. Nem vendégjátékot, hanem olyat, amelyet a társulat tagjai hoznak létre.

Csakhogy számos gonddal kellett megküzdeni. A színház alapító okirata szerint prózai tagozatú, így legfeljebb a zenés játékig juthat el. Az opera kivételes zenei és hangtudást feltételez, amellyel a társulat nem rendelkezik. Különleges ötlete támadt a színháznak. A Bécsi Filharmonikus zenekart Solti György vezényelte, az egyes szerepeket kitűnő énekesek adták elő.

Az opera-játék lehetőséget adott a prózai jelenlétre, így aztán Horváth László Attila, Pásztor Pál, Budai Zsófi, Rák Zoltán, Kuthy Patrícia, Horváth Margit, Nagyidai Gergő, Jenei Judit, Fridrik Noémi, Barta Éva és a többiek beszédükkel segítettek értelmezni a szöveget. Viszont Horváth László Attilából sohasem lesz opera énekes, szerencsére „tátognia” se kellett, hiszen az méltatlan lett volna hozzá is meg a színházhoz is.

A vállalkozás nagy kérdése, hogy mi a hozzáadott érték, ami ilyen körülmények között is indokolttá teheti A varázsfuvola bemutatását. A sikerben nagy szerepe van Ladányi Andreának, aki különleges koreográfiát álmodott a prózai színészek számára. Ráadásul olyat, amellyel meg tudtak küzdeni, kifejezőmozdulataikkal hozzájárultak az opera világához. Olykor ezek a mozdulatok furcsáknak tűntek, de megkettőzték a zenei világot, tehát mindenképpen gazdagabbá tették. Ebben a felfogásban a legsikeresebb Budai Zsófi volt Pamina szerepében, aki már-már a balett színvonalán volt képes eljátszani a szerelmes reménytelennek tűnő fájdalmát, majd örömét.

A varázslat előidézéséhez nagyban hozzájárult a stylist Lakatos Márk, aki szabadjára engedte a fantáziáját, egyúttal igazodott az opera világához is. Az animáció tervezője Szöllősi Géza, kivitelezője Bánki Ákos volt. Mindketten nagyszerűen működtek közre a sikerhez.

Akkor mit láttunk, hallottunk? Mozart A varázsfuvoláját vagy egy hanglemezt, amelyen a világhírű karmester, Solti György vezényel? Inkább egy újfajta operaértelmezést, amelyben egy idő után nem számít, hogy kinek mi a szerepe. Életre kelt egy nagy alkotás, amelyben Mozart azt üzeni mindnyájunknak: merjünk kilépni önmagunkból, hogy egy kalandos út után legyen kedvünk és örömünk visszatérni.

NAGY ISTVÁN ATTILA


$show=search

ELŐADÁSAINK$type=slider$meta=0$label=0$rm=0$sn=0$count=999$show=home

$show=label

Nyíregyháza$show=home

További híreink$type=three$cate=0$author=0$comment=0$count=99$rm=0$snippet=0$meta=0$show=home

Név

1981-től korábbi bemutatók listája,1,1981/1982-es évad,8,1982/1983-as évad,8,1983/1984-es évad,9,1984/1985-ös évad,12,1985/1986-os évad,12,1986/1987-es évad,14,1987/1988-as évad,10,1988/1989-es évad,10,1989/1990-es évad,11,1990/1991-es évad,10,1991/1992-es évad,12,1992/1993-as évad,8,1993/1994-es évad,11,1994/1995-ös évad,11,1995/1996-os évad,11,1996/1997-es évad,11,1997/1998-as évad,9,1998/1999-es évad,7,1999/2000-es évad,8,2000/2001-es évad,9,2001/2002-es évad,8,2002/2003-as évad,11,2003/2004-es évad,10,2004/2005-ös évad,10,2005/2006-os évad,9,2006/2007-es évad,12,2007/2008-as évad,11,2008/2009-es évad,11,2009/2010-es évad,13,2010/2011-es évad,15,2011/2012-es évad,13,2012/2013-as évad,1,2013/2014-es évad,14,2014/2015-ös évad,15,2015/2016-os évad,12,2016/2017-es évad,12,2017/2018-as évad,13,2018/2019-es évad,14,2019/2020-as évad,13,2020/2021-es évad,14,9-től 5-ig,10,a balek,18,a dzsungel könyve,4,a három kismalac,1,a hülyéje,1,a kék bolygó,6,a kék pék,2,a keresztapa,1,a kis hableány,11,a kisfiú meg az oroszlánok,1,a manó,8,a név carmen,11,A név: Carmen,2,a púpos,1,a púpos lovacska,2,a repülő egér,3,a rózsák háborúja,13,aase-díj,1,ady endre,1,ájlávju,1,albert éva,1,állati színjáték,8,antal bálint,1,antal olga,12,apjok rodica,1,arany-metszés,7,aranyceruza,1,aranykalapács-díj,1,asszony asszonynak farkasa,17,Áts Zoltán,2,avass attila,29,az egérlyukból,5,bagó bertalan,1,bajomi nagy györgy,2,bajor lili,2,bajusz emőke,4,bajzáth péter,3,baksa imre,1,bal józsef,7,balfácánt vacsorára!,9,balikó tamás,1,balla annamária,1,Balla Eszter,1,balogh béla,5,balogh gábor,14,bánhidi krisztián,1,bánki zsolt,1,bárány frigyes,46,barta éva,3,bartus gyula,1,bata hajnalka,1,bede-fazekas szabolcs,5,bemutató,1,Bencs irodalom,2,Bencs László Emléklap,1,bencs villa,40,bende kinga,3,benedek miklós,2,berki antal,4,bérlet,3,bérletek,2,bérletszünetek,1,betegség miatt elmarad,2,bíró kriszta,1,blaskó balázs,2,blog,5,bob herceg,13,bora gábor,1,bóta gyula,1,botos bálint,2,bozóky istván,4,Brighelle-díj,1,buda mónika,2,budai norbert,4,budai zsófia,8,carmen,1,carpedignem,1,castel felice,1,casting,2,chicago,21,chován gábor,2,czeizel gábor,1,cziffra krisztina,2,czikéli lászló,1,czvikker lilla,4,csabai judit,1,cseke szabolcs,1,cselényi nóra,1,csenterics ágnes,1,cserna antal,2,csík györgy,1,csiki zsolt,1,csikos sándor,13,csizmadia tibor,1,csoma judit,6,csontos noémi,4,csorba ilona,15,csutkai csaba,1,daróczy sándor,1,darvasi lászló,1,Debreczeny Csaba,1,delila,4,dengyel iván,1,dévai péter,1,dézsi darinka,16,díj,2,díjak,1,diótörő herceg,3,díszletterv,2,dobó kata,1,dóczy péter,1,domonkos péter,1,don carlos,18,dragomán györgy,2,dubrovka tamara,1,dudics gábor,1,dumaszínház,1,dunai károly,1,egger géza,3,égi társulat,1,egressy zoltán,1,egyed attila,7,elmeredt,1,előadásaink,19,előadások,1,emilia galotti,1,enigma,1,enyedi éva,1,erdős borcsa,1,ernei júlia,1,éry-kovács zsanna,8,etikett,1,évadterv,3,évadzáró,1,ezeregyéjszaka,8,eztrád,2,fábián gábor,5,fábián józsef,2,faragó zsuzsa,1,farkas lászló,1,farkas vs piroska,1,farsangi flamenco fiesta,1,fazekas istván,13,fehér andrás,1,fehér balázs benő,8,fekete ágnes,1,fekete györgyi,1,fekete istván,3,fekete réka thália,2,felhőfi kiss lászló,1,fellinger domonkos,26,ferencz krisztina,1,férjek és feleségek,1,fesztival,1,film,1,fodor boglárka,1,fodor katalin,1,fon gabi,1,forgách andrás,2,forgács péter,6,főfőnök,1,földi lászló,9,fridrik noémi,27,fritz györgy,1,függöny fel,1,fülöp angéla,6,für anikó,1,gaál erzsébet,9,gábos katalin,7,gados béla,25,galambos péter,1,garay nagy tamás,1,gáspár tibor,19,gazsó györgy,13,geday mária,2,gellért péter,6,georgita máté dezső,1,gerbár tibor,4,gerle andrea,19,gogol,1,gosztola adél,21,gönczy ágnes,1,göttinger pál,28,grosschmid erik,1,gubik petra,2,gulácsi tamás,34,gulyás anna,4,gulyás attila,1,gyarmathy ágnes,1,gyenge katalin,4,gyerekeknek,4,gyilkosság meghirdetve,14,gyuricza istván,1,gyuris tibor,39,háda jános,1,hajdu péter istván,1,halasi dániel,10,halpern és johnson,1,hamupipőke,8,hanganyag-archívum,1,hargitai iván,6,harlekin bábszínház,1,harsányi sulyom lászló,4,hartmann teréz,5,hável lászló,1,hegymegi máté,1,heisenberg,3,hello dolly,2,hetey lászló,30,hírek,512,hírlevél,1,holik zsolt,1,holl istván,4,holló arnold,3,holokauszt,1,honti györgy,3,horgas péter,1,horváth csaba,1,horváth illés,7,horváth istván,8,horváth julianna,3,horváth lászló attila,83,horváth margit,32,horváth réka,22,horváth sebestyén sándor,23,horváth viktor,9,Horváth Zsuzsa,2,húsvét,1,illatszertár,22,ilyés róbert,3,illyés ákos,41,információ,14,interjú,83,istván istván,8,ivo krobot,3,jancsó miklós,1,játék,2,Jean Cocteau,1,jegyek,3,jenei judit,47,jenővári miklós,1,jordán tamás,1,jósa andrás múzeum,2,jótékonyság,2,józsa bettina,3,józsa imre,1,jövőre veled ugyanitt,2,juhász györgy,18,juhász istván,1,kálid artúr,3,kalucsni,15,kamara,5,kameniczky lászló,14,kampányfilm,1,karácsony,1,karádi zsolt,2,kardos tünde,4,kasvinszki attila,3,kaszás gergő,2,katona gábor,3,katona lászló,1,katona zoltán,2,kazár pál,6,kelet színésze,2,képek,27,képzelt riport egy amerikai popfesztiválról,2,kerék benjámin,1,kerekes éva,1,kerekes lászló,9,keresztes attila,9,keresztes sándor,4,keresztes tamás,2,kertész zsolt,3,keszég lászló,4,kiállítás,1,kiemelt,2,kirády marcell,1,kirják róbert,16,kis-kovács gergely,1,kiss csinszka flóra,1,kiss diána magdolna,1,koblicska kálmán,14,kocsis antal,12,kocsis gyöngyvér,1,kókai mária,1,kokics péter,4,kollonay zoltán,2,Kolonits Klára,1,koltai m gábor,8,kompár valéria,1,kónya merlin renáta,10,korcsmáros gábor,2,korognai károly,1,koroknai sándor,2,korompai vali,2,korompay vali,1,kosik anita,32,kovács balázs,1,kovács kata,1,kovács katalin,1,kovács patrícia,2,kováts dénes,2,kováts istván,3,kováts vera;,3,kövek,2,kövér judit,12,kövesdi lászló,1,közérdekű,1,krámer györgy,4,kritika,8,krizsán zoltán,1,Krúdy,1,Krúdy Gyula-díj,1,Krúdy Kamara,8,kulcsár viktória,1,kulisszajárás,1,kuthy patrícia,54,kútvölgyi erzsébet,1,kutyaharapás,2,ladányi andrea,6,lakatos máté,9,lass bea,1,lászló lili,8,lászló rita emőke,1,leenane szépe,7,lencsés istván,1,lendvai zoltán,7,léner andrás,2,léner péter,7,lengyel istván,5,letölthető havi műsorok,1,limerick,2,litauszky lilla,1,losonczi katalin,11,macbeth,13,magyar éva,1,magyar kultúra napja,2,magyar színházak fesztiválja,1,magyar teátrumi társaság,1,majoros zoltán,1,majzik edit,2,mándi erika,1,marcsinák anikó,2,marketing,1,martinkovics máté,11,maszmók afrikában,7,máthé eta,16,matkócsik andrás,1,matolcsi marianna,3,mátonffy mária,1,mátrai lukács sándor,2,mátrai tamás,10,matuz jános,1,mátyus stefánia,1,megyeri zoltán,9,mensáros lászló,3,mertz tibor,1,mese,1,meseautó,26,mesél a bécsi erdő,6,mester edit,4,mészáros árpád zsolt,17,Mészáros Máté,1,mészáros péter,1,mészáros tibor,1,mezei zoltán,3,mi és ők,2,miklósi erika,1,mikulás furfangja,4,mikuláshajó,1,mirr-murr kalandjai,2,mohácsi jános,7,molnár csaba,1,molnár erika,10,molnár lászló,1,molnár mariann,14,móricz zsigmond,1,móricz-gyűrű,1,MOST FESZT,2,mucsi zoltán,5,munkácsi anita,21,munkatársak,2,műsorváltozás,1,Művész Stúdió,6,művészasztal,10,művészstúdió,2,nádas péter,1,nagy andrás lászló,3,nagy karina,3,nagy péter,1,nagy róbert,1,nagyidai gergő,47,nagypál gábor,1,nagyszínpad,4,nemzeti színház,1,nézőművészeti kft,2,nívódíjak,13,novák eszter,2,novák jános,1,nőnap,1,nyitott ablak,1,nyitrai lászló,3,nyolc nő,1,nyomtató enikő,10,olajos gábor,4,olt tamás,22,olvasópróba,13,operett,1,Orlai,1,orlai produkció,12,orosz anna,3,orosz helga,7,orpheum madams,3,oscar,14,osváth judit,1,osztovits levente,1,Örökös tag,1,örökös tagok,21,pálffy kinga,1,palicz eszter alma,2,pankotay éva,1,pankotay istván,3,pankotay péter,2,papp dániel,1,paráda zsolt,1,Párterápia,3,pásztor pál,12,pásztor zoltán,1,perjési hilda,4,petényi ilona,3,petneházy attila,45,Pierrot-díj,1,piroska és a farkas,2,pitz katalin,1,polgár péter,1,portik györffy andrás,4,poszt,8,pótlás,1,prah,1,pregitzer fruzsina,70,premier,4,prima díj,1,próba,1,prométheuszról,1,púpos lovacska,2,puskás tivadar,51,radvánszki tibor,1,Rahmanyinov,2,rajkó balázs,1,rák zoltán,39,rékasi károly,6,rendezők,11,réti szilvia,4,rettenetes szülők,9,réz judit,3,róbert gábor,5,rólunk,6,rosta sándor,1,rózsakert szabadtéri színpad,7,rudas istván,2,rusznák adrienn,1,saárossy kinga,2,safranek károly,13,sajtótájékoztató,6,salamon suba lászló,6,sándor júlia,24,sárkányölő krisztián,1,sárközi istván,3,sás péter,2,scherer péter,2,schlanger andrás,12,schmidt sára,7,schulteisz gábor,1,sediánszky nóra,30,sherlock holmes,6,sikerek díjak,1,silló sándor,2,simon kornél,4,simon mari,5,simon ottó,1,simor otto,1,simor ottó,15,sipos balázs,1,sirály,1,sirkó eszter,6,sógornők,3,solti csanád,1,somló gábor,1,somogyi nikoletta,1,spaits rita,1,spartacus,1,srankó éva,1,staub viktória,2,stettner ottó,10,szabadtéri mozi,1,szabadtéri nyár 2019,10,szabadtéri színpad,3,szabó k istván,2,szabó kimmel tamás,1,szabó márta,35,szabó máté,6,szabó tamás,1,szabó tünde,30,szabó zoltán,4,szakács tibor,1,szakály viktória,1,szalai kriszta,1,szalay bence,2,szalma noémi,9,szalma tamás,3,szántó sándor,1,szatmári ildikó,1,szegedi dezső,1,szegezdi róbert,6,székhelyi józsef,2,széles zita,38,szeli ildikó,2,szente vajk,14,szervét tibor,1,szigeti andrás,24,szikszai rémusz,10,szilágyi bálint,1,szilágyi tibor,1,színészek,68,színészház,1,színház,1,színházak éjszakája,4,Színházi bestiák,5,színházi versenyprogram,1,színházunk története,1,színpadi munkatársak,1,szokolai brigitta,2,szőcs artur,7,szűcz edit,1,szvrcsek anita,4,Tamás Attila,5,tamás kinga,1,támogatói információ,1,tanár úr kérem,5,táncfarsang,31,tanulmány a nőkről,1,társulat,25,tasnádi csaba,29,taurin trauma,2,telefondoktor,2,telihay péter,3,ténai petra,1,tenczler tímea,1,tengeren,14,térey jános,1,Thália Színház,2,tóth károly,51,tóth miklós,8,tóth sándor,2,tóth szilvia lilla,3,tóth zolka,33,tóth zoltán lászló,1,török imre,1,trokán anna,1,trokán péter,1,tucker andrás,1,túri lajos,4,tündér lala,1,tűzkő sándor,1,új honlap,1,ullmann mónika,3,upor lászló,1,úri muri,16,urmai gábor,12,ügyviteli munkatársak,1,vajda jános,6,valcz péter,1,vámosi gergely,1,vámosi judit,7,vámosi máté,3,vándor éva,1,varga balázs,8,varga fekete kinga,2,varga norbert,8,varga péter,2,várj míg sötét lesz,2,varjú olga,25,varosmajor,1,varsa mátyás,1,vas-zoltán iván,1,vaszkó bence,12,véber tímea,3,végh zsolt,5,venczli zóra,1,vendégművészek,30,vennes emmy,8,venyige sándor,2,verebes istván,8,vereckei rita,1,vezetőség,1,vicei zsolt,11,vida gábor,2,vidám bérlet,6,Vidéki Színházak Fesztiválja,2,videó,147,videóajánló,4,vidor,12,VIDOR 2019,2,VIDOR Fesztivál,13,VIDOR zsűritag,4,világszép nádszálkisasszony,2,virtuális séta,1,vitai andrás,2,vizkeleti zsolt,1,vlahovics edit,2,vőlegény,2,vuk,1,wéber kata,2,werkfilm,8,zakariás máté,1,zeke edit,1,zenés VIDOR nyár 2019,11,zubor ágnes,19,zsigmond emőke,5,Zsoldos Bálint,1,zsótér sándor,2,
ltr
item
Móricz Zsigmond Színház: A VARÁZSFUVOLA
A VARÁZSFUVOLA
Móricz Zsigmond Színház
http://www.moriczszinhaz.hu/2011/11/a-varazsfuvola.html
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/
http://www.moriczszinhaz.hu/2011/11/a-varazsfuvola.html
true
6325755384628304489
UTF-8
Összes cikk betöltve. Nem találtunk ilyen cikket. TOVÁBB Tovább... Válasz Válasz visszavonása Törlés By Címlap OLDALAK CIKKEK Összes HASONLÓ CIKKEK Címke Archívum KERESÉS Összes cikk Nem találtunk ilyen cikket. Címlapra vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vas h k sze cs p szo január február márciu április május június július augusztus szeptember október november december jan feb márc ápr május jún júl aug szept okt nov dec épp az imént 1 perce $$1$$ minutes ago egy órája $$1$$ hours ago tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago öt hétnél régebben követők követés EZ PRÉMIUM TARTALOM Megosztás mindet másol mindet kijelöl mindet kimásoltuk Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy